VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

El 75% dels agents culturals valencians temen la pèrdua d'ingressos pel Covid

ELPERIODIC.COM - 24/07/2020

Un informe de la Universitat revela l'impacte en curt i mitjà termini de la Covid-19 sobre el sector cultural a la Comunitat Valenciana

L’impacte de la Covid-19 s’ha fet notar principalment en el segon trimestre de 2020. El 75% dels agents culturals valencians temen quantioses pèrdues, segons un informe elaborat pel grup d’investigació en Economia de la Cultura de la Universitat de València (Econcult) presentat pel professor Raúl Abeledo, que ha dirigit la investigació.

Els objectius principals de l’informe, explica Abeledo, “són l’anàlisi tant de l’impacte en curt i mitjà termini de la Covid-19 sobre el sector cultural a la Comunitat Valenciana, com l’estudi de les diferents estratègies d’adaptació desenvolupades pels agents culturals, així com la valoració del paper exercit per les ajudes públiques i la identificació de les propostes que es plantegen des de les pròpies organitzacions culturals per a superar aquesta crisi”.

La principal font d’informació que ha permés realitzar l’anàlisi quantitativa de la situació actual ha sigut el disseny d’un detallat qüestionari elaborat per Econcult. Aquest qüestionari va estar disponible del 16 d’abril al 17 de maig de 2020 i va rebre un total de 410 respostes d’organitzacions i agents culturals valencians.

El nombre d’agents culturals que espera pèrdues en la previsió d’ingressos s’eleva fins al 75,37%. A més, l’increment d’enquestats que afirmen que estimen pèrdues majors del 75% dels ingressos esperats s’ha incrementat significativament fins a aconseguir quasi la meitat dels mateixos (45,37%). Únicament el 4,63% dels agents culturals enquestats van afirmar que per al segon semestre no tindrien pèrdues d’ingressos.

Pràcticament la totalitat dels enquestats (92,93%) afirmen que es veuran afectats a llarg termini per les mesures de confinament amb un impacte entre lleu i el tancament de l’organització. Únicament un 9,51% dels enquestats valoren com a xicotet aquest impacte, podent adaptar-se fàcilment a la nova situació de distanciament social.

D’altra banda, pràcticament la meitat dels enquestats (45,85%) valoren com a significatiu l’impacte en el llarg termini, fet que els obligarà a realitzar reduccions en les seues plantilles per a poder seguir avant, amb la conseqüent pèrdua d’ocupació cultural que això suposarà.

En relació amb els ajustos de plantilla, destaquen com a subsectors més afectats els de gestió cultural (40%) i llibres, literatura i lectura (23,53%). Per contra, els menors percentatges els presenten arts visuals (9.59%) i altres disciplines (9.30%).

Quant a la implementació del teletreball, destaquen subsectors com el disseny i les arts aplicades (66,67%) i gestió cultural (60%) com aquells que més han optat per aquesta acció. En l’extrem oposat trobem a les arts escèniques, en les quals aquest percentatge retrocedeix fins al 34,53%. En relació amb l’increment en inversió digital, els valors més elevats corresponen a gestió cultural (46,67%), mentre que els menors es recullen en disseny i arts aplicades (16,67%).

Per a afrontar la crisi, la mesura preferida pels enquestats és una acció integral i sistemàtica a través de la creació d’un pla estratègic per a fomentar la recuperació dels sectors culturals i creatius. Ara més que mai resulta imprescindible que la Generalitat Valenciana actualitze i adapte el vigent Pla Estratègic Cultural Valencià - Fes Cultura (2016-2020) als reptes que la Covid-19 determina en les seues cinc principals eixos d’actuació: industrialització i consolidació dels sectors culturals i creatius; territorialització; cooperació interinstitucional; internacionalització; democratització i accés a la cultura. La segona mesura més valorada és l’augment de la contractació pública de les organitzacions culturals, com per exemple el finançament de projectes culturals o les convocatòries obertes. La tercera mesura més valorada pels enquestats són les ajudes a la solvència de les organitzacions com a préstecs o subvencions.

L’informe té el seu origen en una iniciativa de Econcult en el marc del projecte europeu Interreg MED “Chebec”, l’objectiu del qual és impulsar les estratègies d’internacionalització dels agents i organitzacions culturals a les regions mediterrànies. Al costat de Raúl Abeledo, han participat en la seua elaboració els investigadors María Sendra i Guillem Bacete, així com el documentalista Fernando Álvarez.