VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Un estudi encarregat per l'Ajuntament conclou que la connexió Horta-Ciutat en Benimaclet és viable

ELPERIODIC.COM - 07/11/2022

Segons afirma este estudi, es permetria la mobilitat per als vianants entre l'horta i la trama urbana sense afectar el trànsit rodat

Segons el resultat d'este estudi encarregat per Mobilitat Sostenible, el soterrament de la Ronda Nord al seu pas per Benimaclet és tècnicament factible i permetria connectar l'horta existent al nord i sud de la ronda al llarg de més de 600 metres, sense afecció al trànsit, facilitant la mobilitat per als vianants entre l'horta i la trama urbana donant continuïtat al camí de Farinós i al dels Fonts. S'atendria així, segons este estudi, tant la màxima apuntada pel Pla de l'Horta sobre la connectivitat de les bosses de sòl agrícola com el desig de les entitats veïnals de Benimaclet.

L'estudi encarregat a la consultora Typsa certifica que és tècnicament factible el soterrament de 602’5 metres de la Ronda Nord amb la possibilitat de restaurar sobre ella terreny agrícola. La longitud total de l'actuació seria de 860 metres, incloent-hi les rampes cap a la plataforma viària inferior, sobre la qual s'establiria una coberta enjardinada amb cobertura suficient per a la plantació d'arbres de gran port, en la qual serien compatibles tant la recuperació de sòl agrícola com zones enjardinades i itineraris per als vianants i ciclistes.

Pel que respecta a la secció inferior, el trànsit rodat disposaria de tres carrils per sentit, amb un ample lliure de 22 metres i un gàlib mínim 5 metres. La solució estructural proposta per la consultora necessitaria de sengles murs pantalla laterals de 22,75 m de longitud i 1 metre de grossària, suport en mitjana mitjançant piles-pilote d'1 m de diàmetre, una llosa de fons d'1 m de grossària i una altra de coberta de 1,5 m de grossària, més que suficient per a evitar qualsevol filtració de la coberta vegetal superior.

Reconnexió amb l'horta en el marc de la Capitalitat Verda Europea

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha manifestat que “és molt important avançar cap a una València que també resolga els deutes històrics. És evident que els barris del nord de la ciutat de València són uns barris que van patir una separació clara de la seua connexió històrica amb l'horta periurbana de la ciutat; i, de fet, este és l'origen de este estudi per al futur soterrament de la ronda nord en el barri de Benimaclet”.

El regidor de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, ha afirmat per la seua banda que “el projecte encaixa transversalment en diversos dels plans actualment en marxa a l'Ajuntament, com la Missió Climàtica València 2030, la Estratègia Urbana València 2030, el Pla Verd o el de Agricultures Urbanes, i per les seues característiques podria ser una de les actuacions a portar avant en el marc de la capitalitat Verda Europea”. Segons l'estudi, requeriria d'una inversió de 50 milions d'euros (més IVA), el finançament del qual podria obtindre's parcialment de fons europeus destinats a la descarbonització i l'adaptació al canvi climàtic (la seua coincidència amb els objectius que marca la Unió Europea ha possibilitat que la UE s'estiga fent càrrec de fins al 90% dels costos de molts dels projectes que està realitzant la regidoria de Mobilitat Sostenible en l'actualitat).

Els resultats de l'estudi ja han sigut traslladats pel consistori a l'Associació de Veïns de Benimaclet, que durant anys ha liderat esta demanda. En este sentit, Campillo ha assenyalat que “evidentment, és una primera proposta que, a més, es fa perquè l'associació de veïns de Benimaclet ha presentat formalment esta petició de reconnexió del seu barri amb l'horta periurbana. I també perquè Benimaclet també conserva bosses d'horta productiva a este costat de la ronda nord, i és lògic començar per resoldre esta petició que ve de la societat civil. Però això no vol dir que només apostem per eixe soterrament. És un primer pas, perquè l'ideal per a la ciutat és recuperar eixa connexió històrica al nord dels barris del nord amb l'horta periurbana”.

En el mateix sentit s'ha manifestat el regidor Giuseppe Gezzi, per a qui "en primer terme este estudi satisfà el primer dels desitjos dels veïns i veïnes de Benimaclet, que volien saber si esta possibilitat existia i així ho van demanar fins i tot en uns pressupostos participatius", ha explicat el regidor.

Els principals condicionants tècnics de l'actuació, segons apunta l'estudi, són les característiques geotècniques del terreny que obliguen a solucions contínues per a la contenció ja que es tracta d'un terreny bla amb un nivell freàtic alt, la qual cosa dificulta l'excavació. Això es resol amb l'ús de solucions que faciliten el segellament de les vies de penetració d'aigua. L'execució en qualsevol cas, segons determina este estudi, es podria realitzar per fases per a permetre el manteniment del trànsit en la ronda durant l'execució de les obres.