Un estudi internacional on participa la Universitat compara dues tècniques per a tractar la dificultat respiratòria aguda
El Grup d'Investigació en Anestèsia de la Universitat de València i de l'Institut d'Investigació Sanità ria INCLIVA, dirigit pel professor de cirurgia Javier Belda, ha participat en un estudi internacional on es comparen els efectes de dues tècniques mèdiques per a tractar la sÃndrome de destret respiratori aguda (SDRA). El treball, realitzat per 120 unitats de vigilà ncia intensiva de nou països, conclou que la tècnica que expandeix el pulmó de forma artificial millora l'oxigenació arterial, però augmenta el risc de mort respecte a la tècnica on es manté el pulmó amb el col·lapse propi de la malaltia.
El Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l'Hospital ClÃnic Universitari de València és l'únic centre participant de l'estat espanyol que hi ha col·laborat. Els pacients amb SDRA o dificultat respiratòria aguda tenen hipoxèmia severa (falta d'oxigen en la sang) i requereixen ventilació mecà nica per a aconseguir una respiració adequada. Els resultats d'aquesta anà lisi internacional s'han publicat en la revista Journal of American Medical Association (JAMA).
L'equip de recerca ha comparat els efectes de l'estratègia està ndard (grup control), la qual manté el pulmó amb el col·lapse respiratori propi de la malaltia, amb la tècnica de pulmó obert, que inclou una maniobra d'obertura pulmonar (maniobra de reclutament MR) i l'ajust individualitzat de la pressió positiva al final de l'expiració (PEEP). En l'MR s'expandeix el pulmó artificialment de forma transitòria i controlada (grup experimental). Es va comprovar que la mortalitat és major entre el grup de pacients experimental respecte al grup de control.
Des del novembre de 2011 fins a l'abril de 2017 es van avaluar 2.077 pacients amb aquesta sÃndrome, amb un estat de la malaltia que anava des d'un grau moderat fins a un de sever, i es van triar les dades de més de 1.000 pacients per analitzar-les. Se'n va fer un seguiment de 28 dies cada mes durant 6 mesos.
"Les maniobres de ventilació que necessiten aquests pacients requereix formació i experiència dels professionals que els assisteixen, i la recerca és essencial per a intentar disminuir la mortalitat i reduir les complicacions o seqüeles en els pacients amb sÃndrome de destret respiratori", ha indicat Javier Belda.
La dificultat respiratòria aguda és una insuficiència respiratòria greu, deguda a un edema pulmonar. Es tracta d'un problema clÃnic comú entre pacients crÃtics, i s'associa a una qualitat de vida limitada en els sobrevivents. Consisteix en una malaltia normalment llarga, amb una alta mortalitat. Es pot presentar per agressió alveolar directa (pneumònies, aspiració de contingut gà stric o contusió pulmonar, entre altres) o ser un efecte secundari d'una complicació en una malaltia sistèmica (sèpsia o infecció greu, traumatisme sever amb xoc i transfusions múltiples o pancreatitis aguda).