VALENCIA | SOCIETAT

Control de pandèmies i cerca de persones: Aqueixos seran els grans objectius del nou dron de la Policia Local de València

ESMERALDA SERNA - 07/04/2022

El 17 de maig es farà una prova pilot en el Port de València per al control de l'arribada de persones

La Policia Local de València incorpora al seu equip de drons un nou dispositiu amb què permetrà millorar la gestió de la pandèmia a través de la seua cambra termogràfica, ja que pot mesurar la temperatura corporal de les persones en grans aglomeracions, com poden ser les mascletàs. Però a més, també està previst el seu ús per a la cerca de persones desaparegudes i el control d'espais de l'Albufera.

El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha destacat que aquesta eina "ve a millorar el sistema de l'equip de drons de la Policia Local de València, un sistema que ens ajudarà i donar un plus en el que a imatges tèrmiques es refereix". L'edil ha assenyalat que "aquestes imatges ens ajudaran al mesurament de temperatura de la gent en el qual podrem distingir a les persones que patisquen alguna malaltia en les situacions d'aglomeració".

A més, la Policia Local també pretén el seu ús en "el rescat i cerca de persones, aquesta cambra tèrmica és infinitament millor que les que ja teníem, es utulizan per a la cerca de persones en grans espais naturals i també serveix per al control mediambiental com la nidificació d'ocells en l'Albufera, creant una cartografia en relleu" ha afegit Cano.

El regidor ha subratllat que "per a la cerca de persones és fonamental, en l'extraviament de persones majors amb algun problema i els drons ací són fonamentals perquè el seu vol abasta grades extensions de terreny, i amb la cambra tèrmica pot localitzar a la persona i tot això redunda en la seguretat".

D'altra banda, l'intendent de la Policia Local de València, Miguel Baviera, ha explicat que aquest nou dron "és una eina que estem testant i està en la fase d'aplicació a través de projecte Estamina, un projecte europeu, i en aquest cas tracta de les crisis pandèmiques". Aquesta eina "pot ser d'utilitat per a mesurar la temperatura corporal d'un grup o d'una persona concreta, estem en la fase de preparació i testatge d'aquesta eina que porta diferents cambres, una d'ella termogràfica".

L'agent ha avançat que "el 17 de maig farem una prova pilot en el Port de València simulant diferents escenaris com a botellons, entrada de persones procedents de la mar i controlar aquells que poden tindre alguna afecció en la seua temperatura corporal".

Ha assenyalat que "la intenció és que puguem focalitzar aqueix objectiu a través de la cambra i puguem obtindre una informació valuosa que puguem necessitar en un moment concret com la mascletà, normalment la temperatura és elevada, i caldrà comprovar que els indicadors de la cambra tenen la sensibilitat necessària". A més, ha agregat que aquesta nova eina es podria utilitzar en "una pèrdua d'un xiquet per exemple en la massa forestal del Saler, la cerca amb aquestes cambres termogràfiques ens indicarà immediatament on hi ha una acumulació de calor, qualsevol persona perduda, en qualsevol lloc, és una eina a la qual li podem donar molts usos".

Quant al seu ús en el dia a dia, l'intendent de la Policia Local de València ha informat que "utilitzem els drons per al control de la pesca furtiva en l'albufera, la vigilància del litoral o en el llit del riu, la unitat de drons capta en el dia a dia imatges de València des de l'aire, en aquest cas per aqueixos sensors, en un moment donat la pèrdua de persones, de nit aquest dron seria molt més efectiva per a la detecció de la temperatura corporal".

Quant al seu cost, Miguel Baviera ha indicat que "costa uns 4.000 euros, un cost mínim que pot ser tan eficaç com un helicòpter per a la cerca de persones, l'autonomia no és tan gran i els desplaçaments són mínims, però la rendibilitat és molt important".

MÉS FOTOS