VALENCIA | SOCIETAT

Un 90% dels adolescents que reben suport de l'Ajuntament mentre complixen condemna no reincidix

ELPERIODIC.COM - 10/07/2024

El programa que desenvolupa Servicis Socials atén 407 adolescents en 2023

L'objectiu d'este recurs municipal, que presta assessorament psicoeducatiu i jurídic als menors en el seu entorn, és previndre la reincidència i facilitar la reintegració social

La regidora Marta Torrado destaca que “la intervenció municipal té un impacte positiu en la reducció de la reincidència”

 

 

El programa desenvolupat per la Secció del Menor del Servici Municipal d'Atenció Especialitzada per a ajudar a adolescents i joves que complixen sentències judicials en el seu entorn ha atés 407 menors (328 xics i 79 xiques). Així es desprén de l'informe de l'any 2023 que ha donat a conéixer la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, després de visitar les instal·lacions de la Creu Coberta, on un equip multidisciplinari impulsa este programa “perquè els menors complisquen la seua condemna amb un acompanyament psicoeducatiu i un assessorament jurídic que facilite la seua reinserció”.

La regidora ha destacat “l'impacte positiu d'este programa en la prevenció de la reincidència”, i s'ha fet eco de les xifres que ho demostren. “L'índex de no reincidència entre els adolescents i joves atesos se situa al voltant del 90% enfront de l'11% en el qual sí que es produïx esta circumstància (44 casos, dels quals 40 corresponen a xics i 4 a xiques, amb situacions de major complexitat i amb presència de factors de risc)”, ha detallat.

“Estes dades avalen i valoren el treball d'este recurs municipal”, ha assegurat Marta Torrado, en compartir la seua “satisfacció” amb els onze professionals “que treballen implicats en este servici i que, amb intervencions personalitzades i diferents metodologies, aconseguixen atraure els menors i entaular amb ells una relació de confiança per a, finalment, ajudar-los a reconduir les seues vides”.

“En cada cas s'analitzen els factors de risc (individuals, familiars i socials) i es treballa en conseqüència”, ha explicat el director d'este Programa Municipal de Mesures Judicials, Juan Pérez, qui, igualment, ha enumerat circumstàncies comunes entre els joves condemnats. “Alguns d'ells disposen de vincles afectius de poca qualitat, patixen conflictes familiars o estan exposats a actes violents. També es donen casos vinculats al consum de drogues, a la desafecció al sistema educatiu, o a un reclam d'atenció”, ha concretat.

Pel que respecta als delictes comesos i jutjats, “destaquen aquells que es registren contra la propietat i també els filioparentals”, ha subscrit el director, qui ha aclarit que “una vegada dictada la sentència i regulats els treballs de servici a la comunitat que han de prestar estos menors, l'Ajuntament enceta una tasca socioeducativa amb ells”.

Entre els recursos que completen la tasca d'este programa es troben els centres d'atenció diürna, als quals l'any 2023 van ser derivats 42 joves (36 xics i 6 xiques). Entre estos centres es troba l'Espai sociolaboral per a Joves Marítim, de caràcter municipal, al qual l'any passat es van derivar 7 xics. Si bé, l'Ajuntament també té el suport d’associacions que presten servicis socials com Cruz Roja. Per exemple, actualment, un parell de joves del programa municipal participen com a voluntaris en “Baixem al carrer”, una iniciativa d'esta entitat per a traure de casa a persones que no poden fer-ho pels seus propis mitjans.

Finalment, Marta Torrado ha recordat que totes les iniciatives d'este recurs municipal van “dirigides a afavorir l'autonomia, la inclusió i la reinserció social dels xics i xiques que han comés un delicte” i s'emmarquen en la naturalesa “sancionadora i educativa” de la Llei reguladora de la responsabilitat dels menors (Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener); i ha ressaltat que “és molt important continuar avaluant i millorant estos programes per a garantir que continuen sent efectius i brinden suport adequat als joves involucrats”.

 

 

MÉS FOTOS