VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La 4a edició de les Jornades TIIM es tanca a la ciutat de València

ELPERIODIC.COM - 22/11/2022

Es parlarà dels projectes de ciutats musicals i es presentaran aplicacions tecnològiques per als festivals

Chimo Bayo i Eugenio Viñas analitzaran el cas de la Ruta del Bakalao

Els efectes de la pandèmia i l’aparició de nous formats de concerts també configuren part de la programació

L’Auditori Santiago Grisolía de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València acollirà les últimes activitats de la 4a edició de les Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical). S’ha de recordar que aquest esdeveniment s’ha desenvolupat durant les últimes setmanes a altres dos localitats de la Comunitat Valenciana: Benidorm, el 4 d’octubre, i Castelló de la Plana, el 4 de novembre en el marc de la Fira Valenciana de la Música Trovam. D’aquesta manera, les Jornades TIIM conclouran a la capital del Túria amb una programació que inclou debats i xerrades sobre les ciutats musicals, els concerts i els festivals. Així mateix, es posarà una atenció especial al cas de la Ruta del Bakalao, fenomen que es va desenvolupar entre els anys 80 i 90 en diverses discoteques valencianes. Per fer-ho, els assistents podran escoltar el testimoni de Chimo Bayo, un dels protagonistes artístics més destacats de la Ruta, qui estarà acompanyat per Eugenio Viñas.

Les Jornades TIIM van nàixer l’any 2019 com una iniciativa de l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana. Actualment, hi col·laboren altres organismes com la Fundació Visit València, l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la Federació d’Oci i Turisme (FOTUR), l’associació de festivals PROMFEST i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEViM).

Des de la seua creació, aquestes jornades són l’espai de trobada i debat de la indústria musical valenciana, les organització turístiques de caràcter públic i privat, així com altres sectors productius implicats en el desenvolupament cultural i econòmic del nostre territori. D’aquesta manera, s’estableixen sinergies per convertir el binomi turisme – música en un vector de creixement i enfortiment de les nostres ciutats i comarques.

El programa d’activitats

Les Jornades TIIM s’obriran el dijous 24 a les 17:00 hores amb les intervencions de Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, i Sergi Almiñana, president de MusicaProCV. Posteriorment, es desenvoluparà una taula de debat sobre els avantatges de les ciutats intel·ligents, basades en la presa de decisions a partir de la recollida massiva de dades, i la seua relació amb els sectors turístic i musical. En aquest cas, els assistents podran escoltar les aportacions de Pere Fuset, regidor delegat d’Agenda Digital de l’Ajuntament de València; David Arlandis, de la fundació Visit València; i Carlos Moreno, propietari de les sales X i X 2.0 de Sevilla. Erica Romero, consultora i mànager de projectes, s’encarregarà de la moderació. Tot seguit, s’exposaran les mesures implementades a Amsterdam per reduir la petjada ecològica del festival de música electrònica DGTL. Hi intervindran Mitchell van Dooijeweerd, membre del mencionat esdeveniment, i Paloma Medina, investigadora especialitzada en música i turisme. El primer dia de les Jornades TIIM acabarà amb una xarrada on s’exposaran les estratègies de diversos esdeveniments de música en directe per a consolidar-se i créixer després de la pandèmia. En aquesta activitat participaran Montse Portús, gerent del Mercat de Música Viva de Vic; Jesús Iglesias, director artístic del Palau de les Arts; Carla Melchor, periodista; i Joanvi Díez, president de PROMFEST.

La tecnologia i les seues aplicacions en la indústria musical seran l’eix conductor de bona part de la programació del divendres 25. D’aquesta manera, els professionals inscrits tindran al seu abast informació sobre empreses que impulsen la innovació del sector cultural en diversos àmbits: creació de continguts animats; gestió d’espais virtuals; desenvolupament d’experiències audiovisuals immersives; predicció del comportament dels assistents en esdeveniments de xicotet i gran format; i venda d’entrades. D’altra banda, s’estudiarà com pot aprofitar el sector musical les eines de la Web 3.0, xarxa que elimina potencialment els intermediaris i permet la gestió directa de les comunitats de fans. Els ponents seran Cristina Checa, artista; Iván Llopis, director d’art sonor de Banjo Soundscapes; Soraya Cadalso, fundadora d’Uttopion, plataforma que ofereix serveis en el metavers; Antonio J. Albertos, director del festival Volumens; i Diego Navarro, artista multidisciplinar.

Finalment, les Jornades TIIM inclouran una conversa al voltant de la història de la Ruta del Bakalao (o Ruta Destroy) com a impulsora de la indústria musical a València. En aquest diàleg participaran Chimo Bayo, mític punxadiscos de les discoteques Arsenal (Oliva) i El Templo (Cullera); i Eugenio Viñas, creador de continguts en Podium Podcast i el grup Prisa i responsable del podcast València Destroy. L’esdeveniment es tancarà amb un còctel amenitzat amb la música seleccionada pel col·lectiu Hits With Tits.

MÉS FOTOS