VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Escena Erasmus torna a Carrícola després de huit anys per a celebrar el final de la gira ‘Qui soc jo quan ningú em mira’

ELPERIODIC.COM - 12/07/2024

L’últim espectacle del projecte teatral s’acomiadarà el diumenge, 14 de juliol a les 21:30 hores amb una funció per al públic general a la Plaça de la Constitució de la població de la Vall d’Albaida

Els actors i actrius d’enguany plantaran el diumenges, 14 de juliol, a les 12 hores nous arbres simbòlics per a continuar amb el projecte ‘Jardí de les Cultures’, un símbol de la diversitat d’Europa

 

L’obra ‘Qui soc jo quan ningú em mira’ d’Escena Erasmus arriba a Carrícola (La Vall d’Albaida) com a colofó de la gira promoguda per la Universitat de València, l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i la Direcció General de la Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i Ocupació. L’espectacle ha recorregut 10 municipis de la província de València que ha visitat València, Gandia, el Genovés, Turís, Ontinyent, Xirivella, Carcaixent, el Palomar, Navarrés i Xestalgar abans d’arribar de nou a la Vall d’Albaida.

El tancament d’enguany s’uneix amb a la fi de gira de 2018, quan el grup teatral va acomiadar la gira del seu espectacle ‘La Gran Final’ al mateix poble de Carrícola. Aquell any, la companyia teatral universitària va voler deixar la seua petjada al poble i va inaugurar el ‘Jardí de les Cultures’ dins de l’espai d’art mediambiental ‘Biodivers’.

El ‘Jardí de les Cultures’ volia representar Europa i per això els estudiants-actors d’aquell any van plantar arbres simbòlics del seus països amb l’objectiu de simbolitzar el llarg viatge de les persones migrants que troben refugi al nostre continent. El jardí simbolitza el mar Mediterrani envoltat per fronteres inabastables i tot el territori europeu i cadascú dels actors integrants va escriure una carta al seu arbre.

Ara, després de huit anys, Escena Erasmus torna a aquell jardí per a completar aquell projecte, els actors d’enguany plantaran de nou arbres simbòlics i presentaran la publicació que la Universitat de València i l’Ajuntament de Carrícola han preparat.

Aquesta serà només una de les moltes celebracions que Escena Erasmus realitzarà a aquest municipi que sempre ha estat pioner en les polítiques de desenvolupament local a través de la cultura i de la sostenibilitat i que, com a acte  final de la jornada, acollirà la darrera representació de l’espectacle ‘Qui soc jo quan ningú em mira’.

Fi de la gira de ‘Qui soc jo quan ningú em mira’

L’espectacle d’enguany ‘Qui soc jo quan ningú em mira’ és una reflexió sobre la identitat, escrita per Anna Marí i Daniel Tormo, amb textos del propis actors i actrius participants i dirigida per Josep Valero.

Per a Josep Valero, codirector d’Escena Erasmus, “l’espectacle d’enguany parteix dels testimoniatges i reflexions de les actrius i els actors procedents de cinc països diferents i medita sobre qui som en un món convuls, de nou amenaçat per l’horror de la guerra, la mentida i l’absolutisme, però també per l’individualisme, l’autocensura i la projecció distorsionada del “jo” en el món virtual”.

La vicerectora de Cultura i Societat Ester Alba ha agraït “a totes les persones i institucions que fan possible que Escena Erasmus continue el seu èxit des de fa més de 15 anys, unint el territori gràcies a la cultura, una cultura diversa i integradora com reflexen els seus espectacles”. “Parlem d’un projecte únic i especial que ha sigut premiat en moltes ocasions i que compta amb el suport ferm i constant de la Universitat de València”, ha destacat Ester Alba.

En paraules del diputat de Cultura de la Diputació de València, Paco Teruel, el projecte teatral Escena Erasmus “és pioner a Europa i suposa un exercici de convivència i formació a través de la cultura”. Així mateix, ha apuntat que en tot el temps que es desenvolupa esta iniciativa artística “han tingut lloc més d'una desena d'espectacles que han girat per tota la geografia espanyola i també per ciutats d'Itàlia o Alemanya; més de 200.000 espectadors, amb les actuacions d'al voltant de 300 alumnes de 30 països, i pel seu impacte i per la qualitat en l’execució s’han aconseguit multitud de premis i reconeixements”.

El director general de Cultura Sergio Arlandis, ha destacat que aquesta iniciativa, “tan necessària, resulta innovadora en la seua dinamització cultural: davant el desenvolupament d’un projecte de qualitat i necessitat, la Generalitat Valenciana seguirà recolzant, plenament, amb els mitjans amb els que disposa. Escena Eramus és una bona mostra que la cultura és un compromís de tots i per a tots”.

L’espectacle es podrà veure per última vegada aquesta temporada a Carrícola, el proper diumenge 14 de juliol a partir de les 21.30 h. a la Plaça de la Constitució i després comptarà amb un col·loqui final on tot l’equip artístic explicarà la seua experiència i reflexionarà sobre els temes d’actualitat que l’obra tracta.

El repartiment del 2024 el formen els italians Alice Vaccaro, Fabiana Quattrone, Giulia Sbraccia, Luca Tinaro i Marta Toso, les franceses Doucia Lopez-Pueyo i Julie Mendez, l’alemanya Leonie Ronja, els valencians Carlos Baixauli, Sara Olivas i Sandra Pombo, i la basca June Otxoantesana.

Com a resultat de qualitat i èxit, Escena Erasmus ha estat reconegut en diverses ocasions des de l’any 2011 en què va rebre el Premi Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu; el 2018, va guanyar la Menció d’Honor del Premi ‘Spotlight on Heritage in Culture and the Arts’ de la Lliga Europea d’Empreses d’Arts Escèniques a Brussel·les; el Premi AVETID 2019 al millor projecte teatral valencià; el 2021, la Distinció “Lluís Vives”-Premi 9 d’Octubre del Consell de la Generalitat per l’aportació valenciana a la construcció europea; i el 2023, el Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes de l’Institut Valencià de Cultura-GVA.