La Diputació ret homenatge a Vicente Ruiz ‘El Soro’ amb un documental sobre la seua trajectòria taurina
Coincidint amb el 40 aniversari de la seua alternativa, dilluns 14 de març s’estrenarà a l’Ateneo Mercantil de València "Vicente Ruiz 'El Soro', una revolución: el sorismo, una religión"
En l’audiovisual, el destre de Foios parla en primera persona sobre els seus inicis, la seua consagració com a màxima figura del toreig i l'ocàs de la seua carrera
La Diputació de València, a través de la seua Unitat d'Assumptes Taurins, presentarà dilluns que ve 14 de març el documental Vicente Ruiz 'El Soro', una revolución: el sorismo, una religión, en el qual es repassa la trajectòria taurina del destre de Foios, en un acte que tindrà lloc en l'Ateneu Mercantil de València.
L'audiovisual, de 90 minuts de duració, està protagonitzat pel propi torero, qui narra en primera persona les seues vivències en les places de bous des dels seus inicis, la seua alternativa fa ara 40 anys, els anys en el cim de l'escalafó i l'ocàs de la seua carrera per culpa d'una greu lesió de genoll.
Així mateix, Paco Camino, Curro Vázquez, Pedro Gutiérrez Moya “Niño de la Capea”, Paco Ojeda, Ricardo de Fabra, Luis Francisco Esplá, Víctor Mendes, Juan Antonio Ruiz “Espartaco”, Juan Mora, César Rincón, Enrique Ponce, Francisco Rivera Ordóñez, José Antonio “Morante de la Puebla”, Vicente Barrera i David Fandila “El Fandi”; així com Jaime Ruiz Soro, germà de Vicente i picador, i Sergi Ruiz, alcalde de Foios.
L'estrena del documental coincidix amb el 40 aniversari de l'alternativa del Soro, que va tindre lloc el 14 de març de 1982 en la Plaça de Bous de València, amb el mestre Paco Camino com a padrí i Pepe Luis Vázquez de testimoni.
Vicente Ruiz 'El Soro', una revolución: el sorismo, una religión està dirigit pel periodista Salvador Ferrer, mentre que Vicente Forés s'ha encarregat del seu enregistrament, edició i muntatge.
Una reeixida carrera truncada per una lesió de genoll
Vicente Ruiz “El Soro” (Foios, 1962), és un dels matadors més importants de la història de la tauromàquia, des que prenguera l'alternativa a València després de cedir-li Paco Camino la mort del bou Agraciado, de la ramaderia Torrestrella.
Al llarg de la seua trajectòria, El Soro va intervindre en un total de 85 novillades i 692 corregudes de bous, a més d'un gran nombre de festivals, fent sempre gal·la de la seua valencianitat per les places d'España, Portugal, França i Hispanoamèrica.
Torero entusiasta i racial, va destacar especialment en el terç de les banderilles, on se'l considera un revolucionari, creant figures pròpies com “la moviola” i “el molinillo”.
Va ser precisament el terç de banderilles el que va acabar amb la seua carrera, després d'esvarar en una correguda a Córdoba i lesionar-se de gravetat el genoll l'octubre de 1993. Mesos més tard, després de tancar-se amb sis bous a Benidorm, el destre de Foios anunciava la seua retirada amb les seues condicions físiques molt minvades.
Des de llavors, ha seguit lligat al món taurí, tant en les places com en els mitjans de comunicació, i fins i tot, compta amb un pasdoble dedicat a la seua figura compost per Enrique Ros.