Estudiants valencians ixen al carrer contra el canvi climàtic: “És hora de dir ‘Ja n'hi ha prou’ i fer canvis reals”
“No és una cosa llunyana, està ocorrent ara mateix i ens està retallant el futur”
En la Plaça de la Verge sonen els concordes d'Imagine mentre desenes d'estudiants s'amunteguen enfront de la font i alcen veus i pancartes. âLa Terra és un forn al costat de l'infernâ, âThere is no Planet Bâ o âCanviem per a detindre el canvi climà ticâ són algunes de les frases que es lligen en els cartells que sostenen al mateix temps que llancen proclames. âLes principals vÃctimes som nosaltres, de què serveix tindre un futur si no tindrem un planeta en el qual aplicar els nostres coneixements?â, exclamen indignats.
Els joves manifestants formen part de la iniciativa estudiantil Fridays4Future, un moviment climà tic per a defensar el medi ambient que va començar en 2018 una activista i estudiant sueca de 15 anys. Des de llavors s'han sumat diverses ciutats de Centreeuropa, on cada divendres els estudiants universitaris i adolescents fan vaga per a reclamar als governs que declaren l'Estat d'emergència climà tica.
Ãs la primera vegada que el moviment es duu a terme a València, encara que la setmana passada ja va arrancar a Espanya a les ciutats de Madrid i Barcelona. A més, a aquesta manifestació se sumarà en la capital del Túria una vaga estudiantil contra el canvi climà tic el dia 15 de març. âEsperem poder seguir tots els divendres i concentrar cada vegada a més gent pel clima perquè els governs prenguen accions reals que asseguren el futur de tot el mónâ. Qui parla és Julia, una estudiant de Ciències PolÃtiques i Sociologia conscienciada amb el medi ambient. âEls cientÃfics diuen que només queden 12 anys perquè les conseqüències del canvi climà tic siguen irreversiblesâ, comenta preocupada. Per a ella, gran part del problema té la seua causa en indústries com les dels combustibles fòssils o la carn, empreses âcapitalistes que l'estan destrossant tot i els governs no fan res per a evitar-hoâ.
Entre la multitud de manifestants també es troben Paula i Sara, estudiants de Ciències Ambientals, que consideren âtotalment necessari reivindicar que es faça justÃcia polÃtica perquè els governs es posen en marxa i creen un canviâ. Paula lamenta que cap dels protocols que han celebrat haja sigut efectiu perquè, al seu judici, els governs no fomenten les polÃtiques mediambientals. âHa d'haver-hi força des de dalt i des de baix, s'han de complementarâ, subratlla. Per això, els joves veuen necessà ria aquesta iniciativa que va âde baix a daltâ perquè són els estudiants els que demanen als governs que actuen. En aquest sentit, encara que el moviment es defineix com âapartidistaâ, asseguren que alguns partits polÃtics ja han contactat amb ells per a oferir-los el seu suport.
âEl canvi climà tic no és una cosa llunyana que ocorrerà dins de molt de temps, és que ens està afectant ara mateix a la salut i ens està retallant el futurâ, indica Sara indignada. âÃs hora de dir âJa n'hi ha prouâ i fer canvis realsâ. Entre aquests canvis les estudiants creuen important ser activista, parlar de forma constant sobre el problema amb amics i familiars, âser una mica pesats sobre les coses que estan malamentâ. Aixà mateix, assenyalen que els canvis personals que cadascun faça han de âanar a l'arrel dels problemesâ i fer-se en conjunt amb la societat, âperquè si només canvies tu no solucionarà s resâ.
Â