VALENCIA | SOCIETAT

I després del temporal, toca fer balanç

ELPERIODIC.COM - 24/01/2020

Les platges del sud de València han quedat totalment arrasades i per a reparar-lo seran necessaris milers d'euros

En la seua visita a les platges del Sud de València per a comprovar els efectes del temporal Glòria, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat la necessitat de «protegir-nos contra fenòmens de gran intensitat, cada vegada menys infreqüents i més vinculats al canvi climàtic», augmentant la resiliència de la façana marítima per a afrontar-los amb mesures com la protecció mitjançant dunes. Ribó s'ha referit també a la petició al Govern de l'Estat de la declaració de zona catastròfica i la petició al Port perquè complisca la declaració d'impacte ambiental «de quan va fer l'ampliació Sud». D'altra banda, els regidors d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i de Platges, Giuseppe Grezzi, ha informat en roda de premsa del balanç del temporal Glòria en les seues respectives àrees de gestió. En una primera avaluació provisional, els danys materials causats ascendeixen a 54.000 euros en jardineria i 73.000 euros en platges, quantitats a les quals cal afegir altres 40.000 euros més del dispositiu de neteja.

En la seua visita a les platges del Sud per a comprovar els efectes del temporal Glòria, que ha qualificat d’«importants», Ribó ha ressaltat que « estos fenòmens s'estan produint cada vegada amb més freqüència», alhora que ha reflexionat que un temporal com el que hem patit «és molt estrany el mes de gener, i sens dubte l'hem de vincular al canvi climàtic. Ens hem de preparar perquè no serà una excepció i, a més treballar en la lluita contra el canvi climàtic, arbitrar mesures per a previndre, per a augmentar la resiliència, la capacitat d'afrontar eixos fenòmens». Ribó ha visitat les platges de la Devesa, la gola de Pujol i la gola del Perellonet, acompanyat pel vicealcalde i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, i les regidores de Pobles de València, Lucía Beamud, i de Servicis Socials, Isabel Lozano. Després, en el Perellonet, s’ha reunit amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i s’han afegit els regidors d’Emergència Climàtica, Alejandro Ramon; Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, i la vicealcaldessa i regidora de Regeneració Urbana, Sandra Gómez.

En les platges de la Devesa, a més, l’alcalde s’ha reunit amb alguns dels hostalers afectats pel temporal. Joan Ribó ha informat que els treballs d’adequació de les platges ja s’estan duent a terme, i en estos moments les 3 goles de València, la de Pujol, el Perellonet i la del Perelló –compartida amb Sueca- estan desaiguant a raó de 40 metres cúbics per segon. També s’ha fet ressò de la recollida i redistribució de l’arena, així com de les tasques de neteja, incloent les restes de peixos morts apareguts en la zona de costa (en el pont de Pujol, per exemple, s’han arreplegat fins a este matí 1.120 exemplars, la gran majoria de Corvina rex -85%-, i la resta d’Sparus aurata).

L'alcalde ha reflexionat sobre la diferència del grau de penetració de la mar que hi ha hagut en les zones amb cordó dunar i les que manquen de dunes. «Estem treballant amb el servici de Parcs i Jardins en un projecte per a protegir la façana marítima, per a afrontar la relació entre la costa, la platja i les zones més a l'interior, mitjançant dunes que han demostrat ser un bon sistema de protecció, que s'han mostrat eficaces per a augmentar la resiliència de les nostres platges». Joan Ribó s'ha referit a la generació de dunes artificials i també – especialment en el cas de les platges del Nord- a la «creació d'oasis vegetals en platges que siguen de molta amplitud. Ens importa molt buscar mesures que augmenten la resiliència enfront de tempestes marines».

