VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Estudiants de Belles Arts de la UPV donen visibilitat a l'alzheimer amb un mural urbà per a AFAV impulsat per Fundación QUAES

ELPERIODIC.COM - 06/07/2023

L'objectiu d'aquest projecte és sensibilitzar a la ciutadania sobre la realitat de les persones amb malaltia d'Alzheimer i altres demències, “perquè no oblidem als que obliden”

El projecte 'Murals Urbans per a recordARTE' suma una nova obra, en el barri de Benimaclet, dissenyada i executada per estudiants de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV). Aquesta creació s'integra en la iniciativa de l'Asociación de Familiares de Enfermos de Alzheimer de Valencia (AFAV), impulsada per la Cátedra Fundación QUAES-UPV, per a visibilitzar la malaltia de l'alzheimer a través d'experiències artístiques que l'acosten a la societat.

El mural està situat en l'I.D.E. Sant Llorenç de la Fundació Esportiva Municipal de l'Ajuntament de València, al carrer Torreta de Miramar (enfront del CEIP Carles Salvador). En aquesta obra, s'ha comptat amb la col·laboració de Juan Antonio Canales, pintor i professor titular en la UPV, director de l'assignatura de Pintura i Entorn de la Facultat de Belles arts.

Més de 40 estudiants van participar en el concurs de propostes per a l'elaboració del mural. L'esbós triat va ser el de les estudiants Paula Dorado i Leire Gorreta, que l'han pintat en les últimes setmanes juntament amb les dues finalistes, Laia Fernández-Pacheco i María Alicia Jordá.

"Ens basem en la forma del contenidor, que remet a una casa, amb les seues connotacions: llar, confort i família. Integrem dos personatges, una persona major i un xiquet, que s'uneixen tocant-se front amb front i agarrant-se els caps, creant així una connexió entre ells. La seua relació es deixa a lliure interpretació: poden ser un avi i el seu net o un home en contacte amb el seu xiquet interior i els seus records. Hi ha una repetició d'elements, les estreles, que remeten a aqueixos moments de lucidesa i claredat en poder recordar", detallen les estudiants.

La seua proposta va ser triada per un jurat integrat per Ana Morón, gerent d'AFAV; Sonia Sánchez, treballadora social de l'associació; el professor Juan Antonio Canales; Pilar Domingo, responsable de Comunicació de Ascires; el professor David Moratal, director de la Càtedra Fundación QUAES-UPV; Miriam Pastor, directora de la Fundación QUAES, i Barbiturikills, artista urbana que també ha participat en Murals Urbans per a recordar-te.

“Des de la Càtedra Fundació QUAES en la UPV volem estimular la reflexió sobre la qual ja és la malaltia neurodegenerativa més prevalent en el món, així com la manera en què afecta tant els pacients com a les seues famílies. La conscienciació dels alumnes de Belles Arts, que han hagut d'investigar en diferents aspectes de l'alzheimer per a fer les seues propostes creatives, ha sigut fonamental. Estem convençuts que el talent dels artistes urbans i la col·laboració amb AFAV és una gran fórmula de conscienciació ciutadana”, ha declarat el director de la càtedra, el professor David Moratal.

"El bonic de pintar un mural en una zona tan concorreguda com aquesta és que les persones es acosten, saluden, porten aigua i, algunes, t'agraeixen el treball. Pensar que l'entorn diari d'algunes persones ha canviat per a bé certament ens ompli com a artistes", afigen les artistes.

L'art com a vehicle de sensibilització i com a teràpia

'Murals Urbans per a recordARTE' es va posar en marxa al setembre de 2022 com a iniciativa de sensibilització social a través de l'art urbà, generant experiències artístiques que trenquen amb l'imaginari social i individual, en el qual l'alzheimer es considera una malaltia a ocultar. L'objectiu principal d'aquest conjunt d'accions és la sensibilització per a generar canvis que facen possible una societat amigable amb les persones amb alguna mena de demència.

"En AFAV, treballem iniciatives i intervencions enfocades en l'art com a teràpia per a previndre la demència, alentir la deterioració cognitiva i promoure un envelliment actiu, així com vehicle de sensibilització i conscienciació. El projecte recordARTE acosta el missatge a les persones en el seu entorn, amb un llenguatge universal, que enllaça amb les emocions, i amb creacions que, per si mateixes, generen impactes positius per a la comunitat. Perquè no oblidem els que obliden", subratlla Ana María Ruiz, presidenta de AFAV.

Fins al moment, han participat els artistes Vicente Marzá, Barbiturikills, Julieta XLF, Galeta María, Xolaka i DeTripasAerosol. A més de la Càtedra Fundació QUAES-UPV, ha comptat amb el suport de Novo Centre, Pinturas Montó, Pinturas Montana i l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria d'Envelliment Actiu i de la Fundació Esportiva Municipal.

MÉS FOTOS