VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Dansa València activa l’aspecte empresarial de les arts del moviment a través del seu programa satèl•lit

ELPERIODIC.COM - 25/03/2022
Dansa València activa l’aspecte empresarial de les arts del moviment a través del seu programa satèl•lit

Les associacions AVED, APDCV, Comité Escèniques i ADVAEM organitzen jornades d’intercanvi i aprenentatge mutu entre els agents del sector

Més enllà de la seua eclèctica programació d’espectacles, Dansa València aspira a ser una plataforma estatal d’intercanvi i cooperació entre els agents del sector. D’ací naix la posada en marxa del seu programa satèl·lit, una nodrida agenda d’activitats firals paral·leles per a estimular l’activitat professional i la connexió territorial. De l’1 al 10 d’abril, el festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura acollirà trobades d’associacions, presentacions de projectes, anàlisi dels reptes de futur i classes magistrals.

“Dansa València es presenta com un ecosistema del moviment en què tots els éssers que l’habiten són necessaris per a mantindre viva la comunitat de la dansa. Per això, a més de sostindre la part creativa amb diferents accions al llarg de l’any, durant els dies del festival acollim un gran nombre de professionals d’espais culturals estatals i internacionals, i centrem els esforços a donar visibilitat als projectes artístics i a provocar la trobada entre professionals i creadors. Cal destacar que en aquesta edició l’interés i l’afluència en Dansa València ha crescut considerablement”, declara la directora artística del festival, María José Mora.

La primera d’aquestes iniciatives emmarcades en una estratègia de negoci serà ‘Elevator Pitch’, un taller destinat a companyies i artistes perquè aprenguen a presentar els seus projectes escènics de manera breu, atractiva i rigorosa davant de l’audiència. Aquesta formació, programada en dues sessions, la seguirà el 7 d’abril en la Sala 7 del Teatre Rialto ‘Pitch&Match’, una sessió per a afavorir la visibilitat de la creació valenciana. Els participants exposaran les seues propostes davant de responsables de programació, gestors culturals i premsa especialitzada. L’objectiu és propiciar col·laboracions i augmentar la possibilitat d’accés dels projectes a circuits d’exhibició professionals.

Aliats naturals

Les associacions professionals es troben entre els aliats naturals de Dansa València en aquest impuls de l’aprenentatge mutu. Així, l’Associació Valenciana d’Empreses de Dansa (AVED) ha organitzat dues missions inverses. Aquestes són expedicions d’empresaris i distribuïdors estatals a internacionals interessats a establir negocis amb l’escena local de la dansa. El 6 d’abril, es presentarà la Missió Inversa Iberoamericana en les aules formatives de La Nau. Durant l’acte, en el qual participaran ponents de Bolívia, Uruguai i Xile, a més d’aprofundir en un projecte de mapatge per a possibilitar les sinergies entre estructures i projectes artístics a Espanya i Llatinoamèrica, es detallaran les diferents línies d’ajudes d’AC/E i Iberescena.

El CCCC serà la seu el 8 d’abril de la missió inversa Speed Dating, una jornada de trobades entre agents culturals de diversos territoris i creadors i companyies de dansa valenciana. En un format amb agendes personalitzades i temps pautats, els participants explicaran les seues propostes artístiques als programadors internacionals en un format còmode i distés. L’expedició forana està integrada per representants de la Fundació Serralves de Porto, el Festival Linha de Fuga de Coïmbra, el Festival de Dansa de Dublín, el Festival Youmein de Tànger, la companyia de dansa i el teatre municipal de la ciutat alemanya de Giessen i el teatre i el festival de Tolosa (Toulouse).

També participa d’aquesta complicitat amb el festival l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV), que per als dies 6 i 7 d’abril proposa unes jornades per a compartir bones praxis en la gestió cultural. Sota el títol Compartim Dansa - Corredor Cultural del Mediterrani, la cita reunirà representants d’associacions de professionals de la dansa de Catalunya, Illes Balears, Andalusia i Múrcia.

Per la seua banda, l’Associació de Creadors i Creadores d’Arts Escèniques Valencianes, Comité Escèniques, posarà en marxa el 5 d’abril en les aules formatives de La Nau, ‘Radar I’, una primera experiència d’aproximació als processos d’acompanyament a artistes escènics. Durant la trobada s’identificaran els tipus de residències artístiques existents, es coneixeran alguns dels projectes ja en marxa en el nostre país i s’exposaran les necessitats en la creació o la investigació.

