VALENCIA | EDUCACIÓ

El TS dóna la raó a la universitat privada: els seus alumnes poden fer les pràctiques sanitàries en hospitals públics

ELPERIODIC.COM - 08/07/2020

EL Tribunal Suprem (TS) avala el dret de la Universitat Catòlica de València (UCV) a no ser exclosa i discriminada del conveni per a la realització de pràctiques sanitàries d'alumnes de Ciències de la Salut en hospitals públics. La part dispositiva de la sentència de la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem, indica que “la universitat privada té dret a no ser exclosa de realitzar un conveni amb l'Administració per la seua condició d'universitat de titularitat privada. Té dret, per tant, a no ser discriminada respecte de les de titularitat pública”.

Segons la fallada del TS, “l'Administració autonòmica no pot denegar la realització d'un conveni fundat en el caràcter privat de la universitat, a tenor del sistema de concertació entre universitats i institucions sanitàries, que preveu, en els termes exposats entre el Reial decret 1558/1986 i el Reial decret 420/2015 (annex II), mitjançant la modalitat de convenis quan es tracte d'una universitat, com és el cas, de titularitat privada”.

Després de conéixer la fallada de la STC del Tribunal Suprem, el rector de la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir, José Manuel *Pagán, ha expressat que “confie que amb aquesta sentència, que se suma a les dictades pel TSJ de la Comunitat Valenciana i pel Tribunal Constitucional, totes en el mateix sentit de reconéixer el dret dels nostres alumnes de ciències de la salut a realitzar pràctiques en centres públics, es tanque una etapa i s'òbriga una nova, que ja hem estrenat aquest curs i en la qual prevalga la formació d'excel·lència dels alumnes de Ciències de la Salut de les universitats valencianes, públiques i privades”.

El rector de la UCV afirma que “el compromís de la nostra Universitat amb els nostres alumnes ens porta a reclamar per a ells tots els drets que els corresponguen, principalment en matèria de pràctiques i de beques”.

José Manuel Pagán assegura que “l'actitud demostrada per la Consellera Barceló des que va assumir el govern de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ens anima a pensar que és possible la col·laboració en el compromís de formar els millors professionals de la salut per a la societat”.

Arguments del Tribunal

La posició processal de l'Administració es va fonamentar en què existia un impediment legal per a establir convenis de col·laboració amb les universitats privades. No obstant això, la fallada del TS confirma que no existeix tal impediment i declara nul·la la denegació del conveni basada en el caràcter no públic de la UCV. Com indica la fallada, “s'ha esvaït, després de la STC 14/2019, l'al·legat de l'Administració” i confirma que “declarat inconstitucional i nul l'incís “de titularitat pública” de la norma legal valenciana, per envair competències de l'Estat en la matèria, aqueixa norma ha sigut expulsada de l'ordenament jurídic. En definitiva, el caràcter privat de la universitat que aspira a realitzar aquest tipus de conveni amb l'Administració, no pot emparar una denegació que es troba dejuna de cobertura jurídica, després de la citada STC 14/2019”.

La fallada de la Secció Quarta estima en part el recurs de cassació de la Generalitat Valenciana en tant que “la universitat privada no té un dret absolut i incondicional a subscriure un conveni amb l'Administració”, afegint “com tampoc el té la universitat pública”. Ara bé, reconeix el dret de la UCV a subscriure convenis amb les institucions sanitàries públiques de la Comunitat Valenciana dins del “marc jurídic aplicable, després de la inconstitucionalitat per envair competències de l'Estat en l'article 79.2 de la Llei Valenciana 10/2014, després de la reforma de 2018, que va ser declarada per la *STC 14/2019. Tenint la UCV dret, en fi, a instar la realització del conveni i a negociar amb l'Administració, dins de l'acció concertada tan freqüent en matèria d'educació i sanitat”.