VALENCIA | SOCIETAT

Les empleades de llar migrants, protagonistes del espots del programa Divercinema

ELPERIODIC.COM - 28/02/2022

Maite Ibáñez explica que estos vídeos s'emmarquen en la política de “fomentar actituds tolerants des de tots els àmbits de la societat i, especialment, des de l'àmbit educatiu”

L'Auditori La Mutant ha sigut hui l’escenari de la presentació dels 10 esquetxos realitzats al Taller Videocreació Exprés del programa Divercinema, coordinat des de l'àrea de convivència intercultural de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració en col·laboració amb els cicles formatius d'audiovisuals del Centre Educatiu Juan Comenius. En esta VII edició, la temàtica ha sigut “les empleades de llar migrants i cures”.

"Divercinema és una activitat socioeducativa que té com a finalitat l'educació en valors universals de convivència (llibertat, igualtat, justícia social i la solidaritat) i la prevenció del racisme i la xenofòbia", ha recordat la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, qui ha afegit que "utilitza com a recurs didàctic l'empatia que proporciona el llenguatge cinematogràfic". Estos vídeos s'emmarquen a la política de la Regidoria de “fomentar actituds tolerants des de tots els àmbits de la societat i, especialment, des de l'àmbit educatiu”.

En esta VII edició de Taller Videocreació Exprés la temàtica ha sigut les empleades de la llar i cures utilitzant el hastag #DonesEssencials. Actualment, el sector del treball domèstic i les cures majoritàriament es realitzen per dones immigrants contractades per treballar en règim d'interna, d'externa o per hores, per tenir cura de la infància, persones dependents i persones grans, amb independència de la seua situació de regularitat administrativa. L'ocupació domèstica es considera un sector socialment poc prestigiat i molt afectat per l'economia submergida. “Este any pretenem sensibilitzar la ciutadania visibilitzant, a través de vídeos, la importància social del treball domèstic i les dificultats a què s'enfronten estes dones dia a dia”, ha explicat Ibáñez.

Al taller hi han participat els alumnes dels Cicles Formatius Superiors d'Il·luminació, captació i tractament de la imatge, 15 professors i professores, el director de cinema Samuel Sebastián i l'Associació Aiphyc, associació intercultural de professionals de la llar i de les cures . El resultat final, després del treball de l'alumnat i el professorat, ha estat 10 esquetxos d'humor per promoure el coneixement, la sensibilització i l'acció sobre la situació de les empleades de la llar i les cures.

A partir de l'1 de març es podran veure els vídeos a les RRSS de l'Ajuntament de València i a partir del 4 d'abril en un recorregut de mupis (panells del mobiliari urbà) ubicats per la ciutat de València. La campanya convida a buscar estos 10 cartells dels esquetxos, escanejar el codi QR que es trobarà a cada un per visualitzar el vídeo corresponent i completar la col·lecció dels 10 vídeos.

La regidora ha convidat a fer un recorregut pels mupis per veure els vídeos també presents a les xarxes “per fomentar actituds tolerants des de tots els àmbits de la societat i, especialment, des de l'àmbit educatiu”. A més, és "molt interessant fer-ho amb estudiants en formació en un sector tan rellevant com és l´audiovisual, ja que el llenguatge cinematogràfic és una eina molt potent i eficaç per visibilitzar certes situacions i convidar a la reflexió", ha afegit.