El disseny valencià vol ser exemple de cohesió i deixar un llegat històric
La Capital Mundial del Disseny 2022 presenta el programa de 2021 i les línies mestres de 2022
Que el món de el disseny mire a València com a exemple de cohesió social des del seu teixit creatiu, de vertebració territorial i d'un disseny aplicat a la salut, l'educació, el patrimoni, la igualtat i l'economia. És el propòsit de València Capital Mundial del Disseny 2022 que ha presentat aquest dimecres el programa de 2021 i les línies mestres de 2022. L'acte ha tingut lloc a l'edifici Veles e Vents de la Marina de València i ha estat presentat per Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022.
"Els nostres objectius passen per reforçar la imatge de València a nivell nacional i internacional, posicionar el disseny com a eina de transformació i generar una cultura del disseny a nivell institucional, empresarial i social, capaç de millorar la qualitat de vida de les persones i potenciar la economia valenciana. Volem treure el disseny de l'entorn endogàmic en què estava i generar un relat que apel·le a tota la societat, donant a conèixer els seus beneficis i transversalitat ", ha explicat Calvo.
En aquest gran projecte la col·laboració publicoprivada està sent clau i l'exemple és l'assistència a l'acte de l'alcalde de València, Joan Ribó, la vicepresidenta de el Consell i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors productius, comerç i treball, Rafael Climent i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.
El programa de València Capital Mundial del Disseny 2022 busca la cohesió de la societat valenciana des del seu teixit creatiu. La vertebració d'un territori que té en el disseny un nexe comú, una història i trajectòria conreada des de la indústria i el sector professional. I que es concentra en sis eixos estratègics en els quals actuar des del disseny: la salut i el benestar, l'educació, la innovació i l'economia, el patrimoni i identitat, la igualtat, inclusió i la diversitat i la sostenibilitat.
Així, l'essència Mediterrània és una cosa que també es vol imprimir a tota la programació: "Un extens i ampli programa que comptarà amb una programació pròpia tots els mesos sumada a la de tots els agents de l'ecosistema que programaren activitats des d'Espanya i amb una mirada des del disseny ", ha subratllat el director de València Capital Mundial del disseny 2022.
Programació 2022
Durant quatre mesos tindrà lloc una intensa programació "en què atraurem totes les mirades internacionals des de diferents vessants". Així, el mes de març, amb la festa de foc i les Falles associat a el disseny i la innovació des de la festa; abril, amb l'obertura d'un espai físic en el centre de la ciutat que serà el punt de referència d'exposicions i esdeveniments; juny, amb un festival internacional amb grans figures del món del disseny de tot el món i setembre, el tradicional mes de el disseny a València on, juntament amb la realització de la Fira Hàbitat València, se celebrarà la major València Disseny Week fins a la data.
La resta de mesos comptarà amb la seUa pròpia agenda d'esdeveniments, alineada als actes més importants de la ciutat, des de l'obertura de l'any al gener, la celebració de Cevisama al febrer, el mes d'octubre per al disseny i la salut o novembre, on reuniran a València als alcaldes de totes les Capitals Mundials del Disseny en el primer congrés internacional de Design Policies. El 3 de novembre al Palau de Congressos tindrà lloc un congrés que se centrarà en les polítiques públiques internacionals on el disseny és clau, amb les polítiques locals com a cas d'èxit. El programa de València Capital Mundial del Disseny 2022 compta amb la participació de quasi el 85% dels principals centres expositius de la ciutat, que tindran una programació especial en disseny durant tot 2022. El MuVIM, l'IVAM, el Centre de l'Carme, Les naus, la Rambleta, Drassanes, el Museu Nacional de Ceràmica, el Jardí Botànic, la Nau, el Museu Sant Pius V, la Fundació Xirivella Soriano, Veles e Vents, Fira València i la Ciutat dels Arts i els Ciències són alguns dels espais confirmats en la programació, amb un total de 16 exposicions al llarg de tot l'any que se sumaran a les realitzades per València Capital Mundial del Disseny 2022.
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat en aquesta presentació que van a proposar que els Goya 2022, que se celebraran a València, s'atorguen per primera vegada guardons a el millor cartell i als millors títols de crèdit: "Volem que el disseny estiga present en tots els àmbits públics i privats ".
Per la seua banda, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que avançar en el disseny significa "avançar en una eina estratègica d'innovació, de sostenibilitat mediambiental i de millora de la qualitat de vida de les persones, en una eina de transformació social capaç de canviar els nostres entorns urbans i les nostres pròpies vides ".
Per això, ha ressaltat la contribució dels dissenyadors de prestigi "a la transformació de la societat valenciana, a fer de la nostra una terra més oberta, inclusiva i acollidora amb projectes pensats per atendre i donar veu a les persones més vulnerables".