Cultura restaura el Retaule del Gremi de Blanquers, de l'any 1600, que està al Museu de la Ciutat
El Museu de la Ciutat iniciarà al setembre una sèrie d'intervencions de consolidació i neteja d'algunes de les seues obres artÃstiques. Entre elles, destaca especialment el Retaule del Gremi dels Blanquers pel seu carà cter artÃstic aixà como històric-documental. Es tracta d'un oli sobre taula datat en l'any 1600, l'autoria del qual es troba actualment en estudi.
El retaule, que consta de taula central i predel·la, procedeix de la desapareguda capella del gremi dels blanquers o assaonadors, un dels gremis més rellevants de la ciutat. La casa gremial va estar situada al carrer Mur de Serrans 22, a la vora del riu, per tal d'aprofitar l'aigua tan necessà ria per a la seua indústria. I consta en escriptura de 1401 i en els llibres de Ratlla Real de 1533.
L'obra va ser donada a l'Ajuntament de València l'any 1936 amb motiu de la ruïna patida per esta capella com a conseqüència d'un bombardeig. Narra la gesta duta a terme pel gremi l'any 1394, per rescatar la custòdia que havia estat sostreta de la vila de Torreblanca pels musulmans de Tredeliz. Dels personatges representats, tots ells vinculats a la SantÃssima Creu, destaca la presència de Santa Elena i la del seu fill, l'emperador ConstantÃ.
Actualment, la pintura s'exhibeix en una de les sales de la planta noble del Palau del Marqués de Campo, seu del Museu de la Ciutat. La restauració prevista abordarà el procés de consolidació, reintegració i neteja de la taula. Els treballs tindran un cost aproximat de 19.000 euros i es prolongaran al llarg de tres o quatre mesos.
«HORTA DE ROCAFORT», DE PEPPINO BENLLIURE
Esta intervenció es farà de forma paral·lela a una altra que la regidoria de Cultura iniciarà també en setembre a l'antic habitatge familiar dels Benlliure. En este cas, destaca el quadre de Peppino Benlliure «Horta de Rocafort», una peça realitzada al voltant de 1904 i que es troba seccionada per la seua banda inferior.
Esta pintura representa una à mplia panorà mica de l'horta presa des de la localitat valenciana de Rocafort, on els Benlliure solien passar l'època estival. «Pel que sembla, el pintor va haver de quedar molt satisfet amb la feina feta, ja que este quadre va ser una de les tres obres que va seleccionar per concórrer a l'Exposició Nacional de Belles Arts d'aquell any», ha explicat la regidora de Cultura, Glòria Tello.
En este museu també es realitzaran treballs que inclouen la intervenció en cinc panels cerà mics realitzats per José Mateu per a l'Exposició Iberoamericana de Sevilla de 1929: Personatges de la processó del Corpus-Moisès; Horta valenciana; Personatges de la processó del Corpus-La Moma; aixà com dos panels amb al·legories i escuts de ciutats valencianes. Estes peces es troben actualment ubicades al jardà de la casa-museu, un espai que compta amb diverses mostres de taulelleria valenciana datada entre el segle XVI i el XX.
Segons ha explicat la regidora Tello el pas del temps i les inclemències meteorològiques «han afectat greument la conservació d'estos panels, i el seu estat és molt delicat. Les faltes greus d'adherència, clevills i l'abundà ncia de sals posen en perill la seua pròpia existència i evidencien la necessitat urgent de la seua restauració».
Al setembre la regidoria iniciarà un ampli pla de restauracions que abastarà diverses obres de diferents museus de la ciutat. «Ãs una forma més de dignificar el nostre patrimoni i de donar-lo a conèixer. Per a nosaltres és important no només apostar per nous espais culturals sinó també mantenir i dignificar els existents», ha conclós Tello.