El Consorci de Museus obri les portes del ‘Màster Permea’
Les persones interessades a cursar el programa podran conéixer-lo de primera mà i resoldre dubtes el dimarts 6 de juny de 18.00 a 20.00 hores
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) celebra el dimarts 6 de juny la jornada de portes obertes del ‘Màster Permea. Programa experimental de mediació i educació a través de l’art’, que organitza amb la Universitat de València. El màster, creat en 2017, és la primera iniciativa de formació en educació i museus del panorama estatal impulsada des d’una institució cultural i amb un caràcter tan especialitzat.
El CCCC celebra per primera vegada aquesta jornada de portes obertes amb l’objectiu d’oferir a les persones interessades a cursar el programa, en la pròxima edició o en el futur, l’oportunitat de resoldre dubtes i de conéixer personalment l’equip de direcció i coordinació. La trobada se celebrarà entre les 18.00 i les 20.00 hores a l’aula de Permea, situada al Centre del Carme i remodelada recentment, i requerirà inscripció prèvia per a assistir-hi.
El ‘Màster Permea’ va tancar el primer període de preinscripció el passat 15 de maig amb molta acceptació, ja que va superar les xifres d’inscrits d’edicions anteriors. El segon període estarà disponible fins al 15 de juliol de 2023, mentre que el tercer i últim termini de preinscripció estarà obert fins al 30 de setembre de 2023, data en què es donaran per finalitzades les sol·licituds d’accés a la sisena edició del màster, que començarà l’octubre de 2023.
“El creixement i desenvolupament d’aquest programa experimental de mediació i educació que es va crear en 2017 des del Consorci de Museus és una resposta activa a la necessitat de formar professionals de mediació i educació a través de l’art en l’àmbit cultural i museístic. El màster aposta per la combinació entre el desenvolupament teòric i pràctic des del Centre del Carme, i els bons resultats de les primeres cinc edicions reafirmen el seu valor i importància per al sector, la qual cosa es veu reflectit en el creixement de la participació internacional de l’alumnat que, sumat a la local, conforma un mapa d’inscripcions que arriben des d’Itàlia, Colòmbia, Xile, Cuba, l’Argentina, l’Uruguai o Mèxic”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.
Sisena edició de ‘Permea’
El període lectiu de la sisena edició del ‘Màster Permea’ començarà l’octubre de 2023 i finalitzarà el desembre de 2024, i inclourà la realització de pràctiques entre gener i desembre tant al Centre del Carme com en altres centres associats com el Museu Nacional Reina Sofia, el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu de Belles Arts de València, el Centre Cultural La Nau, el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant o Manifesta, la biennal d’art contemporani de Barcelona, entre d’altres. Així, el programa permet participar en projectes de mediació i educació a través de l’art en diferents àmbits, tant en contextos institucionals com privats i independents.
El màster està ideat per José Luis Pérez Pont i dirigit per Clara Boj, artista, docent i investigadora cultural; Ester Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València, i José Campos, coordinador d’Educació i Mediació del Consorci de Museus, enfocat a artistes, docents, mediadores i mediadors culturals, així com a qualsevol persona interessada en l’àmbit de la trobada entre les pràctiques artístiques, la mediació i les institucions culturals.
‘Permea’ és un dels programes de formació de més reconeixement als països de parla hispana, i compta amb la participació de docents tant nacionals com internacionals de reconegut prestigi, a més de tindre la presència d’una xarxa de col·laboracions institucionals amb organitzacions, museus i centres d’art de tot Espanya. Aquesta mateixa setmana, el programa ‘Permea’ ha realitzat una trobada amb Farid Rakun, part del col·lectiu Ruangrupa (Jakarta), en què el director artístic ha parlat sobre la història i els desafiaments actuals que enfronta el col·lectiu: des dels carrers de Jakarta, la resistència contra l’extracció d’institucions, fins al paper que juga la seua comprensió de l’art en el desenvolupament que els seus contextos i ecosistemes (expandits) han viscut últimament.
El quadre docent del programa compta amb noms com María Acaso, cap de l’Àrea d’Educació del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia; Ramón Parramón, director d’Idensitat, així com grans referents internacionals com Yoeri Messen, cap de programes públics i educació del Museu Boijmans Van Beuningen-Rotterdam; Luis Camnitzer, artista, docent i teòric estatunidenc; Mónica Hoff, artista, educadora i investigadora del Brasil; Johanna Palmeyro, arteducadora i artivista que explora la intersecció entre art, educació, cultura popular, feminisme i accessibilitat, o Nora Sternfeld, comissària i arteducadora, professora de comissariat i mediació en l’Aalto University d’Hèlsinki.
Com a gran novetat d’aquesta pròxima edició, el Centre del Carme presenta una aula totalment renovada des d’on s’impartiran les classes del màster, la qual cosa suposa la consolidació del programa amb un espai específic dins del CCCC que s’ha actualitzat mitjançant un procés participatiu de l’alumnat, i que crea un espai propi que permet a les i als estudiants estar en contacte amb les activitats i els agents que agiten la programació del CCCC.
Un màster de referència
‘Permea’ va començar en 2018 com un programa experimental i al llarg de les cinc edicions s’ha consolidat com un referent internacional, connectat amb institucions de prestigi com el Museu Reina Sofia i el Museu Thyssen-Bornemisza a Madrid, el CCCB i el MACBA a Barcelona, el Museu Boijmans Van Beuningen de Rotterdam, la biennal itinerant europea Manifesta i el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC).
La cinquena edició del programa finalitza la part teòrica d’aquesta edició al juny, per a, posteriorment, començar a desenvolupar el treball final durant el segon semestre de 2023, amb la presentació de projectes durant el mes de desembre i la realització posterior de pràctiques professionals.
Aquest curs ha comptat, en el seu quadre docent, amb professionals de prestigi com Johanna Palmeyro, Sara Torres Vega i Farid Rakun del col·lectiu Ruangrupa —comissaris de l’última Documenta de Kassel— i amb convidats que formen part de la galàxia docent des del primer any de ‘Permea’: Jordi Ferreiro, Javier Rodrigo, Monica Hoff, Yoeri Messen, María Acaso, Pedagogías Invisibles, entre d’altres.
La jornada de portes obertes de ‘Permea’ serà el dimarts 6 de juny entre les 18.00 i les 20.00 hores a l’aula de ‘Permea’ del Centre del Carme i requereix inscripció prèvia per a assistir-hi.