VALENCIA | SOCIETAT

Els estudiants de la Universitat de València podran determinar la seua identitat de gènere

ELPERIODIC.COM - 20/06/2019

El Consell de Govern de la Universitat de València ha aprovat aquest dijous un protocol d’atenció a la identitat i l’expressió de gènere. El document està adreçat a l’estudiantat, que podrà així veure reconegut el seu dret a determinar lliurement la seua identitat de gènere, independentment de la seua documentació oficial. Des de 2018 s’han rebut 12 sol·licituds de canvi de nom en el col·lectiu d’estudiants/es.

El punt ha estat presentat per la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, qui ha emmarcat la iniciativa en el “respecte a la diversitat”. El 26 de juny se celebrarà al Jardí Botànic un acte institucional de presentació del protocol. I el dia següent, una formació específica per al personal de secretaries dels centres per tal d’incorporar el protocol al procediment de matrícula.

Amb l’aprovació del document es dóna compliment a la normativa en vigor i es garanteix el dret d’autodeterminació de la identitat i l’expressió de gènere de les persones que formen part de la comunitat universitària, i en especial d’aquelles que, en l’àmbit universitari, manifesten una identitat de gènere sentida diferent de l’assignada en el moment del naixement.

Des del vicerectorat es treballarà també per evitar incomoditats i marginacions a les persones trans i intersex. Un cas habitual es produeix en l’activitat esportiva, on «trobar ‘banys segurs’ esdevé un problema diari per a les persones trans i intersex», es llegeix en el protocol.

«D’altra banda, cal pensar també en aquelles situacions que afronten diàriament persones externes a la Universitat, com és ara omplir una fitxa de tercers, reservar un allotjament, gestionar un viatge o gaudir de serveis universitaris oberts al públic general: cursos d’extensió universitària, la Nau Gran o l’Escola d’Estiu de la Nau», s’assenyala en el document aprovat.

Segons Elena Martínez, no és sols una qüestió legal, sinó que el reconeixement i el respecte de la diversitat és una qüestió de drets humans i de justícia social.

En el procés d’elaboració del protocol han participat membres del col·lectiu Lambda i persones expertes de dins i fóra de la universitat. El resultat és fruit del treball i del consens de moltes persones.

De manera conscient, en la redacció d’aquest text s’ha evitat restringir els drets a la identitat i l’expressió de gènere al col·lectiu de persones trans, i s’ha fet extensible a totes les persones, incloses les intersex.

El fet d’acompanyar el protocol d’un informe explicatiu és innovador i d’utilitat per a comprendre millor les diferents realitats de les persones LGTBI, i en especial, la de les persones trans i intersex.

En l’acte previst al Jardí Botànic participarà del sociòleg trans Lucas Platero. Des del vicerectorat s’ha assenyalat que la sensibilització i formació en diversitat de tots els membres de la comunitat universitària és fonamental i serà un dels aspectes prioritaris a treballar.