Es disparen els accidents amb patinets i també els relacionats amb alcohol i drogues a València
ELPERIODIC.COM - 06/07/2021La Policia Local crearà un nou Departament d'atenció a les víctimes d'accidents de trànsit
La Policia Local de València crearà un nou departament, dedicat específicament a l'atenció a les víctimes d'accidents de trànsit i d'anàlisis de la sinistralitat. El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha anunciat este dimarts la posada en marxa d'este nou servici municipal, i ha realitzat un balanç de les dades de sinistres durant el passat 2020, un any en què, malgrat els cent dies de confinament i reducció de la mobilitat, s'ha registrat un notable increment dels accidents de patinets a la ciutat, i s'ha mantingut la relació entre sinistralitat i consum d'alcohol i de drogues.
“El nostre objectiu és protegir les i els usuaris més vulnerables, que són sobretot els vianants, i també ciclistes, usuaris de patinets i motociclistes, que constitueixen el 90% de les víctimes dels accidents de major gravetat”. El regidor Aarón Cano ha explicat que l'objectiu de la Policia Local de València és, en la línia de la Unió Europea, aconseguir zero víctimes mortals en els sinistres de trànsit. L'any passat, 2020, es va tancar amb una xifra total de 10 morts en accidents de mobilitat a la ciutat, dels quals 5 eren vianants.
Només començar la seua intervenció davant els mitjans de comunicació, el regidor ha assenyalat el vincle entre sinistralitat i presència d'alcohol i drogues: durant 2020, 19 persones van ser detingudes i 890 investigades en relació a accidents de trànsit; d'eixos 19 detinguts, en 17 casos es va registrar presència d'alcohol (89,4%), i així mateix es va comprovar la relació en 482 dels 890 investigats (54,1%).
Les anàlisis positives de presència d'alcohol en sang realitzats a conductors en controls policials es van reduir durant 2020 (de 2.367 positius en 2019 s'ha passat a 1.585 en 2021), “però continuen sent dades altes, i l'alcohol continua sent present en la majoria dels sinistres vials”, ha lamentat Cano. Quant a un altre tipus de drogues, la situació és inversa i reflecteix un augment notable: els controls de la Policia Local van registrar 397 proves positives en 2019, mentre que en 2020 (malgrat les restriccions de mobilitat i el confinament), el nombre de positius va créixer fins als 405. “Si bé és cert que durant l'any passat, des de la Policia Local es va incrementar el nombre de controls i els recursos, també queda demostrada la relació entre el consum d'alcohol i drogues i la seua influència sobre la seguretat viària”, ha assenyalat el regidor Cano, qui ha assenyalat, a més, que les drogues detectades amb major freqüència són, com en altres àmbits de la societat, la cocaïna i el cànnabis, i en moltes ocasions, mesclades amb alcohol. Per això, l'edil ha assenyalat la importància de continuar treballant en la conscienciació i sensibilització de la ciutadania.
Durant 2020 es van produir 143 sinistres greus de trànsit a la ciutat, amb un resultat de 10 víctimes mortals (5 d'elles, vianants atropellats). En els 261 atropellaments registrats van estar implicats 154 turismes, 33 patinets i 30 bicicletes. El regidor Aarón Cano ha assenyalat que, atés que la mobilitat va estar restringida i que durant l'any passat es va viure un confinament general de 100 dies, el nombre d'accidents s'ha vist reduït, però els percentatges de persones vulnerables es mantenen equivalents a altres anys. Per exemple, en el cas dels sinistres amb ciclistes, les dades assenyalen que en 2017 es van produir 567, mentre que en 2020 van ser 420. En este context, Cano ha assenyalat la influència de noves maneres i nous elements en el paisatge de la circulació urbana, com els “riders” i els patinets.
Patinets: de 9 a 469 accidents en 3 anys
El regidor de Protecció Ciutadana s'ha detingut en un fenomen que “suposa un element molt rellevant en l'àmbit de la seguretat viària: els patinets, l'ús dels quals –ha afirmat- ha crescut de manera exponencial i, amb ell, els accidents relacionats”. Si en 2017 només es van registrar 9 accidents de patinets a la ciutat, i el número va créixer a 72 en 2018, la xifra es va disparar en 2019 amb 368 sinistres; i en 2020, a pesar del confinament i les restriccions, el nombre total d'accidents va arribar als 469, és a dir, un 511% sobre 2018. “L'evidència és clara –ha assegurat Aarón Cano- tenim un problema i hem d'actuar, perquè la compra d'esta mena de vehicles s'ha multiplicat, i també el seu ús; però no tots els conductors coneixen les normes de circulació, i fins i tot alguns tenen la percepció que estan al marge d'estes”.
Per tot això, la Policia Local de València ha posat en marxa este Departament d'Atenció a les víctimes d'accidents de trànsit i d'anàlisis de la sinistralitat. El regidor ha explicat que la Policia Local afronta cada any una mitjana de 7.000 sinistres vials, dels quals en al voltant de 3.000 es constata algun tipus de lesió. El nou departament oferirà atenció, acompanyament, suport i assessorament a les víctimes dels accidents i als seus familiars, de la mateixa manera que es duu a terme amb altres col·lectius. “L'objectiu fonamental és la protecció dels usuaris més vulnerables, especialment els vianants”, ha explicat Cano. A més, de manera paral·lela, el departament realitzarà labors d'anàlisis de la realitat del trànsit urbà per a conéixer i actuar en funció de les necessitats, i accions d'informació, control i conscienciació.
Tot això vindrà complementat amb mesures com l'augment dels controls de seguretat amb radars estàtics, per a controlar també la velocitat dels patinets, i el control d'estacionament en zones per als vianants. “Si este govern ha realitzat una aposta contundent per recuperar la ciutat per a les i els vianants, el vehicle, qualsevol que siga, no pot ocupar l'espai que els correspon a les persones a peu”, ha subratllat Cano.