En plantejar els mecanismes de finançament per a estes iniciatives mediambientals, l'alcalde ha remarcat que «hem de treballar conjuntament amb totes les instàncies perquè estes platges, que són patrimoni de tots els valencians, continuen sent unes platges de la màxima qualitat, per a afrontar un gran problema buscant solucions que ajuden a les persones». «Hem de demanar al Govern de l'Estat la declaració de zona catastròfica, a més de la petició d'ajudes europees i a la Generalitat, també a qui d'alguna manera ha potenciat la desprotecció d'estes platges, que és el Port, perquè complisca la declaració d'impacte ambiental de quan es va ampliar en la zona Sud».

EFECTES DEVASTADORS

Durant els dies del temporal es van rebre 177 avisos d'incidències en jardineria, parcs i jardins. Campillo ha informat que han sigut 104 els arbres caiguts i 44 els talats. Les palmeres caigudes han sigut 15 i hi ha hagut que talar-ne una altra. Els operatius especials per a atendre este tipus d'emergències han comptat, segons els dies, amb la participació d'entre 157 i 177 operaris, en el cas del Servici de Jardineria, i entre 35 i 100 operaris en el de Parcs i Jardins. Dels 54.500 euros abans esmentats, els treballs d'abatiment, recollida i triturat d'arbres ascendixen a 37.800 euros.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat la gran afectació de les platges del Sud per ratxes de vent que superaren els 100 quilòmetres per hora i ones que arribaren a més de 8 metres d'altura, «amb un front litoral del Perellonet especialment danyat i una pèrdua d'arena molt important». Campillo s'ha referit a la falta d'aportació de sediments, la pujada del nivell de la mar i el fenomen regressiu de les platges com a elements que han afavorit els efectes de Glòria, per a reclamar «una estratègia de protecció del litoral que ha de liderar el Govern Central». Ha afegit que la borrasca ha tingut a les platges de València situades dins del Parc natural de l'Albufera «efectes devastadors sobre el cordó dunar de primera línia» a les platges de l’Arbre del Gos, el Saler, Muntanyar del Pujol i platja de la Malladeta. Els danys en el cordó dunar han sigut encara majors a les platges de la Garrofera i els Ferros.

Encara que en el denominat Passeig de la Casbah s'ha produït una important soscavació de l'extrem Sud del seu front «i una gran afectació del cordó dunar», Campillo ha assenyalat que l'actuació realitzada en el seu moment per l'Ajuntament de València ha aguantat bé i impedit danys majors També s'ha referit que les Mallades de la Devesa es van omplir d'aigua a conseqüència dels 150 litres recollits al Saler entre el 20 i el 21 de gener. Ha conclòs que «els efectes del temporal Glòria es notaran a llarg termini en l'evolució de la línia de costa, amb una tendència de pèrdua de platja a les platges situades en el Sud del terme municipal».

El regidor de Platges, Giuseppe Grezzi, ha detallat les competències que corresponen a la seua delegació, en les quals s'han quantificat, provisionalment, danys per import de 73.000 euros en torres de vigilància dutxes, postes, cartelleria, Bibliomar, etc. Ha agraït el treball de tots els servicis implicats i destacat el repte que suposa «reposar totes les platges de cara a la temporada vacacional del mes d'abril», per al que ha reclamat finançament de l'Estat després de recordar que en un any s'han produït tres episodis meteorològics extrems que han afectat greument les platges de València.

Quant al dispositiu de neteja, el cost de la qual s'estima en 40.000 euros, els primers treballs es van realitzar el dimecres, dia 22, amb la retirada d'arena dels vials del passeig marítim Cabanyal-Malva-rosa. L'endemà, dijous 23, es va posar en marxa el dispositiu especial en jornades de matí i vesprada que continua operatiu durant este cap de setmana i la setmana pròxima. En el cas del Passeig Marítim i platges del Nord de València està format per 4 equips, mentre que el de les platges del Sud el conformen 3 equips.

Sergi Campillo ha ressaltat en este balanç que l'Albufera ha resistit bé la força del temporal, i ha destacat la seua capacitat per a desaiguar de manera natural per gravetat. També ha informat que en la Junta de Govern Local no s'ha aprovat la declaració de zona catastròfica «perquè els diferents servicis encara estan elaborant els danys».

MÉS FOTOS