Posades de llarg

Dansa València serà el marc per a la presentació de l’Associació de Distribuïdors Valencians d’Arts Escèniques i Música (ADVAEM). El 4 d’abril, en el ‘hall’ del Teatre Principal, els delegats de sis empreses valencianes de distribució consolidades en el sector professional estatal abordaran la distribució regional i descriuran els objectius, les línies de treball i el full de ruta previstos per a enguany.

El festival serà, així mateix, la seu triada per a les reunions d’associacions professionals d’àmbit estatal. Serà el cas de la celebració d’una trobada de la Comissió de Ballet, Dansa i Arts del Moviment de la Xarxa Espanyola de Teatres, així com de la Junta Directiva i de l’Assemblea General de la Federació Estatal d’Associacions de Professionals de la Gestió Cultural (FEACG).

Activitats formatives

Aquesta gran comunitat de les arts del moviment reunida en el context de Dansa València està integrada per perfils molt diversos. També per ballarins i coreògrafs en formació que podran accedir a classes magistrals impartides per quatre grans figures del gènere: el grec Christos Papadopoulos, la valenciana establida als Països Baixos Marina Mascarell, el català Juan Carlos Lérida i el belga Yassin Mrabtifi.

Fruit de l’acord de col·laboració amb el prestigiós centre KVS de Brussel·les, Yassin Mrabtifi impartirà un taller el 4 d’abril basat en la dansa que naix de l’interior de cada ballarí. L’artista de hip hop, artífex d’un estil que amalgama la cultura pop amb la dansa contemporània, el cinema i les arts marcials, compartirà el seu coneixement amb l’alumnat del Conservatori Superior de Dansa de València.

LaGranja ofereix en la seua seu de Burjassot les propostes formatives de Marina Mascarell els dies 7, 8 i 9 d’abril, i de Christos Papadopoulos el dia 8 d’abril. Cada un d’ells farà partícips els assistents de les seues pràctiques. La ballarina i coreògrafa nascuda a Oliva convidarà a una escolta inmersiva que porte els participants a experimentar els seus cossos, mentre que el creador grec prendrà com a referència les bandades de pardals per a investigar la coordinació grupal, no com una tasca en moviment, sinó com resultat de la comunicació i l’enteniment.

Finalment, el 9 d’abril, en La Mutant, el ballarí, coreògraf i pedagog Juan Carlos Lérida, premi extraordinari 2007 de l’Institut del Teatre de Barcelona i reconegut aquest mes amb els guardons al millor espectacle i al millor ballarí en els premis de la Crítica de Barcelona, compartirà la seua metodologia de flamenc empíric. En aquesta classe magistral, pretén transmetre les seues bases brindant eines i recursos d’improvisació i creació.

També el públic

Els espectadors i les espectadores també poden participar d’aquesta programació satèl·lit amb la possibilitat d’assistir a la presentació de tres llibres en el ‘hall’ del Teatre Principal i de participar en una activitat formativa de la mà d’una periodista especialitzada en dansa.

El 4 d’abril hi haurà doblet. Rafael Ricart i Miriam Martínez, d’Ediciones Mahali, presentaran ‘Flor salvaje. Danzar Carlotta Ikeda’, en què Anna Ventura proposa un viatge a través de la vida i obra d’aquesta figura emblemàtica de la dansa butoh, ballarina, coreògrafa, pedagoga i fundadora en 1974 de la Companyia Ariadone.

Aquell mateix dia, la vicepresidenta tercera de l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya, Carmen Giménez-Morte, i l’acadèmica Rosángeles Valls, presentaran ‘Poéticas de la danza’, un exercici de nuesa, de reflexió i intel·lectualització del treball coreogràfic, en què 53 creadors desvelen les seues més íntimes reflexions a l’hora de posar en peu una creació.

Finalment, el 6 d’abril serà el torn de Marina Mascarell, que presentarà el seu llibre ‘Corporitzar el pensament’, un ‘collage’ sobre l’univers creatiu de la valenciana que consta d’un autoretrat en forma de quadern de creació que es completa amb escrits de persones que han compartit amb la ballarina i coreògrafa la suor i el plaer en la sala d’assaig.

L’oferta d’activitats paral·leles al públic es completa amb tres itineraris guiats per la programació de Dansa València. Porten per títol ‘Arrel contemporània’, ‘Escena valenciana’ i ‘Mirades singulars’, i ofereixen una aproximació única als artistes i les seues obres. De la mà de la periodista i gestora cultural Sara Esteller, tres grups d’espectadors coneixeran de prop les peces triades, el context en què es produeixen i les motivacions i eines dels artistes que els creen. Les places per a aquests recorreguts ja estan esgotades.

MÉS FOTOS