La cultura de la Universitat bolca tots els seus continguts d’accés lliure en la Xarxa
ELPERIODIC.COM - 24/03/2020La cultura a la Universitat de València no es deté. Davant l’expansió del coronavirus i la declaració de l’estat d’alarma, la Universitat s’ha vist obligada a cancel·lar tota la programació cultural i a clausurar espais com el Centre Cultural La Nau o el Jardí Botànic. No obstant això, la Universitat de València recorda a la ciutadania que la cultura universitària no està en quarantena i ofereix tots els seus continguts gratuïtament a través del Canal Cultura de MediaUni.
MediaUni (http://mediauni.uv.es), la plataforma de televisió de la Universitat, permet recuperar més de 170 vídeos de conferències, 206 enregistraments de debats, 48 entrevistes, 38 vídeos d’exposicions, 49 de presentacions o 24 d’arts escèniques, entre molts altres continguts audiovisuals. La majoria d’aquestes píndoles digitals es corresponen amb la programació que la Universitat de València desenvolupa al Centre Cultural La Nau. A més la institució posa a disposició del públic l’accés lliure en línia de catàlegs editats amb motiu del programa expositiu a través de la plataforma de la Universitat https://roderic.uv.es/.
Entre les conferències, entrevistes i debats als quals es pot accedir, hi destaquen els protagonitzats per científics de primer ordre com el bioquímic Mariano Barbacid o el catedràtic de Neurologia Álvaro Pascual Leone; els que ens acosten el punt de vista de professors universitaris com ara Adela Cortina, José Luis Barona o José Luis Canet; a més de les presentacions i ponències d’escriptors i periodistes, entre les quals trobem a Manuel Jabois, Ignacio Ramonet, Santiago Posteguillo, Esmeralda Berbel, Josep Ramoneda… Sense oblidar a referents de la Sociologia com María Ángeles Durán, Michel Wierviorka i Daniel Innerarity; i a intel·lectuals i polítics de la talla de Manuel Castells, Miguel Sebastián, Inmaculada Rodríguez-Piñero o Josep Piqué. Esment especial mereix la conferència del cineasta britànic Ken Loach, que va abarrotar el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València el mes de novembre passat amb motiu del 25 aniversari de la seua aclamada pel·lícula ‘Terra i llibertat’.
El públic que accedisca a la plataforma també podrà visitar virtualment les exposicions actuals del Centre Cultural La Nau, entre les quals es troba ‘Let’s bring blacks home. Imaginació colonial i formes d’aproximació gràfica dels negres d’Àfrica (1880-1968)’, que analitza els estereotips racistes sobre poblacions negres africanes creats per Europa en el període colonial. Així mateix, tota persona interessada també podrà recórrer algunes mostres com ‘Gent i llocs. Gabriel Cualladó en la col·lecció de l’IVAM’ o ‘Creadors valencians pels drets humans. Setanta anys de la Declaració Universal dels Drets Humans’, que ja no es troben exposades en l’actualitat. I així fins a quasi mig centenar de vídeos d’exposicions per a acostar al públic, ara que estem confinats i no podem passejar, les fotografies de la ciutat de València de José García Poveda, conegut popularment com ‘El Flaco’; els dissenys sostenibles de l’exposició ‘Rehogar’ o la primera mostra sobre la revista satírica valenciana ‘La Traca’, que va reunir portades, números complets i material inèdit d’aquesta polèmica publicació.
D’altra banda, des de MediaUni s’ofereixen obres de teatre representades a la Sala Matilde Salvador de la Nau al llarg dels últims anys, així com espectacles creats i produïts per ASSAIG-Grup de Teatre de la Universitat de València i pel projecte Escena Erasmus de la Universitat de València. Totes aquestes representacions estan a la disposició de qualsevol usuari de manera íntegra amb un sol clic.
En la plataforma també poden consultar-se totes les notícies, programes, podcasts, documentals o sèries, a més de jornades educatives de diversa índole i vídeos científics divulgatius, entre altres continguts realitzats o editats pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València.
La cultura de la Universitat es mantindrà activa virtualment de manera constant. Així, a la plataforma MediaUni s’afegeixen les xarxes socials del Centre Cultural La Nau de la Universitat (Twitter, Facebook i Instagram), que compartiran diàriament tots aquests continguts. La totalitat dels materials, que són propis, accessibles online i es poden descarregar de forma gratuïta, es publiquen sota les etiquetes #LaNauVirtual, #YoMeQuedoEnCasa #CulturaEnCasa. Altres comptes vinculades a Cultura, com ara l’Aula de Cinema, la Fundació General i Patrimoni Cultural UV, entre d’altres, també intensifiquen la seua activitat des dels seus perfils.