Cultura als Campus de la Universitat acollirà demà a Blasco Ibáñez la jornada ‘Propostes ecofeministes per a una Valencia Verda'
El Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València, en col·laboració con AE-Agró i les Facultats de Filologia, Traducció i Comunicació; Filosofia i Ciències de l'Educació; Geografia i Història; i Infermeria i Podologia, ha organitzat la jornada «València Capital Verda Europea 2024». L’objectiu d’aquesta cita, que s’inscriu en el programa ‘Cultura als campus’ és parlar d'ecofeminisme i la recuperació d'espais públics i verds a la nostra ciutat i reunirà científiques i activistes amb renom.
Per fer front a l’emergència climàtica resulta imprescindible (re)pensar en les àrees urbanes com espais resilients i proposar alternatives viables que permeten una transformació de l’actual model de ciutat cap a altres formes d’habitat el territori que siguen inclusives, justes, sostenibles i ecofeministes. Això suposa voluntat per canviar i dissenyar noves oportunitats de viure per a totes, posant el dret universal a les cures en el centre de cada iniciativa, política pública i acció social.
Des del moviment Ecofeminista es fa una crítica al capitalisme neoliberal i patriarcal, el racisme, el colonialisme i la destrucció ambiental actual que l'única cosa que entén és de creixement sense límits. Des de l'ecofeminisme, s’intenta teixir ponts entre el feminisme, l'ecologisme, la naturalesa i els territoris que ens permeten mirar de manera més completa i més sensible el món.
Informar, des d'aquesta perspectiva, és l'objectiu de la jornada 'Propostes ecofeministes per a una València Verda'. L’acte, dirigit al públic en generaâlâ serà el dimecres, 24 d'abril, en l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació. Arrancarà a les 10 hores amb un breu acte d'inauguració a càrrec d'Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat; Pilar Serra, vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable; i, Silvia Martínez, vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives.
A continuació, Maria Elena Cantarino, degana de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació serà l’encarregada de fer la presentació oficial i, acompanyada de Carlota Gómez, investigadora predoctoral de la unitat de Filosofia Moral i Política del Departament de Filosofia, que serà qui moderarà esta part de la jornada, donarà pas a la primera de les ponències. Concretament, a la conferència ‘Ecofeminisme per a un altre futur possible’ que liderarà Alicia Puleo, filòsofa, professora i escriptora argentina, coneguda pels seus assajos feministes i ecofeministes.
Després del debat i descans que posaran fi a este primer bloc, a les 12 hores està programada la taula redona ‘L’ecofeminisme en el moviment ecologista i les seues propostes de ciutat verda’. Un col·loqui, moderat en esta ocasió per l’activista i professora jubilada de Salut Pública i Infermeria Comunitària, Ana Maria Sánchez, que comptarà amb la participació de Cristina Domingo, en representació d’Acció Ecologista-Agró; Rosa Mas, de la Coordinadora per la Ubicació Racional de les Energies Renovables; Sara Pizzinato de Greenpeace; i Rosana Cervera, d’Ecologistas en Acción.
Per finalitzar, s'obrirà un espai de discussió entre totes les assistents per compartir preocupacions i reflexionar de tot el que s'ha parlat.