VALENCIA | FESTES

Esta és la millor mocadorà de València: Coneixes la recepta?

ELPERIODIC.COM - 03/10/2024

Pastisseria Galà s'ha alçat amb el premi a la Millor ‘Mocadorà” 2024 per la qualitat, sabor i varietat d'estos dolços de massapà artesanals, en la 43 edició del Concurs de Sant Donís, organitzada pel Gremi de Forners i Pastissers de València, amb el patrocini de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de València.

Per part seua, el Forn Pastisseria Cuenca, guanyador del primer premi dins de la modalitat d'Ornamentació Comercial, ha destacat per la seua originalitat i creativitat en el disseny composició i presentació artística del seu aparador.

El Concurs de Sant Donís, que cada any, com a tradició, organitza el Gremi de Forners i Pastissers de València, és l'únic concurs en la Comunitat Valenciana que compta ja amb 43 edicions. Un certamen que posa el focus en estos dolços artesans que, cada 9 d’octubre, copen els aparadors dels establiments agremiados; així com una mostra del compromís, tant dels professionals de la pastisseria com de la població, amb la tradició artesanal valenciana entorn d'esta festa i als productes típics de la regió.

Quin l'el origen de la mocadorà de Sant Donís?

Cada 9 d'octubre, València celebra San Donís, el seu particular Sant Valentí, una data que, a més, coincidix amb el Dia de la Comunitat Valenciana.

En este dia, és tradició que els enamorats demostren el seu amor a les seues parelles amb la tradicional ‘Mocadorà’, una safata de dolços de massapà, elaborats a mà, reflex de la creativitat dels artesans locals i una obra d'art gastronòmica.

La tradició de la mocadorà, que es remunta al segle XIII, té les seues arrels en la prohibició imposada pels Decrets de Nova Planta després de la Guerra de Successió. Estos decrets prohibien als valencians celebrar l'entrada de Jaume I a la ciutat de València el 9 d'octubre, que fins llavors es commemorava amb el llançament de petards. En resposta, els confiters de l'època van idear dolços en forma de petards, coneguts com “piulets” i “tronadors”, que han perdurat com a símbols de la festivitat.

La creativitat dels confiters no es va detindre ací. També van començar a elaborar massapans amb forma de fruites i hortalisses, en homenatge a la fertilitat de l'horta valenciana i com a referència al costum dels moros de regalar hortalisses a Na Violant d'Hongria, esposa de Jaume I. Des de llavors, els homes regalen estos dolços embolicats en un mocador, mantenint visca una tradició que, segle rere segle, continua emocionant als valencians.

Saps com es fa la mocadorà?

Per a preparar estos massapans fa falta sucre, ametla crua i clara d'ou. Aproximadament, les mesures són 500 grams de sucre, 500 grams d'ametla crua i 1 o 2 clares d'ou grans.

En un bol es posa el sucre glass i l'ametla molta, es mescla i s'afig la clara dels ous. Quan està tot, es pasta, es fa una bola i es deixa reposar durant una hora.

Es dividix en porcions i a cada porció se li afig colorant alimentari per a donar color a les fruites i hortalisses. El verd s'usa per a les fulles, els fesols; el groc per a les llimes, la dacsa i els plàtans; el taronja per a les taronges i carlotes; el roig per a les maduixes, meló d'Alger i figues; i el blanc parell les creïlles i bolets, per exemple.

 

MÉS FOTOS