Un equip de la Universitat de València desenvolupa un programa online que redueix el dolor pelvià en dones durant les relacions sexuals
El programa de Fisioteràpia disminueix la intensitat de dolor i millora la funció sexual de dones amb trastorn genitopelvià
Un equip d'investigació de la Universitat de València ha demostrat que un programa de Fisioteràpia online basat en Imagineria Motora Graduada (Graded Motor Imagery, GMI) és eficaç per a alleujar el dolor pelvià en dones diagnosticades amb Trastorn de dolor/penetració genitopelvià (GPPPD). Aquest trastorn afecta fins al 34% de les dones premenopàusiques i pot ocasionar dolor crònic i disfunció sexual.
La investigació ha sigut liderada per Aida López Brull, Borja Pérez Dominguez, Maria Plaza Carrasco, Cristina Blasco Ortiz, Blanca Navarro Ribera i José Casaña, del Departament de Fisioteràpia de la Universitat de València, en col·laboració amb Esther Díaz Mohedo de la Universitat de Màlaga i Irmina Nahon de la Universitat de Canberra.
L’estudi ha sigut publicat en la revista Physical Therapy and Rehabilitation Journal (Q1 en la categoria Rehabilitation del Journal Citation Reports).
La major novetat d'aquest estudi radica en el tractament de Fisioteràpia. “Fins ara el tractament del dolor pelvià persistent estava molt limitat, i més enllà de medicació o en alguns casos, cirurgia, no teníem moltes eines” explica Aida López Brull, l'autora principal de l'estudi, qui afig que: “Hem agafat una teràpia que ja es fa en altres tipus de dolor semblant, com el dolor del membre fantasma, i l'hem adaptada al dolor pelvià. A més, aquesta teràpia es pot fer online, per tant, té una accessibilitat molt gran. Hem aconseguit reduir la intensitat de dolor i millorar la funció sexual d'aquestes dones”.
L'assaig clínic, que va comptar amb la participació de 83 dones, va revelar que aquelles que van completar un programa de GMI de sis setmanes van experimentar una reducció significativa del dolor. Encara que els resultats sobre la funció sexual no van ser concloents, les participants amb major capacitat d'imaginar moviments van mostrar els majors beneficis en la reducció del dolor.
Aquest tractament innovador inclou exercicis de discriminació de lateralitat, simulació de moviments i una exposició gradual a activitats relacionades amb el dolor. Tot el programa es va realitzar online, la qual cosa va permetre que les participants accediren als exercicis des de les seues llars, una modalitat que podria facilitar l'accés a la teràpia en dones que enfronten barreres per a rebre atenció presencial.
“La imatgeria motora és una eina no invasiva que aprofita la neuroplasticitat per a tractar el dolor persistent”, explica Borja Pérez Domínguez, un dels autors principals de l'estudi. Aquest enfocament, utilitzat prèviament en el maneig d'altres condicions com el dolor lumbar crònic, s'aplica ara al tractament del dolor genitopelvià amb resultats prometedors.
Les recents troballes apunten a l'efectivitat del GMI com una opció terapèutica accessible i no invasiva. L'equip d'investigació destaca la importància de combinar aquesta tècnica amb altres intervencions per a abordar els múltiples aspectes d'aquest trastorn.
Aquest avanç obri noves perspectives en el tractament del dolor pelvià crònic i representa un pas cap a solucions més integrals i personalitzades per a millorar la qualitat de vida de les pacients.
Què és la GMI
La GMI és un procediment rehabilitador que utilitza la Fisioteràpia. Es basa en el ‘reentrenament’ del cervell, realitzar una sèrie d'exercicis graduals perquè el cervell deixe de produir una resposta de dolor. L'objectiu d'aquesta tècnica és que cada pacient, a poc a poc, active àrees del cervell mitjançant exercicis graduals per a generar canvis positius.