VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

Conegudes empreses que fan fallida pel *covid: tanca una important discoteca a València

LAURA HERRERAS - 11/11/2020

Aquest dimecres el sector de l'oci, l'hostaleria i dels espectacles en la Comunitat Valenciana ha eixit al carrer per a tornar a llançar un crit d'auxili

‘Tancat permanentment’. És el que es podia llegir en la fitxa de *google de la mítica discoteca La 3 de València i que fa unes hores ha comunicat oficialment el seu tancament. “Sense ajudes no hi ha oci, cultura ni futur. Per una ciutat viva.”, és el que resa el comunicat de la sala en el qual reconeix que s'han vist abocats a prendre aquesta “difícil i duríssima decisió” davant la crisi del covid-19 i l'absència d'ajudes al sector. Com La 3 hi ha centenars de locals, empresaris i autònoms que s'estan veient en una situació similar.

Representants del sector (*AEPUB, *AEDIVA I *PRODJCV) insisteixen en la seua crítica situació ja que tardaran molts mesos a recuperar la seua activitat: “Hem facturat a penes un 9% durant tots aquests mesos i hem acumulat pèrdues milionàries”. Això han volgut posar de manifest empresaris i treballadors de les pimes de l'oci, l'hostaleria i els espectacles de la Comunitat Valenciana que s'han plantat, aquest matí, davant la Direcció Provincial del *SEPE a València per a exigir criteris objectius en els *ERTE.

Cal ressaltar que les mesures sanitàries actuals afecten directament el sector: toc de queda, suspensió de tota l'activitat nocturna i es restringeix l'activitat de bars i restaurants: “Unes limitacions que fan que més de 35.000 empreses estiguen a la vora de la fallida i exigeixen la posada en marxa d'un pla de xoc capaç de congelar l'economia de les pimes i protegir els llocs de treball”, expliquen des de diverses associacions.

En aquest sentit, tant treballadors com empresaris reclamen estendre la vigència dels *ERTE fins al 9 de maig, durant tot el període d'estat d'alarma i toc de queda, la regularització de tots els pagaments pendents als treballadors que romanen en els *ERTE, fixar criteris clars i objectius d'interpretació dels diferents tipus dins del sector, per limitació d'activitat, impediment d'obertura i cadena de valor, entre les diferents delegacions territorials del *SEPE en les 17 comunitats autònomes, així com recuperar les exempcions al 100% de les cotitzacions socials dels treballadors afectats pel tancament de les empreses per imperatiu legal. “Això és fonamental per a evitar la fallida i minimitzar la destrucció d'ocupació”.

De fet, a data de 31 d'agost, abans del toc de queda, 16.000 treballadors d'hostaleria i oci de la Comunitat seguien en Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació, segons epígrafs del Codi Nacional d'Activitats Econòmiques (*CNAE).

“Són molts els moments i records que guardarem en la retina. Gràcies infinites a totes les persones que heu fet possible aquests deu anys, us portarem en el cor”. Com aquesta frase amb la qual finalitzava el seu comunicat La 3, podrien ser moltes empreses les que estiguen pensant en el seu capítol final. La mobilització de hui a València ha tingut lloc, a la mateixa hora, en les 17 comunitats autònomes després de l'activació d'un calendari de protestes per part de la Federació Nacional d'Empresaris d'Oci i Espectacles ( Espanya de Nit) amb altres organitzacions empresarials, sindicals i de treballadors.

MÉS FOTOS