La Comunitat Energètica Local de Castellar-l’Oliveral ultima la seua posada en marxa amb la instal•lació de la planta fotovoltaica
Alejandro Ramon: “amb este projecte fem el primer pas per al gran canvi de model energètic cap a l'autogestió”
La primera comunitat energètica local de València ultima la seua posada en marxa definitiva. El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramon, ha visitat el centre cívic La Cebera, en Castellar-l’Oliveral, amb motiu de la instal·lació en la seua coberta de la planta fotovoltaica. Serà així en les pròximes setmanes com entrarà en funcionament la primera comunitat energètica local de la ciutat.
Com és conegut, el projecte, impulsat per l'Ajuntament de València a través de la Fundació València Clima i Energia, va arrancar fa aproximadament any i mig amb uns tallers participatius, a través de l'Oficina de l'Energia de València, per a explorar amb els veïns i les veïnes de Castellar-l’Oliveral nous models energètics alternatius. A partir d'eixos tallers, un grup de veïns i veïnes van exercir com a motors del projecte, buscant la fórmula associativa més oberta i transparent possible i culminant en la presentació oficial del projecte a principis de novembre en el propi edifici de la Cebera, la coberta de la qual cedix l'Ajuntament per a impulsar este projecte.
Alejandro Ramon ha posat en valor les comunitats energètiques locals com “una eina pionera, clau per a aconseguir els objectius de descarbonització de la ciutat, impulsant un model energètic compartit, més sostenible i democràtic, a través del qual la ciutadania adquirix un rol actiu associant-se per a generar la seua pròpia energia, neta, renovable i de proximitat”.
A més, ha destacat “l'èxit rotund de participació ciutadana, amb uns 60 socis que participaran en el projecte com a autoconsumidors, beneficiant-se d'energia barata, neta i de proximitat que els permetrà reduir les seues factures d'electricitat, augmentant la seua autonomia i sobirania energètiques”.
La Comunitat Energètica Local Castellar-l’Oliveral suposa una iniciativa pionera en ser el primer exemple d'associació (sense ànim de lucre) constituïda específicament com a comunitat energètica, formada per veïns i veïnes sense experiència prèvia en l'àmbit energètic, la qual cosa és una mostra de les possibilitats que oferixen les comunitats energètiques per a fomentar la participació activa de la ciutadania en el nou model energètic. A més, la governabilitat residix de manera exclusiva en mans de les persones associades, sent l'associació la titular i única propietària de les instal·lacions de generació fotovoltaica.
El projecte ha sigut finançat col·lectivament gràcies a les inversions particulars dels veïns i veïnes, que en tot just unes setmanes han esgotat les participacions disponibles. A més, el projecte ha sigut subvencionat per l'IVACE, dins del seu programa d'incentius per a comunitats energètiques, que cobrirà al voltant del 50 % dels costos de la instal·lació. Seran els propis socis i sòcies els qui decidisquen com emprar la subvenció, destinant-ho a un retorn de la inversió o buscant nous projectes de generació renovable.
Entre els socis participants, majoritàriament famílies, es troba també la Cooperativa Elèctrica de Castellar, la Sala l´Horta, productors locals i la pròpia Fundació València Clima i Energia, que “cedirà gratuïtament la seua part d'energia a llars en situació de vulnerabilitat, fomentant assegurar una transició energètica justa que defense el dret a l'energia de tota la ciutadania, independentment de la seua situació socioeconòmica”, ha explicat el regidor.
Empar Puchades, presidenta de l'associació Comunitat Energètica Local Castellar-l’Oliveral, ha destacat que “es tracta d'una iniciativa innovadora, social, econòmica, ambiental, integradora i suposa un nou model de relació amb el nostre entorn amb el tema de l'energia, un bé fonamental i de primera necessitat en estos moments tan crítics”. A més, ha posat en valor ser “la principal forma de participació ciutadana directa en la tan necessària transició energètica, produint, gestionant i autoconsumint col·lectivament energia neta i econòmica, participant activament enfront del canvi climàtic, per la qual cosa no queda més que felicitar-nos i desitjar que iniciatives com esta i altres siguen possibles i es multipliquen en barris i pobles”.