La Diputació de València exhibix el seu betlem monumental més emotiu amb homenatge als voluntaris de la dana
L'obra realitzada per l'Associació de Belenistas de València, que pot visitar-se fins al pròxim 5 de gener, al Pati dels Scala de la corporació, ha sigut restaurada després de patir danys per la riuada
A més dels detalls relacionats amb la tragèdia, el betlem està replet de gestos a diferents municipis de la província a través de productes típics, tradicions, construccions i elements de la naturalesa
La Diputació de València obri les seues portes un any més per a exhibir el seu ja cèlebre betlem monumental, que enguany té una important càrrega emotiva en tractar-se d'una obra completament restaurada després de patir danys causats per la dana del passat 29 d'octubre.
Tal com ha explicat Gonzalo Mateu, president de l'Associació de Belenistas de València, “este mateix betlem es trobava el dia de la riuada en els magatzems que tenim a Alfafar, en els quals va entrar l'aigua causant greus destrosses a part del nostre patrimoni, incloses les peces del naiximent. Des d'eixe moment hem fet un gran esforç per a restaurar el conjunt de l'obra i arribar a temps per a exposar-la en la Diputació”.
De fet, si el visitant està atent comprovarà que, en una de les cases del betlem, en la part superior del qual hi ha un colomar típic de la ciutat de València, s'aprecia encara la marca d'aigua que va deixar la inundació. “Volíem mostrar una de les peces sense restaurar perquè es puga apreciar el mal que hem patit i també com a símbol d'esperança malgrat tot el patrimoni que l'associació ha perdut en esta tragèdia”, afirma Gonzalo Mateu.
El betlem, realitzat per l'Associació de Belenistas de València, pot visitar-se, amb entrada lliure, fins el pròxim dia 5 de gener al pati del Palau dels Scala de la corporació provincial, que obri les seues portes tots els dies en horari de 10.00 a 14.00 i de 16 a 20 hores, a excepció dels dies 24 i 31 de desembre i el 5 de gener, que podrà visitar-se únicament en horari matinal.
Gestos als voluntaris i a la província de València
En un Nadal tan emotiu per a tots els valencians, el betlem de la Diputació ha volgut rendir un xicotet homenatge als herois de la riuada del 29 d'octubre. En la part més important de tot betlem, el naixement, s'han col·locat unes pales com a símbol de tots aquells voluntaris que han anat a ajudar als municipis afectats per la inundació durant les setmanes posteriors a la catàstrofe. A més, la figura de San José apareix amb una rosa a la seua mà, que representa a les víctimes mortals de la dana. “És un homenatge a través d'un símbol que també s'està utilitzant en altres naiximents de València i d'España”, aclarix el belenista.
Com sol ser habitual, el betlem de la Diputació està esguitar de gestos i detalls que fan referència als costums i tradicions de diferents zones de la província. En la primera part de l'obra, els Reis Mags van per la ribera d'un riu, el qual simbolitza la importància de la riquesa fluvial per a diverses comarques valencianes. Així mateix, el poblat situat en la part superior pretén representar la riquesa natural dels pobles de l'interior de la nostra terra. Per part seua, la font al costat del naixement fa referència a este element tan típic de moltes localitats valencianes.
En la seqüència de l'Anunciació als pastors, es poden veure a quatre músics, una reivindicació del fort arrelament que té la cultura musical a la província de València. També en el lloc de fruites i verdures es poden contemplar productes molt valencians com a mandarines, taronges, caquis o albergínies.
En la part final se situa el forn de pa en el qual es mostren dolços típics de diferents comarques, com ara l'arnadí de la Costera, l'Almoixàvena de Xàtiva, o el panquemao d'Alberic. Un altre element característic de molts municipis valencians, en este cas del seu patrimoni, és el castell, emplaçat en la part superior d'este betlem.
Campanya de Nadal
La Diputació de València inicia amb el betlem la seua campanya de Nadal, que enguany té com a lema ‘La llum que mai s'apaga’, una cridada a il·luminar València i la seua gent en uns moments tan durs com els que ha viscut la província.
A més del betlem, la institució ha organitzat nombroses activitats que s'estendran durant totes les vacacions, com la Plaça de Nadal, que s'obrirà el dia 22 de desembre en la mateixa Plaça Manises, l'oficina els Reis Mags d'Orient des del dia 27, i una gran varietat d'esdeveniments culturals com el circ de l'Escalante, els concerts musicals en La Beneficència, o els tallers dels museus d'Etnologia i de Prehistòria. A més, la Diputació comptarà amb estand en Expojove del 26 de desembre al 4 de gener.