VALENCIA | SANITAT I SALUT

Un estudi valencià analitzarà l'impacte emocional que té el COVID-19 en el personal sanitari

ELPERIODIC.COM - 04/05/2020

L'Hospital General de València ha creat el grup *IMPSICOV (IMpactoPSIcosocial del COronaVirus), format per un equip multidisciplinari de facultatius especialistes, psicòlegs, personal d'infermeria i personal de totes les categories professionals.

Tots ells treballen amb un interés comú: valorar de manera objectiva, mitjançant una escala validada prèviament en la literatura científica, el grau d'estrés associat a la crisi sanitària pel coronavirus.

“El nostre objectiu és avaluar les conseqüències, no les causes. És a dir, avaluar l'impacte emocional de la crisi COVID en tots els professionals sanitaris de tota Espanya amb l'objectiu de conéixer i atendre el seu costat més vulnerable”, explica Carolina Romero, investigadora principal de l'estudi.

Com a metodologia, els professionals interessats estan emplenant una enquesta en línia que s'emplena en uns pocs minuts i respecta totes les normatives legals. Aquesta iniciativa, que es va posar en marxa el 9 d'abril, s'ha difós per mitjans digitals i contactes professionals i ha despertat l'interés del col·lectiu sanitari.

“Aquest treball és una iniciativa pionera dels professionals del nostre hospital que, com tots, ens hem vist davant una situació desconeguda. En aquest moment, professionals sanitaris de totes les comunitats d'Espanya estan participat i ja portem recollides més de 3.100 enquestes. Això no es podria haver aconseguit sense un gran equip de totes les especialitats i categories professionals”, afig María Otero, anestesista i investigadora de l'estudi.

Aquest estudi ha sigut aprovat pel Comité d'Ètica en Investigació amb Medicaments (CEIM) de l'Hospital General de València. Tal com explica Carlos Delgado, integrant del grup IMPSICOV, “això marca la diferència perquè, encara que es poden trobar més enquestes que pretenen avaluar diferents aspectes dels efectes de la crisi COVID, el nostre grup de treball planteja un estudi d'investigació, amb preguntes que no són triades per apetències personals o a l'atzar, sinó que s'atenen a instruments de mesura i escales prèviament validades”.

L'objectiu és estudiar les reaccions emocionals i traure conclusions per a poder traure ensenyaments que servisquen per al futur, per a poder instaurar mesures específiques que minimitzen l'impacte psicosocial si els professionals tornen a viure una situació similar alguna vegada.

Informacions preliminars dels resultats de l'estudi mostren una participació molt distribuïda, ja que hi ha representació de tots els entorns laborals dins de l'àmbit sanitari.

Juan Catalá, cap de secció del servei d'Anestesiologia i Reanimació, explica que, segons les primeres conclusions de l'estudi, “a pesar que la majoria dels enquestats sent por del que puga vindre després de la crisi, el 80% sent que el seu treball suposa una aportació a la societat en el procés de resolució de la crisi sanitària. Això mostra el grau d'implicació del personal sanitari”.

Altres resultats provisionals assenyalen que més del 70% dels enquestats tenen relacions satisfactòries amb els seus companys, el 80% dels professionals se sent preparat per a realitzar de manera professional i competent el seu treball i 6 de cada 10 treballadors troba molt difícil conciliar la vida familiar en aquests moments.

Després de la resolució de la crisi, aquest grup llançarà una segona enquesta. Això permetrà obtindre de manera global una puntuació en el moment de la crisi i una altra puntuació quan s'haja représ a la normalitat, la qual cosa permetrà estudiar l'estrés d'una manera evolutiva.

“Aquesta iniciativa ens ha permés llançar el primer estudi científic a escala nacional, liderat des d'aquest equip de professionals valencians. No obstant això, aquesta no és una preocupació només d'Espanya, sinó que altres països i revistes molt conegudes en l'àmbit mèdic, com el New England Journal of Medicine, recalca en el seu article publicat el 13 d'abril la importància de l'impacte psicosocial en el personal sanitari”, afig Delgado.

Des de IMPSICOV estan interessats a ampliar aquesta iniciativa i col·laborar amb altres col·lectius que també estan patint els efectes psicosocials d'aquesta crisi i que compartisquen el mateix interés i punt de vista constructiu d'aprendre del viscut per a millorar de cara al futur. Durant la setmana vinent preveuen llançar una altra enquesta per a avaluar l'impacte psicosocial de la crisi COVID-19 en els treballadors de les farmàcies comunitàries de tota Espanya.

Per a rebre la segona enquesta, així com els resultats definitius, es pot subscriure a la web: www.impsicov.com

MÉS FOTOS