VALENCIA | SOCIETAT

El director general del Parc Arqueològic de Pompeia dona una conferència en la Universitat

ELPERIODIC.COM - 14/10/2024

Gabriel Zuchtriegel parlarà sobre els nous descobriments i investigacions de la considerada capital mundial de l’arqueologia

La ciutat italiana de Pompeia és coneguda com la capital mundial de l’arqueologia. Dimecres que ve, 16 d'octubre, el director general del Parc Arqueològic de Pompeia, Gabriel Zuchtriegel, donarà una conferència al Centre Cultural de la Nau de la Universitat de València, a les 18 hores, en què parlarà sobre els nous descobriments i investigacions en la meca de l'arqueologia. La conferència, que és d'entrada lliure fins que es completen les places de l'Aula Magna, serà en italià amb traducció simultània. 

Presentarà l’acte la vicerectora de Cultura i Societat de la UV, Ester Alba, i l’investigador valencià Llorenç Alapont, director del projecte Investigació de l'arqueologia de la mort a Pompeia i de la microcredencial universitària Noves tècniques de recuperació i interpretació del patrimoni arqueològic funerari.

Des de l’inici de les excavacions en 1748, Pompeia sempre ha estat una espècie de capital de l’arqueología. La ciutat destruïda pel Vesubi en el 79 a.C., acostuma sorprendre amb troballes, com la de la tomba de Marcus Venerius, el primer gran descobriment de Zuchtriegel com a director de Pompeia des que accedira al càrrec en 2021. El descobriment fet per l’equip d’arqueòlegs de la Universitat de València i dirigit per Llorenç Alapont donà la volta al món i es convertí en una de les revelacions més importants a Pompeia en els últims anys. En aquesta tomba es trobà una urna de vidre que conté possiblement el vi més antic del món, amb més de dos mil anys, i que analitza en l’actualitat un equip de la Universitat de València. El datació del recipient és anterior a l’erupció del Vesubi l’any 79 d. C. 

De l’estat de les investigacions del vi trobat a Pompeia, així com d’altres troballes i descobriments en curs versarà la conferència organitzada per l’Escola Europea de Pensament Lluis Vives de la UV, un projecte cultural impulsat pel Vicrectorat de Cultura i Societat que es configura com un lloc per a la reflexió sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola compta amb la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil i la col·laboració de Caixa Popular.