VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Cuidem Cabanyal-Canyamelar expressa la seua satisfacció pel recent informe del Ministeri de Transició Ecològica negatiu sobre aspectes claus del PEC

ELPERIODIC.COM - 05/02/2020

L’associació veïnal Cuidem Cabanyal-Canyamelar rep amb satisfacció la notícia apareguda a diferents mitjans d’un informe del Ministeri de Transició Ecològica que qüestiona la legalitat del projecte d’hotel de 15 plantes, que forma part central del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar que es troba en fase de tramitació.

Cuidem Cabanyal-Canyamelar opina que aquesta postura confirma part de les al·legacions presentades al PEC, promogudes de forma participativa entre el veïnat del Cabanyal-Canyamelar abans de l’estiu de 2019 per col·lectius i persones que acabaren formant aquesta associació, i que foren signades per més de 1000 persones. En concret , una de les al·legacions denunciava que el PEC s’havia tramitat injustificadament per la via extraordinària per poder evitar una avaluació d’impacte ambiental en profunditat, i una altra demanava un estudi de l’impacte social que l’hotel de 15 plantes generaria en el barri i qüestionava que existira una necessitat real de places hoteleres a la ciutat.

Aquestes al·legacions no han rebut resposta fins ara, i Cuidem denuncia opacitat per part municipal en la tramitació de les al·legacions i del mateix pla urbanístic. Els contactes al llarg d’aquest període s’han limitat a una reunió amb la regidoria de Desenvolupament Urbà (però no amb la regidora Sandra Gómez), sol·licitada llargament per Cuidem.

L’associació veïnal espera que l’Ajuntament i la Regidoria sí acceptaran les “al·legacions” al PEC de la Direcció de Costes del Ministeri de Medi Ambient, en comptes del silenci que han dedicat al veïnat del barri que porta més d’un any expressant el seu rebuig a aspectes centrals del pla urbanístic.

Segons Cuidem Cabanyal-Canyamelar, aquest dictamen pot resultar un obstacle insalvable per al PEC, perquè afecta a un aspecte clau com és el del finançament de les actuacions. En reunions amb Cuidem Cabanyal-Canyamelar els responsables municipals han expressat repetidament que l’hotel de la Marina era imprescindible a pesar del rebuig veïnal perquè generaria les plusvàlues que pagarien les actuacions públiques en la resta de l’àmbit del pla: “l’urbanisme paga l’urbanisme” han vingut repetint com un “mantra”, i d’aquesta forma el PEC no suposaria una càrrega a les arques municipals. Si Transició Ecològica impedeix o limita l’hotel, el PEC tal com està concebut no es podria portar a terme.

Davant això, Cuidem demana un canvi d’enfocament: l’Ajuntament de València té un “deute històric” amb el barri del Cabanyal després d’anys de polítiques de degradació i destrucció, i ara és el moment de saldar aquest deute, reformulant en profunditat qualsevol planificació urbanística, posant en el seu centre valors ecosocials i per tant, dimensionant dràsticament a la baixa el seu volum, prioritzant rehabilitació sobre nova construcció, incorporant les conclusions de processos genuïnament participatius com el Va Cabanyal! o els previs a la redacció final del PEC, garantint l’accés a un habitatge digne a tothom, limitant els processos de turistització  ja evidents al barri, etc.

L'associació Cuidem Cabanyal-Canyamelar precisament neix a partir del moviment veïnal que va sorgir com a resposta a l'aprovació del Pla Especial Cabanyal-Canyamelar, percebut per diferents sectors del barri com una agressió per les seues dimensions exagerades, l’escassa sensibilitat mediambiental que contenia, el perill que agreujara els fenòmens de gentrificació i turistificació ja visibles al barri, i que s’haguera dissenyat ignorant altres processos participatius com el Va Cabanyal-EDUSI i els tallers previs del mateix PEC, entre d’altres qüestions.