VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

El CSIC impulsa les polítiques públiques basades en l’evidència científica amb una jornada a València

ELPERIODIC.COM - 21/05/2024

L'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) reuneix veus expertes per a mostrar com la ciència pot guiar la presa de decisions polítiques i resoldre problemes de la societat

La presidenta del CSIC, cap d'Innovació Tecnològica del Ministeri de l'Interior i les oficines d'assessorament científic del Govern i del Congrés, entre les persones participants

 

L'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), va acollir hui una jornada on es van presentar iniciatives que exposen la rellevància de la ciència com a motor de canvi social, cada vegada més present en la presa de decisions de les polítiques públiques. En la jornada es van mostrar accions d'institucions públiques com el CSIC o el Ministeri de l'Interior per a contribuir a la definició de polítiques públiques basades en l'evidència científica, així com la incorporació de la ciència a les polítiques de desenvolupament local i regional i altres iniciatives europees que serveixen com a referència per a les administracions espanyoles.

Amb el títol La aplicación de la ciencia para la mejora de políticas públicas y su impacto en la sociedad, la jornada s'emmarca en l'acreditació d'excel·lència Severo Ochoa de l'IATA-CSIC, un dels quatre centres d'investigació d'excel·lència presents a la Comunitat Valenciana, els quatre amb participació del CSIC.

La jornada ha comptat amb la presència de la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, que s'ha referit a les accions posades en marxa per part de l'organisme científic en l'impuls de polítiques públiques basades en l'evidència. “Molts dels governs de tot el món acudeixen a la comunitat científica a la recerca d'assessorament per a tractar de donar una resposta a temes que, com la pobresa o el canvi climàtic, són preocupacions socials, però també problemes que els investigadors estem intentant entendre”, ha indicat la presidenta del CSIC.

“Com a organització científica de caràcter multidisciplinari, el CSIC ha posat en marxa nombrosos programes per a afavorir l'aprofitament del coneixement creat en les institucions”, apunta Del Pino. Un exemple són els informes Ciencia para las Políticas Públicas (Science For Policy). Elaborats per personal investigador del CSIC, tenen l'objectiu de servir de pont entre els centres d'investigació i els decididors polítics per a contribuir a la definició de polítiques públiques basades en l'evidència científica.

Context complex i canviant

La presidenta del CSIC va obrir l'acte al costat d'Amparo López, directora de l'IATA, i Amparo Querol, directora del projecte d'excel·lència científica de l'IATA. “Volem mostrar la importància d'emprar l'evidència científica en la presa de decisions polítiques. Amb aquestes conferències busquem potenciar que el personal investigador participe en les polítiques públiques, aportant coneixement científic que resolga els problemes de la societat”, va explicar Querol, directora científica de l'acreditació d'excel·lència Severo Ochoa de l'IATA i impulsora de l'esdeveniment.

“Des de l'IATA esperem que aquesta jornada servisca per a emfatitzar la necessitat de comptar amb assessorament científic a l'hora de prendre decisions polítiques en un context actual tan complex i canviant”, va declarar Amparo López, directora del centre d'investigació d'excel·lència valencià.

Després de la intervenció de la presidenta del CSIC, Lorenzo Melchor, conseller tècnic de l'Oficina Nacional d'Assessorament Científic (ONAC), un nou organisme creat enguany per a l'assessorament científic del Govern, va parlar sobre la ciència per a sustentar les polítiques públiques en el marc europeu i a Espanya, una comparativa entre diferents països del nostre entorn. Posteriorment, Ana Elorza, coordinadora de l'Oficina de Ciència i Tecnologia del Congrés dels Diputats (Oficina C), una iniciativa de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT), va presentar els seus principals característiques i la seua importància per a la presa de decisions basades en ciència.

Després d'una breu pausa, Sandra Cerrato, cap d'Innovació Tecnològica i Comunicacions del Ministeri d'Interior, va explicar en la seua ponència l'ús de l'evidència científica i la implantació de la ciència en la Policia Nacional. Després d'ella, Juan Ramón Gallego, director del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València, va tancar la sessió tractant els reptes i oportunitats de la incorporació de la ciència en la definició de les polítiques de desenvolupament regional i local. La jornada va concloure amb una taula redona amb tots els ponents.