VALENCIA | SOCIETAT

Escolars i persones amb malaltia mental transformen un solar del Cabanyal en un “pati lliure per a jugar”

ELPERIODIC.COM - 27/04/2021

El nou espai, cedit per l'Ajuntament ha sigut treballat amb molt d'afecte pel col·legi diocesà Santiago Apòstol

Un solar municipal que servia d'aparcament per a cotxes en el barri valencià del Cabanyal ha sigut transformat en un pati per als alumnes del col·legi parroquial diocesà Santiago Apòstol, gràcies a un projecte en el qual han pres part els propis estudiants i també persones amb problemes de salut mental, amb la col·laboració de la comunitat educativa i l'Ajuntament de València, que ha cedit l'espai.

Fins ara “els alumnes de Primària, Secundària i Formació Professional no comptaven amb un pati en el centre escolar i havíem d'anar al parc públic però, gràcies a aquest projecte, tenen un pati per a ells entre setmana i els caps de setmana es realitzaran en aquest nou espai activitats amb les associacions i veïns del barri”, ha indicat Jordi Bosch López, director del col·legi.

En la iniciativa “tots els alumnes del col·legi diocesà s'han involucrat a l'hora de posar el nom al pati, ´Zona Santiago, lliure per a jugar`, i els de Secundària han participat en el disseny de l'estructura de fusta, la decoració de jardineres i l'escatat de bancs, entre altres aspectes, mentre que les persones amb malaltia mental que integren Nautae s'han ocupat dels treballs de fusteria”.

Malgrat les “barreres imposades per la pandèmia”, el projecte ha aconseguit transformar “un solar abandonat i ocupat per cotxes en un lloc de trobada, oci i reunió on poder impartir classes a l'aire lliure, plantar un xicotet hort urbà o, senzillament, generar un espai viu on poder desenvolupar jocs concordes a les inquietuds de l'alumnat”, ha explicat.

D'aquesta forma, aquest espai és ara “un innovador pati que tracta de trencar les dinàmiques socials que perpetuen les situacions de desigualtat, i un lloc on l'educació reprèn la seua essència com a motor de transformació social adequant l'entorn del col·legi i convertint-lo en un lloc de promoció de la convivència, la salut i l'educació”.

La inauguració del nou espai d'oci i participació, fruit del projecte denominat “Un pati per a totes”, tindrà lloc demà, dimecres 28 d'abril, a les 18 hores, al carrer Arquebisbe Company 49-51 de València, ha indicat Jordi Bosch López, director del col·legi.

La iniciativa ha comptat amb “el suport i coordinació tècnica de la cooperativa Fent Estudi i l'associació Nautae Salut Mental, el finançament de la Regidoria d'Innovació de l'Ajuntament i la col·laboració de 16 entitats, entre elles, diverses Regidories, Les Naus, La Marina de València i la Universitat Politècnica de València (UPV)”.

Convivència en el barri i el col·legi
La iniciativa ha sigut possible “gràcies a la cessió d'ús del solar municipal i al treball de Javier Molinero, Bernat Ivars i Amesura Fusteria Tradicional, encarregats de coordinar el disseny, producció i execució de la ´Zona Santiago` juntament amb les persones treballadores de Nautae i les estudiants d'ESO del col·legi”, ha subratllat el director, que ha destacat que la convivència, en el barri i en el col·legi, “de persones de diferents capacitats i diverses pertinences ètniques”.

El projecte “Un pati per a totes” ha aconseguit els seus objectius: “millorar l'entorn físic i ambiental del pati; trencar l'estigmatització de les persones amb malaltia mental i disminuir la seua exclusió social i laboral; i augmentar la diversitat d'activitats a desenvolupar al pati”.

Igualment, gràcies a la col·laboració amb Les Naus, “en breu s'iniciarà un procés de desenvolupament comunitari que impulsarà, en aquest mateix lloc, un espai al servei del barri per a realitzar activitats culturals, exposicions, esportives i d'oci els caps de setmana, obert a totes les entitats i associacions del Cabanyal”, ha conclòs.