VALENCIA | FALLES

Les comissions falleres reben formació per a implicar-se en els pressupostos participatius DecidimVLC

ELPERIODIC.COM - 13/04/2022

Les comissions falleres han mantingut este dimarts una jornada de formació pràctica sobre la 7ª edició dels Pressupostos Participatius DecidimVLC 2022‐2023, en la qual han conegut en profunditat l'eina, la seua filosofia de treball i el seu funcionament en senzills passos perquè després cada persona assistent puga desenvolupar en la seua falla, el seu àmbit social o entorn de treball o estudi una labor divulgadora del procés, que contribuïsca a dinamitzar l'eina de participació ciutadana i canalitzar les seues propostes de millora dels nostres pobles i barris per a fer-los realitat.

Enguany, segons ha destacat el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, l’objectiu és “implicar a les comissions falleres, com a teixit més gran social de la ciutat i que compta amb el nombre més important de persones implicades, perquè les falleres i els fallers coneguen el procés i puguen participar en ell i, així, a través d'aquesta eina, podran canalitzar les seues idees de millora i propostes d'inversió en els barris i pobles i aconseguir que aquests projectes siguen triats i aprovats per a la seua execució”.

A més, Galiana ha posat en valor “el caràcter social transversal entre els seus integrants pel que fa a edat, sexe, professió, nivell econòmic o procedència i són un element vertebrador i de cohesió a la ciutat, amb presència en tots els barris i pobles de València”.

La jornada de formació s’ha celebrat esta vesprada en el Saló de Plens de Junta Central Fallera i ha estat impartida per responsables de la Regidoria de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, com ara la cap de servici de Participació Ciutadana, Virginia Martín. “Ens alegra tindre esta proximitat i vinculació a les falles perquè són la vida dels barris i els col·lectius que més coneixen la vida de les persones”, ha destacat.

Els responsables han expressat la seua voluntat que este punt de partida “siga l'inici d'una complicitat que creiem que des de les falles ha d'existir per a donar-li veu a la ciutadania i que arribe a ser de rellevància local”. “Es tracta d'una eina de cogovernança a la ciutat, un compromís en el qual l'Ajuntament deposita la confiança en la ciutadania i, del resultat de DecidimVLC, els fa seus i els fa realitat”, ha explicat, i ha posat en valor que els Pressupostos Participatius “permeten augmentar la transparència en la despesa, a més de crear canals de comunicació bidireccionals entre Ajuntament i la ciutadania, prioritzant les necessitats dels veïns i veïnes”.

En este sentit, han  destacat que, des de l’inici del primer projecte de Pressupostos Participatius en l’any 2015/2016, “cada any hi ha hagut major nombre de persones implicades i de propostes sorgides des de la base de la ciutadania”. “S'han anat sumant veïns i veïnes tant a l'eina com a la implicació en el procés, i això ens ha ajudat a consolidar-ho i que forme part de la filosofia de l'Ajuntament”, ha apuntat.

La Regidoria de Participació Ciutadana i Acció Veïnal de l'Ajuntament de València ha posat en marxa la 7ª edició dels Pressupostos Participatius DecidimVLC 2022‐2023. DecidimVLC és un instrument de democràcia directa que permet a les veïnes i veïns proposar i votar projectes en els quals invertir 16 milions d'euros del pressupost municipal de la ciutat de València 2023.