VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Cultura presenta en la Filmoteca de València una mostra del nou cinema romanés

ELPERIODIC.COM - 16/09/2021

La mostra està organitzada per l'Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb l'Institut Cultural Romanés

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través de l'Institut Valencià de Cultura, presenta una mostra de nou cinema romanés, que es podrà veure en la Filmoteca de València del 17 de setembre a l'1 d'octubre.

Com en temporades anteriors, la Filmoteca col·labora amb l'Institut Cultural Romanés per a portar a València el millor cinema romanés contemporani. Es podran veure cinc pel·lícules que no s'han estrenat en sales comercials i entre les quals figuren els últims llargmetratges dirigits per Cristi Puiu i Radu Jude, dos dels cineastes més destacats de Romania, premiats en diversos festivals.

El cicle evidencia l'interés del cinema romanés actual per mirar cap a la història recent del seu país, ja que tres de les cinc pel·lícules tracten sobre episodis ombrius ocorreguts durant la dictadura comunista. Totes les projeccions de les pel·lícules són en sessió única.

La mostra s'inicia el divendres 17 de setembre, a les 18 hores, amb la projecció de la pel·lícula històrica 'Between Pain and Amen' (2019), de Toma Enache, que està basada en fets reals ocorreguts a la presó de Pitesti entre 1949 i 1951.

En aquest centre penitenciari, el règim de Ceausescu va dur a terme alguns dels experiments de tortura física i psicològica més cruels del segle XX, que tenien per objectiu canviar la personalitat dels presos polítics i religiosos.

El protagonista d'aquest drama és un jove músic que en tornar a Romania després d'estudiar a Viena és arrestat per la policia política. En la presó de Pitesti és víctima d'un experiment de llavat de cervell i tortura.

El dissabte 18 de setembre, a les 20 hores, es projecta 'Malmkrog' (2020), de Cristi Puiu, cineasta reconegut per títols com 'La mort del senyor Lazarescu' (2005) i 'Sieranevada' (2016).

Els protagonistes de 'Malmkrog' són un polític, una comtessa, un general i la seua esposa, que són convidats a passar les vacances de Nadal a la mansió d'un aristòcrata de Transsilvània. En el sopar es menja i es xarra sobre l'autoritat, el progrés i la moralitat en una vetlada en què qualsevol pot caure víctima del seu propi discurs segons les tensions avancen.

En la seua última obra, Cristi Puiu proposa un interessant joc entre el plaer de la retòrica i el de la posada en escena, que li va valdre el premi a millor pel·lícula i guió en el Festival de Sevilla i a millor director en la secció 'Encounters' de la Berlinale.

El dijous 23 de setembre, a les 18 hores, es projecta 'El cardenal' (2019), de Nicolae Margineanu. Aquesta producció de caràcter històric està basada en la història de Iuliu Hossu, un cardenal catòlic que des de la presó de Sighet es va oposar als camps de concentració romanesos i al pla polític estalinista per a Romania a principi dels anys cinquanta.

El dissabte 25 de setembre, a les 18 hores, es projecta 'Uppercase Print' (2019), de Radu Jude. Ambientada en 1981 en la Romania comunista, la pel·lícula conta la història de Mugur Calinescu, un adolescent romanés que va escriure grafits de protesta contra el règim del dictador Nicolae Ceausescu i que posteriorment va ser detingut, interrogat i finalment destrossat per la policia secreta.

Considerat com un dels noms més destacats del cinema romanés contemporani, Jude ofereix en la seua última pel·lícula un al·legat en defensa de la llibertat d'expressió amb una original posada en escena que combina les imatges d'arxiu amb una ficció pròxima al teatre filmat.

La mostra de cinema romanés conclou el divendres 1 d'octubre, a les 18 hores, amb la projecció de 'Carturan' (2019), primer llargmetratge de Liviu Sandulescu. Es tracta d'un drama rural sobre un home de seixanta anys al qual donen poc de temps de vida i vol deixar resolt el futur de la seua família abans de morir.