VALENCIA | SOCIETAT

El “declivi” d’Occident i les polítiques educatives comunes protagonitzen ‘Les raons d’Europa’ a La Nau de la Universitat

ELPERIODIC.COM - 08/02/2022

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives organitza, en col·laboració amb el Centre de Documentació Europea de la Universitat de València (CDE-UV) i el Centre d’Excel·lència Jean Monnet, dues conferències en el marc del cicle ‘Les raons d’Europa’ aquest febrer sobre el “declivi” d’Occident i la necessitat d’establir unes polítiques educatives comunes a la UE.

La primera, el dia 14, serà una conferència dialogada amb l’autor del llibre ‘Entre águilas y dragones. El declive de Occidente’, el sociòleg Emilio Lamo de Espinosa. El catedràtic emèrit de la Universitat Complutense de Madrid, presentat pel director del CDE-UV, el professor Cecilio Tamarit, indagarà sobre la globalització en un context europeu de gestió que, al seu juí, escapa al control real dels Estats com ara el canvi climàtic, la pandèmia de la covid-19, l’energia, les migracions o la proliferació nuclear.

En el seu darrer assaig, recentment publicat, Lamo de Espinosa aborda així mateix la “interrupció” de la cultura i posa en qüestió la seua “dinàmica occidentalitzadora dels últims segles”, durant els quals, afirma, “s’ha escrit la història del món a Europa”.

La conferència d’Emilio Lamo de Espinosa començarà a les 18 hores i s’oferirà en modalitat presencial a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. L’assistència és gratuïta però requereix inscripció prèvia ací (https://events.fundacio.es/e/1030/conferencia-dialogada-el-declive-de-occidente).

Emilio Lamo de Espinosa va estar enfront de la reforma de la universitat espanyola durant el primer Govern socialista de Felipe González (1982-1987) i es va encarregar de l’elaboració de la Llei de Reforma Universitària (LRU) del 1983. Ha sigut president de la Federació Espanyola de Sociologia; director de l’Institut Universitari Ortega y Gasset (1992-2001); i fundador, primer director (2001-2004) i president (2012-2021) del Reial Institut Elcano. Ha publicat 23 llibres, més d’un centenar de monografies científiques i prop de 400 articles de premsa i divulgació.

Política educativa comuna a la UE

La segona de les activitats del cicle serà la conferència ‘Raons per a una política educativa comuna a la UE. Una mirada des d’Espanya’, que tindrà lloc també a l’Aula Magna de La Nau el dia 22 de febrer (18 hores) i anirà a càrrec del doctor Francisco López Rupérez, director de la Càtedra de Polítiques Educatives de la Universitat Camilo José Cela.

Presentat per Cecilio Tamarit i la catedràtica d’Economia de la Universitat Jaume I de Castelló Mariam Camarero, López Rupérez tractarà d’analitzar com aborda la Unió Europea els desafiaments de l’educació i la formació, de reflexionar sobre les raons per a avançar cap a una política educativa comuna dins la UE i de particularitzar aquestes reflexiones des de l’òptica espanyola.

Tot allò en un context de globalització generadora de múltiples desafiaments que, juntament amb la consolidació progressiva de nous actors mundials enormement competitius, els avanços de la societat del coneixement i de la informació, i el desenvolupament de la nova economia, afecten les expectatives de la Unió Europea respecte a la qualitat dels seus sistemes d’educació i formació.

L’assistència a la conferència és gratuïta amb inscripció prèvia ací (https://events.fundacio.es/e/1006/una-politica-educativa-comun-en-la-ue)

Francisco López Rupérez és doctor en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid amb una àmplia experiència en els àmbits de la investigació, la pràctica i la política educativa. Autor de més d’una dotzena de llibres i d’un centenar de publicacions en revistes especialitzades, ha sigut director del Lycée Espagnol de París, director general de centres educatius del Ministeri d’Educació i Cultura, secretari general d’Educació i Formació Professional d’aquest Ministeri i president del Consell Escolar de l’Estat. Ha exercit de conseller d’Educació en les delegacions permanents d’Espanya davant l’OCDE i davant la UNESCO, i és Premi Nacional d’Innovació i Investigació Educativa.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com a un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola compta amb la col·laboració d’altres actors de l’Administració Pública i de la societat civil com ara Presidència de la Generalitat; l’Ajuntament de València; la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Institució Alfons el Magnànim; i Caixa Popular.

Per a seguir tota l’activitat cultural de l’Escola, consulteu el programa en el web.