Estos són els apartaments turístics que es veuran afectats per la suspensió de llicències a València: requisits i barris
Este dijous ha entrat en vigor la suspensió de llicències per a l'obertura de nous apartaments turístics a València
Després de l'acord adoptat per unanimitat dimarts passat en el Ple de l'Ajuntament de València, este dijous ha entrat en vigor la suspensió de llicències per a l'obertura de nous apartaments turístics a València. La suspensió només afecta als apartaments de les comunitats de veïns i baixos comercials, quedant exempts els edificis complets dedicats a esta activitat, pisos vacacionals situats en primeres plantes amb accés independent i els hotels, així com tampoc afectarà les llicències sol·licitades fins ara que complisquen tots els requisits.
El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana ha publicat en la seua edició de hui, dijous 30 de maig, la “aprovació de la suspensió de tramitació i atorgament de llicències d'edificació per a la implantació de nous usos terciaris hotelers”. Este acord estarà en vigor durant un any, prorrogable a un altre més.
D'esta manera, i tal com establix l'acord, la suspensió entra hui mateix en vigor i és aplicable a les llicències i declaracions responsables que es presenten a partir d'este moment. Per contra, la suspensió no afectarà les declaracions responsables presentades amb anterioritat, sempre que s'haja aportat la documentació que preceptivament ha d'acompanyar a una declaració responsable.
La suspensió no afecta a aquelles sol·licituds de llicència que siguen autoritzables després de la publicació hui en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, compten amb la documentació legalment exigible i haja transcorregut el seu respectiu termini de resolució i notificació previst en la normativa urbanística.
En l'acord aprovat s'ha exclòs la suspensió dels immobles, qualsevol que siga la seua ubicació, que tinguen assignat l'ús terciari exclusiu pel planejament vigent, ja que en este cas existix una decisió del pla en el qual la implantació d'eixos usos no lleva edificabilitat potencial del mercat residencial ni perjudica negativament l'entorn urbà.
A més, també queden exclosos els immobles que compten amb llicència o declaració responsable que autoritze l'ús terciari en planta primera, sempre que disposen o puguen disposar d'accés independent des de la via pública. Estos tampoc produïxen com a efecte la transformació de vivendes existents en nous allotjaments turístics, no incidixen de manera negativa en el teixit comercial, que pot continuar albergant-se en la planta baixa, i les possibles molèsties als residents en l'edifici resulten minimitzades a conseqüència de l'existència d'accés independent des de la via pública.
Com afecta a cada barri?
D'altra banda, la suspensió afectarà els terrenys urbanitzats l'ús dominant dels quals siga el residencial, que estiguen situats dins de l'àmbit físic de la “Ciutat Central”, definit pel Pla Especial de Directrius per a la millora de la Qualitat Urbana dels Barris de la Ciutat de València.
A més també afectarà els terrenys, ja fora de l'àmbit físic de la “Ciutat Central”, amb incidència real de les vivendes turístiques que es troben en els barris de Benimamet, Carpesa, Poble Nou, La Punta, El Palmar, El Saler i El Perellonet.
El text aprovat hui arreplega que queden exclosos de la suspensió els sectors urbans o urbanitzables l'ús global dels quals o dominant siga el terciari o l'industrial. A més, s'exclouen els terrenys classificats com a sòl urbà que ja compten amb una regulació específica de l'ús terciari de vivenda turística pel Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella i el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar.
Així mateix, esta suspensió no afecta a les llicències, i altres actuacions urbanístiques, que supose la parcel·lació de terrenys, les obres de demolició o les obres de reforma en edificis que tinguen prèviament autoritzat l'ús terciari i que no supose alteració estructural.