VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Cultura de la Generalitat celebra ‘El dia més curt’ amb la projecció de huit curtmetratges valencians en els Cines Babel

ELPERIODIC.COM - 20/12/2021

El dijous 23 de desembre, a les 20 hores, es projecten huit pel·lícules del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana’ de l’IVC

Aquest catàleg de promoció del curtmetratge valencià és un projecte d’internacionalització de l’audiovisual de l’Institut Valencià de Cultura

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià, ha organitzat una projecció de huit curtmetratges valencians el dijous 23 de desembre, a les 20 hores, en els Cines Babel, amb motiu de la celebració d’‘El dia més curt’, una iniciativa que té com a objectiu promocionar la producció més recent del curtmetratge valencià.

Prenent com a excusa el dia més curt de l’any, cada 21 de desembre se celebra el dia del curtmetratge en tot el món a fi de reivindicar i donar més visibilitat a un format que té difícil accés a sales comercials. En aquesta ocasió, ‘El dia més curt’ organitzat per l’IVC té lloc el 23 de desembre en els Cines Babel.

La projecció en els Babel serà presentada pels crítics de cine Ramón Alfonso i Paola Franco, directors del festival Quartmetratges i membres de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual. La sessió comptarà amb la presència d’alguns dels directors i directores dels curtmetratges, així com dels respectius equips tècnics i artístics.

Els huit curtmetratges que es projectaran pertanyen al catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana’, que edita l’Institut Valencià de Cultura a fi de promocionar el curtmetratge valencià en festivals nacionals i internacionals, així com en altres esdeveniments cinematogràfics.

Els curts són els següents: ‘Sin prisa por llegar a ninguna parte’, de Pepe Sapena; ‘Proceso de selección’, de Carla Pereira; ‘Los perros ladran’, de Sergio Serrano; ‘Heurtebise’, d’Elisa Torres i Octavio Guerra; ‘Victoria’, de Daniel Toledo; ‘Esfinge urbana’, de María Lorenzo; ‘Sobre mi familia cuando la pandemia’, de Javier Robles, i ‘Madrid-Estocolmo’, d’Antonio Ledesma Vila i Carmen Kaltchev Soto.

‘Sin prisa por llegar a ninguna parte’ és un documental experimental, dirigit i editat per Pepe Sapena, amb veu de Carmen Sapena. Sobre el curt, el seu autor assenyala: “He intentat gravar-me diverses vegades, però no m’agrada el so de la meua veu. És per això que he demanat a la meua germana que pose la seua sobre aquestes imatges”.

Després de l’estrena en el Festival de Gijón el novembre de 2020, ‘Heurtebise’, d’Elisa Torres i Octavio Guerra, ha aconseguit 19 seleccions en festivals. En aquests últims mesos, aquest curtmetratge de no ficció ha participat en el Mediterranean Film Festival de Bòsnia, on va obtindre el premi al millor curtmetratge, i en el Cerdanya Film Festival, en què va guanyar el premi al millor disseny de so. Recentment va participar en el festival Directed by Women de Madrid.

Inclòs en l’edició del catàleg ‘Curts’ de 2019, ‘Madrid-Estocolmo’, d’Antonio Ledesma Vila i Carmen Kaltchev Soto, és un curt de ficció sobre la història d’amor de dues dones en la nit madrilenya. De la seua trajectòria per festivals destaca la participació en el Festival de Cine Solidari de Guadalajara, el Festival de Cine de Madrid i LesGaiCineMad.

El curt documental ‘Sobre mi familia cuando la pandemia’, de l’alacantí Javier Robles, és un retrat costumista d’una família de classe mitjana durant el període de confinament. A través d’escenes aïllades que representen els diversos dies d’aquest període, el curtmetratge convida l’espectador a esdevindre un membre més de la família i reflexionar sobre la convivència, la infància, el pas del temps i la felicitat.

El curt va estar present en la secció oficial de l’edició passada de Cinema Jove. De la seua trajectòria internacional destaca la participació en el BFI London Film Festival i el Festival de Cine de Hurlingham a Argentina.

El curtmetratge de ficció ‘Victoria’, de Daniel Toledo, ha participat en 25 festivals. Aquest estiu s’ha projectat en el MOGA (Mostra d’Orgull Gandia Curtmetratges LGTBI), el Festival Internacional de Cinema de Menorca, el Salute Your Shorts Film Festival de Los Angeles (Califòrnia) i el Way OUT West Film Fest d’Albuquerque (Nou Mèxic).

Protagonitzat per Abril Zamora i Lorena López, aquest drama sobre els conflictes de parella de les persones transsexuals va obtindre el premi al millor curt de temàtica transsexual en el Festival Internacional de Cine LesBiGayTrans de Paraguai.

El curtmetratge de ficció ‘Los perros ladran’, de Sergio Serrano, va participar al juny en el prestigiós Palm Springs Shortfest de Califòrnia. Al juliol, va guanyar el premi al millor curt valencià en el Festival Internacional de Cine d’Elx. Protagonitzat per Mafalda Bellido, el curt ha sigut seleccionat en 22 ocasions des que va iniciar el seu camí en certàmens cinematogràfics.

Dos curtmetratges d’animació

Els dos curts d’animació del catàleg ‘Curts’ que es projecten estan dirigits per dones i acumulen un gran nombre de premis i seleccions en festivals de cine.

Produït per Paloma Mora per a TV ON, ‘Proceso de selección’, de Carla Pereira, ha guanyat el premi al millor curtmetratge d’animació en la passada edició dels Premis Berlanga que va tindre lloc en el Teatre Principal d’Alacant. També està nominat als Premis Goya en la categoria a millor curt d’animació.

Amb tan sols tres minuts de duració, el curt té com a protagonista un gat que acudeix a una entrevista de treball en què les seues aptituds són valorades per tres ratolins. A mesura que l’entrevista avança, la situació es torna cada vegada més incòmoda per a tots els implicats.

‘Esfinge urbana’, de María Lorenzo, ha sigut seleccionat en 67 festivals. Aquest curtmetratge d’animació, que documenta la presència de l’art urbà en els diversos barris de València entre 2018 i 2019, va participar a l’agost en el Turku Animated Film Festival de Finlàndia. El mes de novembre passat, el curt va ser objecte d’una exposició sobre el seu procés d’elaboració en la primera edició d’Animalcoi, festival d’animació d’Alcoi.