Cultura reedita el llibre d’història i arquitectura de l’antic convent carmelita, seu de l’actual Centre del Carme de València
ELPERIODIC.COM - 19/08/2024La segona edició de l’obra ‘Historia y arquitectura del convento del Carmen de Valencia’ es presentarà a finals d’any
El nou exemplar incorpora les últimes restauracions amb noves fotografies de l’antic convent del Carme
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), reeditarà el llibre sobre el conjunt monumental de l’antic convent del Carme de València, actual seu del CMCV.
La segona edició de l’obra ‘Historia y arquitectura del convento del Carmen de Valencia’, de Dolores García Hinarejos, publicada pel CMCV en 2009, és una versió actualitzada que incorpora dades i fotografies de les restauracions posteriors del conjunt monàstic. La seua publicació està prevista per a esta tardor.
La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha assenyalat que la primera edició “està esgotada des de fa anys i és sovint demandada pels estudiosos de l’art i visitants del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC)”.
“L’objectiu d’esta publicació és oferir una obra actualitzada per a un públic interessat no sols en el contingut de la seua programació artística i multidisciplinària, sinó també en el seu continent, un referent patrimonial indiscutible en el context valencià i europeu, que ha anat evolucionant al llarg de 700 anys”.
Últims descobriments arqueològics
La segona edició d’esta obra incorpora fotografies antigues i noves, així com dades actualitzades i reflexions arran de les últimes restauracions, posteriors a la publicació de la primera edició en 2009, que van traure a la llum restes arqueològiques de gran valor.
Cal ressaltar la Sala del Dormitori, situada sobre el refectori i l’Aula Capitular, que albergava les cel·les dels frares i conserva restes de pintures murals. Una altra de les joies arqueològiques són les restes d’una vivenda islàmica del segle XII, prèvia a l’assentament carmelita fundat en 1281, així com el paviment del segle XIV de l’aula capitular.
Dolores García Hinarejos, historiadora d’art i autora del llibre, estudia l’evolució d’este edifici emblemàtic des de fa tres dècades. García assenyala que el conjunt monumental de l’antic convent del Carmen “mereix sempre ser posat en valor com un dels grans referents del patrimoni històric artístic des de l’època medieval fins als nostres dies”.
“Ací es donen cita tots els estils: el gòtic, el renaixement, el manierisme, el protobarroc, el neoclassicisme, l’arquitectura de museus… motiu pel qual constituïx una lliçó d’arquitectura”, destaca García.
La publicació de la segona edició del llibre d’història i arquitectura del conjunt del Centre del Carme de València estarà llesta a la fi d’any. Una obra que pretén ser el reflex en paper de l’esdevindre d’un monestir que va arribar a ser Museu de Belles Arts, Reial Acadèmia de Sant Carles, Escola de Belles Arts i d’Arts i Oficis, fins a arribar als nostres dies com a Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC).