VALENCIA | EDUCACIÓ

La complicada logística d'unes PAU històriques

ELPERIODIC.COM - 07/07/2020

S'espera que arriben a realitzar-se més de 60.000 exàmens

Les proves d'accés a la universitat del 2020 seran recordades per la seua peculiaritat. La pandèmia del coronavirus ha obligat a posar en marxa un dispositiu de seguretat especial i sense precedents. "Són unes PAU totalment diferents" ha declarat José Mas, coordinador de les Proves d'Accés a la Universitat en la UPV.

I és que, la principal diferents és que "s'estan realitzant en els centres de batxillerat i, només en la UPV, tenim més de 6.088 estudiants matriculats, quasi mil més en el curs anterior, la qual cosa representa un 20% més, amb la qual cosa el desplegament logístic està sent complicat. S'espera que arriben a realitzar-se més de 60.000 exàmens, només en el que depén de nosaltres, que és un volum molt destacat.”

“Els alumnes s'estan examinat ja en el seu centre, amb la distància de seguretat i màscares. Quant als exàmens, s'estan trobat amb més optativitat del que era habitual fins ara. Per exemple, abans havien de triar en cada examen entre dos blocs tancats amb tres o més preguntes, i ara, en funció de les assignatures, es trobaran sis preguntes per a triar les tres que preferisquen. També ha canviat l'horari: tota la fase obligatòria té lloc al matí i tota la fase voluntària, a la vesprada”, ha explicat Mas.

Un dispositiu especial amb més docents, més vigilants, més esforç de tots

“S'han necessitat molts més docents, perquè hi ha més grups que cuidar. Les aules dels instituts són més xicotetes generalment que les de la universitat i és obligat mantindre la distància de seguretat. Per a comptar amb més vigilants, hem recorregut a professorat de batxillerat, entre 2.000 i 2.500 persones, que s'han distribuït per tots els centres.”

José Más ha comentat que “les pauses entre un examen i un altre so de 45 minuts, com sempre, però no hi haurà servei de cafeteria. Cadascun menja l'entrepà que ha portat de casa. L'ideal és, en aqueix cas, eixir al pati, relaxar-se una mica, aprofitar per a un últim repàs i agafar forces per al següent.”

I, sobre les correccions, el coordinador de les PAU en la UPV ha puntualitzat que “els tribunals estan compostos, com fins ara, per professorat de batxillerat i d'universitat. Però, per a garantir l'anonimat en les correccions, tots els exàmens tornaran a la universitat. Allí, se'ls llevarà la solapa identificativa de l'alumne i es mesclaran amb els d'altres centres abans d'entregar-li'ls als correctors. És un tema important de logística i d'organització. Amb l'esforç de tots, que està sent gran, eixirà bé.”

“Tant de bo no hàgem de repetir-ho”

En aqueix sentit, el vicerector d'Alumnat de Cultura i Esport de la UPV, José Luis Cueto ha insistit que és un dispositiu “històric”. “El que es veu és la punta de l'iceberg. Crec que en la Comunitat Valenciana hem encertat no fent les PAU als campus. No hi ha més que veure ara la situació que tenim quant a rebrots i una certa intranquil·litat sanitària. Però això ha portat una gestió que és històrica. Tant de bo no hàgem de repetir-la.”

“Hem organitzat a 450 instituts. En qualsevol altre cas, les aglomeracions, els trànsits d'un lloc a un altre haurien fet molt difícil que no hi haguera contactes. Jo vull agrair el treball al Servei d'Alumnat, al nostre coordinador José Mas i a totes les persones que estan implicades en això. La tensió ha sigut molt forta.”

Al fil de tot això, Cueto ha realitzat una petició. “Això ens ha de fer reflexionar també sobre quin és el sentit d'aquesta prova i si realment es compleix o podria haver-hi altres maneres de fer-ho. Aquesta prova necessita una revisió, com també la necessita les ponderacions.