Europa concedeix 5 milions d’euros a dos projectes de la Universitat sobre estudis de Gènere i Materials 2D
ELPERIODIC.COM - 11/04/2018El European Research Council (ERC) acaba de concedir dues ajudes Advanced Grant, per valor de 2'5 milions d'euros cadascuna, als projectes dirigits per Mónica Bolufer, en l'à rea de Socials i Humanitats, i Eugenio Coronado, en Ciències FÃsiques i Enginyeria. Es tracta de la segona ajuda d'aquest tipus que aconsegueix Coronado âcosa inèdita a la Universitat de Valènciaâ i de la primera vegada que s'obté una ERC Advanced de Ciències Socials en la Comunitat Valenciana.
Les Advanced Grants són les ajudes de major quantia que concedeix el Consell Europeu de Recerca com a suport a projectes en la frontera del coneixement liderats per investigadors sènior. Tenen una durada de cinc anys i poden contemplar qualsevol à rea de coneixement.
Eugenio Coronado destinarà aquesta assignació a dissenyar materials intel·ligents formats per molècules magnètiques dipositades sobre materials bidimensionals, anà legs al grafeno, amb propietats magnètiques o superconductores. L'objectiu final és obtenir una nova generació de materials i dispositius hÃbrids d'aplicació directa en camps com l'electrònica, la espintrònica, la detecció molecular o l'emmagatzemament energètic.
Es tracta de la segona vegada que aquest catedrà tic de QuÃmica Inorgà nica i investigador en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), al Parc CientÃfic de la Universitat de València, obté una ajuda Advanced Grant, un fet inèdit en la Universitat de València i molt poc freqüent en la R+D+i espanyola. Solament 15 investigadors de centres espanyols han aconseguit fins ara repetir projecte en l'ERC, i el doblet de Coronado és el primer que arriba a la Comunitat Valenciana. Ja en 2009, Coronado va ser titular de la primera ERC Advanced assignada a un centre valencià ; i entre aquella i l'actual va obtenir una Proof of Concept, altra modalitat del programa d'ajudes de l'ERC. L'institut que dirigeix âl'ICMolâ compta amb 6 ajudes ERC de diferents tipus.
Mónica Bolufer és catedrà tica d'Història Moderna de la Universitat de València i investigadora en el Institut Universitari d'Estudis de la Dóna. Especialitzada en història social, cultural i de gènere, dedicarà l'ajuda a l'estudi dels models de gènere en l'Europa del segle XVIII i els seus territoris colonials; una aproximació transnacional i transatlà ntica a la circulació d'aquests models, superant els enfocaments nacionals o merament comparatius i situant en el mapa historiogrà fic la Il·lustració en l'imperi hispà nic. El projecte, on participa també la catedrà tica d'Història Contemporà nia Isabel Burdiel, examina les transferències en els à mbits de la traducció, la sociabilitat, el viatge, la lectura i la cultura de la sensibilitat, des d'un enfocament que posa l'accent en la capacitat d'acció dels subjectes i en el complex llegat de la Il·lustració a la modernitat.
Ãs la primera vegada que una investigadora de la Universitat de València obté una ERC Advanced i es tracta de la primera beca d'aquest tipus, en Ciències Socials i Humanitats, que arriba a la Comunitat Valenciana.
El programa d'ajudes Advanced Grants del Consell Europeu de Recerca porta deu anys contribuint al desenvolupament de projectes excel·lents i altament innovadors. Va començar en 2008 i des d'aleshores ha finançat 118 iniciatives â9 d'aquestes són valencianesâ liderades per investigadors que desenvolupen el seu treball en centres espanyols. La desena convocatòria (2017) ha resultat la més productiva per a la ciència a Espanya i també per a la Universitat de València, que ha aconseguit 2 de les 18 Advanced Grants concedides a centres i universitats de l'estat.
Les ajudes de l'ERC permeten als cientÃfics excel·lents executar les seues millors idees i generen llocs de treball mitjançant la contractació d'investigadors per part dels equips cientÃfics benefactors.
Eugenio Coronado
Al si del ICMol âque dirigeix des de la seua creació en 2000â, Coronado lidera un grup de recerca dedicat al disseny i sÃntesi de nous materials moleculars amb propietats magnètiques, elèctriques i òptiques. En els últims anys la seua recerca s'ha centrat en l'ús d'una aproximació molecular per a dissenyar materials multifuncionals i nanoimans moleculars. Els resultats d'aquesta recerca s'han plasmat en uns 300 treballs en revistes cientÃfiques internacionals de QuÃmica i Ciència de Materials i en més de 25 treballs de revisió. Ãs Doctor en Ciències QuÃmiques per la Universitat de València i Doctor en Ciències FÃsiques per la Universitat Louis Pasteur d'Estrasburg.
Com a distincions cientÃfiques nacionals destaquen el Premi Rei Jaime I de Recerca en Noves Tecnologies, en 2003, i el Premio Nacional de Investigación Cientificotécnica Rey Juan Carlos I, en 1997. A nivell internacional ha sigut distingit amb la Cà tedra Van Arkel per la Universitat de Leiden en 2003 i ha sigut nomenat Fellow de la Royal Society of Chemistry d'Anglaterra en 2004.
Mónica Bolufer
Professora Titular en el Departament d'Història Moderna i Contemporà nia de la Universitat de València, treballa en història sociocultural i història de les dones en l'època moderna, en particular en el segle XVIII. Entre els seus interessos i objectes de recerca figuren la representació de la diferència de sexes en la cultura de la Il·lustració, les prà ctiques d'escriptura i lectura femenines, la història de la famÃlia, les concepcions de la intimitat, la privadesa i l'esfera pública, la regulació moral dels costums (civilitat, higienisme), en el context del procés de modernització de la societat espanyola i de les relacions culturals entre Espanya i Europa en el Segle de les Llums. Sobre aquestes qüestions ha publicat diversos llibres i nombrosos articles en revistes nacionals i internacionals.
Ha realitzat diverses estades com a investigadora i docent convidada en altres centres acadèmics espanyols i estrangers, entre ells la Ãcole des Hautes Ãtudes en Sciences Sociales de ParÃs, la Université de Franche Comté, el Royal Holloway College-University of London, l'European University Institute, la University of Cambridge.
Ha participat en diferents projectes de recerca nacionals i internacionals, entre ells el projecte Feminism and the Enlightenment (1650-1850) i l'Acció COST Women Writers in History (ISO901 i actualment dirigeix el projecte Construccions del jo. Narracions i representacions del subjecte modern, entre el personal i el col·lectiu (ss. XVII-XIX) i codirigeix la Xarxa Europea sobre Teoria i Prà ctica de la Biografia.
Ãs vicepresidenta de la Fundació Espanyola d'Història Moderna i ha format part de la Junta Directiva de l'Associació Espanyola de Recerca d'Història de les Dones.