VALENCIA | POLÍTICA

Compromís demana en Falles “una Cremà neta” i revisar el procés d'elecció de les falleres majors

ELPERIODIC.COM - 14/03/2023

Pere Fuset i Lucía Beamud han fet balanç dels avanços aconseguits i han detallat els projectes de futur, amb la igualtat i la sostenibilitat com dos dels eixos de treball fonamentals

Fuset: “Compromís té un projecte per a la nostra festa gran i és transversal a tots els àmbits de la gestió municipal”

Beamud: “la resposta de les comissions falleres als Premis Caliu o a la lluita contra les violències masclistes des dels punts violeta ens fa sentir molt d’orgull per la nostra societat”

Compromís té un projecte per a les Falles. El portaveu de la coalició valencianista en l’Ajuntament de València, Pere Fuset, i la regidora d’Igualtat al Cap i Casal, Lucía Beamud, l’han concretat este dimarts amb propostes per a Falles amb què es pretén durant el pròxim mandat  continuar “treballant per a la millor festa i per a una festa millor”. Amb estes propostes “busquem l’excel·lència junt al col·lectiu faller i aprofundim en àmbits com el de la igualtat o la sostenibilitat. Volem posar l’accent en la gestió de la festa com a motor social, cultural i econòmic que també ha de ser divers i sostenible”, han destacat.

Un dels objectius de les propostes de Compromís és aconseguir “una festa per a totes i tots, sense barreres”, reforçant el paper del ban faller en l’organització de les Falles i la millora de la convivència i l’accessibilitat. També es planteja aprofundir en la democràcia directa amb la presa conjunta de les grans decisions de la festa, “com ara el vistiplau al nou reglament, fruit del treball del congrés faller”, testant l’opinió dels més de 103.000 fallers i falleres amb un vot per cadascun d’ells i elles. A més, es planteja potenciar els productes artesans i de proximitat per millorar la relació amb el comerç local.

Altre eix d’intervenció és el de treballar per “una festa més sostenible”, amb la creació d’una delegació de medi ambient en Junta Central Fallera i amb la creació d’un ‘bunyol verd’ que recompense, també econòmicament, les comissions que més aposten pel respecte al medi ambient. “Tenim un horitzó 2030 per a la ciutat i també ho ha de ser per a les Falles.

Per això plantegem un pacte de transició ecològica que permeta descarbonitzar les Falles i fer-les climàticament neutres en eixe mateix horitzó de 2030”, ha explicat Fuset. “Això passa per parlar també amb els artistes i les comissions i amb un tempus compartit per totes les parts”.

Per altre costat, Compromís destaca en un altre eix que “la festa ens iguala” i per això es planteja una plena equiparació de càrrecs representatius infantils, en resposta a “una realitat social que ja es pot contemplar en les comissions falleres, amb representació mixta infantil majoritàriament i amb una petició constant de pares, mares i en la pròpia assemblea de presidentes i presidents infantils per tractar igual les xiquetes i els xiquets”.

Fuset ha plantejat la necessitat de revisar el procés d’elecció de les falleres majors no sols per fer-lo més transparent sinó també menys lesiu per a les falleres, principalment les infantils. A més, ha defensat que cal “trencar amb les barreres econòmiques d’accés al càrrec de fallera major”, reduint les barreres i facilitant aspectes que suposen una despesa important, com ara els vestits, el maquillatge o la perruqueria.

Quant al patrimoni de les Falles, Compromís defensa la dinamització de la Ciutat de l’Artista Faller i, sobretot, la protecció de les i dels artistes fallers. “Hi hagué alguna ministra que arribà prometent molts milions per a este barri i es quedà en no res. El que sí hi ha és una convocatòria que volem aprofitar i a la que ens presentem per aconseguir fons que ens ajuden a dur endavant la revitalització d’este districte artístic”, ha explicat Fuset, qui ha advertit que “seria molt senzill protegir el barri des de l’àrea urbanística protegint els usos en la Ciutat de l’Artista Faller”. Això ha d’anar acompanyat, han explicat, d’una taula de treball amb artistes per llançar propostes de millora i protecció per a totes elles i tots ells i amb subvencions que repercutisquen directament en la millora de les seues condicions laborals.

L’altre objectiu abordat a través de les propostes de Compromís és el de fer de les Falles “una festa referent en pirotècnia”, convertint la Nit del Foc en el major espectacle pirotècnic de referència en tota la Mediterrània. “Enguany hem donat un pas important amb un increment pressupostari notable i hem d’anar més enllà encara, també amb patrocinis i promovent la innovació pirotècnica”.

AVANÇOS EN IGUALTAT I GESTIÓ EN PANDÈMIA

Beamud ha posat en valor els avanços en igualtat propiciats en els dos darrers mandats de la mà del món faller. “És motiu d’un gran orgull l’avanç aconseguit amb els Premis Caliu, que enguany ja tenen 15 comissions grans i 22 infantils optant als premis, el que suposa una molt bona acollida per part de les falles”. A més, ha destacat la instal·lació de sis punts violeta que es complementen amb els 71 que les comissions falleres tenen distribuïts als barris i pobles de València. “Hem format en igualtat i la resposta és molt bona. Estem ja en una tercera edició amb molt bona acollida, el que diu molt de la nostra societat i de la lluita conjunta entre totes i tots contra les violències masclistes”, ha explicat.

Per la seua part, Fuset ha destacat l’obertura del balcó municipal, l’avanç de la figura de les falleres majors com a ambaixadores de la festa amb veu pròpia, l’aposta pel disseny, la despolitització de l’elecció de les falles municipals, la dignificació de l’Exposició del Ninot, l’increment i descentralització dels espectacles pirotècnics o l’augment de les subvencions fins quasi el doble i incloent elements tan importants com la pirotècnia o les bandes de música, que abans no es tenien en compte.

“Tot, amb una pandèmia que hem superat totes i tots junts, amb un treball àgil del company Carlos Galiana, perquè calia donar certeses en un moment molt complicat i havíem de tornar i hem tornat, gràcies en part a eixos 14 milions d’euros en ajudes a disposició de les comissions per a salvar els mobles i poder cremar-los ara”, ha destacat per acabar Fuset.

MÉS FOTOS