VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

El cost dels nolis d'exportació des de València amb el Llunyà Orient cau a l'octubre un 22,1%

ELPERIODIC.COM - 04/11/2022

És el sisé mes consecutiu que descendeixen els nolis amb el mercat asiàtic

El València Containerised Freight Index (VCFI) a l'octubre s'ha situat en 4.424,11 punts, la qual cosa representa una caiguda del -7,1% respecte al mes de setembre

Aquest descens ha sigut compartit per totes les àrees que componen el VCFI. En el Mediterrani Occidental la baixada és del 1,14%

El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) del mes d'octubre ha caigut un 7,1% per a situar-se en els 4.424,11 punts. Aquest descens és compartit per totes les àrees analitzades per aquest índex, entre les quals destaca la disminució d'un 22,1% dels nolis amb el Llunyà Orient, acumulant amb aquesta zona el sisé mes consecutiu de baixada. El VCFI es realitza sobre la base dels preus d'exportació que registra el Port de València, referent, pel seu volum, en el món del contenidor de la Mar Mediterrània. Des de l'inici de la sèrie històrica al gener de 2018, acumula un creixement del 342%.

Indubtablement, l'escenari macroeconòmic del moment està tenint un paper clau en l'evolució a la baixa en els nivells de preu dels nolis. En aquest sentit, l'activitat econòmica mundial està experimentant una desacceleració generalitzada, més accentuada del que es preveu, registrant la inflació més elevada en diverses dècades. Sense cap dubte, la crisi del cost de vida, l'enduriment de les condicions financeres en la majoria de les regions, la invasió russa d'Ucraïna i la perduració de la pandèmia de la COVID-19 repercuteixen considerablement en aquestes perspectives.

Pel que fa al mercat energètic i de matèries primeres, hi ha hagut un increment del 3,98% en el preu mitjà del barril del cru Brent ja que durant el mes d'octubre ha sigut de 93,33$ respecte als 89,76$ del mes de setembre, acumulant d'aquesta manera un creixement anual del 15,15%. Així mateix, els combustibles marítims han fluctuat en general a la baixa des de juny. A aquest efecte, s'ha considerat el preu del bunkering (proveïment de carburant de vaixells en la mar) dels 20 principals ports del món, segons les dades oferides per Ship&Búnquer. Així, el preu del combustible VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha passat de 725$ al setembre a 739,5$ a l'octubre, representant una pujada del 2%.

Quant a la capacitat oferida, les dades d’Alphaliner ens mostren que la flota ociosa s'ha vist incrementada respecte al mes anterior. Amb això, a la fi d'octubre es van comptabilitzar 100 vaixells ociosos que conformen un total de 457.681 TEU (64.969 TEU més que l'última dada), representant el 1,8% del total de la flota activa, la qual cosa suposa un augment notable respecte a l'últim mes.

També es destaca que, a pesar que encara no s'aconsegueixen les xifres prepandèmia, els nivells de congestió estan mostrant una tendència a la baixa. A aquest efecte, l'embotellament portuari mundial s'ha reduït al 10,3% en l'última setmana d'octubre, enfront del 8,9% de la setmana precedent. D'aquesta manera, i segons les últimes dades obtingudes per Linerlytica, la congestió portuària del Nord d'Àsia, Amèrica del Nord i el Nord d'Europa han sigut del 32%, 30% i 8% sobre el total, respectivament.

Aquestes variacions es deuen principalment per la disminució de la congestió en els ports xinesos, així doncs, i més enllà de les restriccions per la COVID-19 en les dues últimes setmanes, la caiguda en aquests nivells de congestió s'ha vist, al seu torn, impulsada per la reinserció dels vaixells en fondeig després de la tradicional Golden Week. Quant als ports estatunidencs, la congestió ha anat a la baixa, encara que de forma més alentida. D'igual forma, els ports europeus estan patint una lenta disminució perquè els recintes de la mar del nord d'Europa, com Rotterdam, Hamburg, Bremerhaven i Southampton, continuen patint importants retards en l'atracada.

VCFI Mediterrani Occidental

Pel que fa al subíndex del Mediterrani Occidental, s'observa un descens del -1,14% respecte al mes anterior, situant-se en els 2.178,26 punts, i acumulant un creixement del 117,83% des de l'inici de la sèrie l'any 2018. Les exportacions des de Valenciaport amb alguns dels principals mercats com Algèria, Marroc i Tunísia no travessen pel seu millor moment. D'aquesta manera, es destaca el cas concret d'Algèria, on, com és fet constant des de ja fa mesos, el tractat de comerç al qual el Govern del nord d'Àfrica està subscrit amb Espanya segueix en suspensió.

VCFI Llunyà Orient

Pel que respecta a l'àrea del Llunyà Orient, s'observa una caiguda del -22,11% situant-se en 2.800,57 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat del 180,06% respecte a l'inici de la sèrie al gener del 2018.

Davant aquesta situació, es continua destacant la disminució en els fluxos d'exportació de Valenciaport amb la Xina, coincidint amb el període festiu conegut com la Golden Week, i que ha tingut lloc de l'1 al 7 d'octubre, convergint a més amb la temporada alta del transport marítim. A aquest fet se li suma a la caiguda que ja es va donar en el mes anterior, i és que, si bé tradicionalment els carregadors anticipaven les seues comandes en vistes a la festivitat, enguany la situació s'ha vist ja revertida des de les setmanes prèvies a aquest període festiu, donant lloc a una caiguda més acrescuda durant aquestes dates.