VALENCIA | POLÍTICA

Especialistes de la Universitat de València creen la més completa base de dades sobre resultats electorals a Espanya

ELPERIODIC.COM - 28/07/2021

El Grup d’Investigació en Processos Electorals i Opinió Pública (GIPEyOP) de la Universitat de València ha creat la base de dades més completa sobre resultats electorals a Espanya. L’eina, denominada SEA, ha sigut presentada en un article científic publicat en ‘Scientific Data’, revista del grup ‘Nature’.

SEA és el fruit d’anys d’esforç per recopilar i homogeneïtzar dades disponibles en diferents fonts, algunes fins i tot desaparegudes. L’eina ofereix a la societat, als mitjans de comunicació i a qualsevol investigador informació clara i ordenada. Els usuaris poden trobar de manera senzilla quins han sigut els resultats registrats al seu barri o municipi des de l’inici de la democràcia.

També s’hi ofereixen altres fitxers que vinculen informació electoral o dades del padró poblacional amb fitxers cartogràfics (shape), que contenen els límits geogràfics de les divisions espacials a nivell de secció censal.

Les dades s’hi ofereixen quasi sempre des del nivell de mesa electoral. Desglossats per taula, secció electoral, districte, municipi, província i comunitat autònoma, en un format amigable, comprensible, fàcil de descarregar i treballar (MS Excel). Els autors estan treballant a implementar a més una eina de consulta.

L’equip GIPEyOP està dirigit pel catedràtic del Departament d’Economia Aplicada José Manuel Pavía, i en aquest treball han participat també els investigadors Cristina Aybar i Virgilio Pérez.

D’acord amb els autors, “en una societat oberta, moderna i transparent, l’accés a una informació detallada i de qualitat és fonamental. Les dades bàsiques no sols han de ser accessibles, sinó que a més haurien de ser fàcilment manejables i analitzables. Estar disponibles en formats amigables i tractables”.

Els investigadors afigen: “En els sistemes democràtics, els resultats electorals representen la manifestació de la voluntat popular. La seua publicitat és fonamental per a dotar al sistema de la necessària legitimitat. En els últims anys, i gràcies sobretot als mitjans de comunicació, a Espanya és relativament senzill consultar resultats d’escrutini fins al nivell municipal. Aquesta informació, no obstant això, presenta dues importants restriccions que limiten la realització d’anàlisi a mesura. D’una banda, les possibilitats de consulta no cobreixen nivells d’agregació inferior. D’altra banda, les dades no solen estar disponibles per a descàrrega, per la qual cosa el seu tractament sistemàtic, a partir d’aquestes fonts, requereix de l’ús de tècniques de web scraping”.

L’article ‘Spanish electoral archive. SEA database’ (DOI: 10.1038/s41597-021-00975-y) detalla com està organitzada la informació, les fonts primàries de les dades i alguns dels usos de les dades. D’acord amb els autors, les dades poden ser utilitzats per a realitzar perfilats de ciutadans, respondre a múltiples preguntes d’investigació, o implementar nous models de negoci, basats en dades. Per exemple, les dades poden ser utilitzades per a establir estratègies de màrqueting electoral, realitzar anàlisis geogràfiques, millorar les prediccions de les enquestes, implementar models espacials i espai-temporals, estimar matrius de transferència de vot, o estudiar els determinants de participació o de vot.

El conjunt de fitxers es troba depositat en la pàgina web del Grup d’Investigació en Processos Electorals i Opinió Pública (GIPEyOP) de la Universitat de València <http://gipeyop.uv.es/gipeyop/sea.html> i en el repositori Harvard Dataverse <https://dataverse.harvard.edu/dataverse/SEA>.

Aquest grup d’investigació compta amb una llarga trajectòria de publicacions a l’entorn dels resultats electorals, com es pot comprovar en http://gipeyop.uv.es/gipeyop/publicaciones.html