VALENCIA | SANITAT I SALUT

Especialistes en Psicologia de la Universitat publiquen un llibre sobre la síndrome de desgast ocupacional

ELPERIODIC.COM - 28/11/2019

Es tracta d’una malaltia tipificada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com un problema de salut derivat del treball.

El llibre Prevención y tratamiento del síndrome de quemarse por el trabajo (burnout): programa de intervención és resultat d’un projecte d’investigació finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO, Ref. PSI2013-48185-R). El programa d’intervenció té com a objectiu contribuir a la millora de la qualitat de vida laboral dels treballadors i les treballadores des dels principis de la Psicologia de la Salut Ocupacional, i ha demostrat la seua eficàcia en intervencions prèvies.

Aquest programa s’ha dissenyat per a millorar diferents facetes psicològiques de l’individu (emocions, cognicions i actituds), comportaments disfuncionals i trastorns psicosomàtics relacionats amb el treball. En el programa s’apliquen un conjunt de tècniques de caràcter cognitiu-conductual, juntament amb altres tècniques per a fomentar els processos d’interacció social d’una manera saludable en el treball, com l’entrenament de grups per a millorar el suport social i la negociació del rol en entorns laborals, a més s’inclou entrenament en tècniques de relaxació.

La pràctica regular d’aquestes tècniques psicològiques i psicosocials permet aconseguir estats psicològics més saludables, disminuir els problemes psicosomàtics i millorar la interacció amb altres persones en el lloc de treball, en la vida personal i en la vida familiar. Els beneficis del programa no incumbeixen només persones amb problemes derivats de l’estrés laboral, també poden beneficiar-se les persones i les organitzacions que desitgen promoure la salut laboral i previndre els riscos psicosocials en el treball.

La síndrome de cremar-se pel treball (burnout) ha sigut inclòs en el CIE-11, classificació internacional de malalties publicada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com un problema de salut derivat del treball. Per a l’OMS es tracta d’un problema de salut resultat de l’estrès crònic en el lloc de treball que no s’ha manejat amb èxit.

Com a coautors del llibre han participat Ángel Martínez, professor del Departament de Psicologia Social de la Universitat de València; Ester Grau-Alberola, professora de la Universitat Internacional de La Rioja i integrant d’UNIPSICO; Cristina Aguilar, psicòloga clínica; Hugo Figueiredo-Ferraz, professor de la Universitat Internacional Valenciana i membre d’UNIPSICO i Bruno Ribeiro, professor de la Universitat de Múrcia.

Pedro R. Gil-Monte és director de la Unitat d’Investigació Psicosocial de la Conducta Organitzacional (UNIPSICO) (http://www.uv.es/~unipsico/). La seua investigació se centra des de fa més de 30 anys en l’estudi de la síndrome de cremar-se pel treball (burnout), en la qualitat de vida laboral i en la prevenció dels riscos psicosocials en el treball. És autor de més de 200 publicacions científiques sobre aquests temes. Entre els premis i lesmencions honorífiques rebudes se li han atorgat el reconeixement de la Universidade Federal da Paraíba per la seua contribució significativa a la producció científica internacional i pel desenvolupament d’un instrument per a l’avaluació de la síndrome de burnout o la distinció de la Sociedad Chilena de Psicología del Trabajo y de las Organizaciones (SCHIPTO) per la seua trajectòria i contribucions a la formació i investigació en l’àmbit de la Psicologia del treball i de les organitzacions. Com a Director d’UNIPSICO ha rebut la “Distinció 2014 a la realització de treballs de recerca en prevenció de riscos laborals” de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT).