VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Espai LaGranja acull la presentació del llibre sobre el mètode flamenc empíric de Juan Carlos Lérida

ELPERIODIC.COM - 25/01/2023

Les dues edicions, en castellà i en català, s’inclouen en la col·lecció ‘Materials Pedagògics’ de l’Institut del Teatre

El bailaor, coreògraf i docent recopila per primera vegada en un sol document la seua metodologia després de més de 15 anys de pràctica

Espai LaGranja, espai de recursos i mediació per a la dansa i les arts del moviment, adscrit a l’Institut Valencià de Cultura, acull aquest divendres 27 de gener a les 11 h la presentació del llibre ‘El Mètode Flamenc Empíric’. Per a això, compta amb l’autor del mètode i de la part central del llibre, el bailaor, coreògraf i pedagog Juan Carlos Lérida.

El volum és el fruit d’un minuciós procés de recopilació, destil·lació i ordenació dels ensenyaments que Lérida practica en les aules des de fa més de dues dècades. Durant tots aquests anys, ha anat donant forma a aquesta metodologia que ha tingut ocasió d’impartir en ciutats de tota Espanya, Europa o els Estats Units, així com en les aules de l’Institut del Teatre de Barcelona, centre en el qual és docent des de 2003.

“Aquest llibre, que és una síntesi dels materials que he anat generant en apunts, notes o en textos en xarxes, suposa el final d’una etapa de desenvolupament del mètode i l’inici d’una nova que em permetrà contrastar-ho en veure com entra en les persones”, apunta Lérida sobre el volum. “En els llocs on s’ensenya dansa servirà per a aportar altres perspectives de la pedagogia, no sols la flamenca, ja que la dansa clàssica i la contemporània també estan molt codificades”, hi afig.

La singularitat del mètode, que ara pren forma de corpus teòric, radica en el fet que pot ser practicat per persones vinculades o no amb el flamenc. El llibre proposa des de l’obertura intel·lectual i corporal una sèrie de reflexions i eines per a la seua comprensió i assimilació. Es divideix en huit eixos temàtics que aborden l’experiència estètica, la corporalitat, el ‘zapateado’, la improvisació, la composició, el pols, el ritme i el compàs, i altres singulars enfocaments com el ‘dels cinc fantàstics’, que és per a Lérida la manera en què es relacionen l’espai, els sentits, les accions i els estats corporals. Un apartat de pràctica i un altre de preguntes sobre els continguts completen cada capítol.

Creador i docent

Juan Carlos Lérida ha desenvolupat la seua carrera artística en paral·lel a la seua faceta com a pedagog. Format en ball flamenc i contemporani, s’ha convertit en un dels referents de l’escena actual, creant des del flamenc obres que han traspassat codis amb un estil propi. Ubicat en el circuit contemporani amb obres com ‘El arte de la guerra’, ‘Al cante, al baile, al toque’, o amb la seua última creació, ‘La liturgia de las horas’ (amb la qual va obtindre en 2022 el Premi de la Crítica de Barcelona com a millor espectacle i millor ballarí), Lérida és impulsor de diferents punts d’encontre i experimentació del flamenc amb altres llenguatges. És el cas del Laboratori d’Investigació des del Flamenc que acull l’Institut del Teatre des de 2017. En aquest marc, ha desenvolupat nombroses trobades interdisciplinàries que beuen del flamenc empíric que exerceix. Anomenat així per basar la pràctica flamenca en la pròpia experiència i no en els codis establits, ha anat calant sobretot en les noves generacions de ballarines i ballarins.

Per a entendre la dimensió que tot aquest treball representa en l’escena actual i en el món formatiu, el llibre que ara es publica compta amb la participació d’experts que aporten context. La periodista especialitzada Bàrbara Raubert, el ballarí i pedagog Bruno Ramri, el bailaor i pensador Fernando López Rodríguez i la investigadora Carolane Sánchez ofereixen dades i reflexions sobre Lérida, la seua trajectòria i el seu mètode.

La periodista i gestora cultural Sara Esteller ha sigut l’encarregada de l’edició del volum i acompanyarà a Lérida en la presentació en Espai LaGranja. Per a Esteller aquest llibre “prepara la ment i el cos per a endinsar-se en una dimensió expressiva més lliure i profunda”.