VALENCIA | FALLES

Les comissions i casals fallers es bolquen en la prevenció sobre el consum abusiu d'alcohol durant Falles

ELPERIODIC.COM - 01/03/2023

Augmenta el nombre de persones que asseguren gaudir de les festes sense consumir alcohol, passant del 15,4% el 2017 al 20,3% el 2022

L'ONG Controla Club ha presentat esta vesprada la XXIII Campanya “Controla a Falles”, dirigida a la prevenció de les drogodependències durant les festes falleres. Ho ha fet juntament amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, la Regidoria de Salut i Consum i Junta Central Fallera.

Durant l'acte, que ha tingut lloc al saló d'actes de JCF i on han intervingut la secretària autonòmica de Salut Pública, Ofelia Gimeno; el regidor de Salut i Consum, Emiliano García, la Fallera Major, Laura Mengó, i el director de Programes de Controla Club, Juan Barcala, s'ha tornat a posar de manifest el compromís de les comissions i casals fallers en la prevenció del consum abusiu d'alcohol durant les festes josefines, especialment entre els menors.

Per això, s'ha donat a conèixer la convocatòria de la XIX edició dels Premis Fallers de Controla Club, que compten amb el finançament de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, dirigits a reconèixer i premiar les falles que millor aborden la problemàtica de les drogodependències i el oci juvenil a través de les escenes, ninots i guions.

Durant la roda de premsa, també s'ha presentat la convocatòria de la segona edició dels Premis Fallers a les Bones Pràctiques per unes Falles Segures i Responsables, que l'ONG Controla Club organitza amb la col·laboració de la Regidoria de Salut de l'Ajuntament de València. Una iniciativa adreçada a reconèixer la tasca de les comissions a l'hora de prevenir l'ús indegut de l'alcohol a les carpes i revetlles per fomentar i promoure la dispensació responsable, la protecció del menor i evitar els consums abusius d'alcohol i les conductes incíviques durant les falles.

L'acte també ha servit per dur a terme el lliurament dels distintius a les noves falles participants al “Club de les Falles que més Controlen”, com a reconeixement a les comissions que més s'han implicat en la transmissió dels missatges i en la consecució dels objectius de la campanya “Controla a Falles” durant els darrers anys. Sobre això, des de l'ONG han destacat que al llarg dels darrers 20 anys hi han participat i implicat 125 comissions falleres.

Dades consum alcohol

Sobre l'Estudi d'Hàbits de Consum d'Alcohol a les Festes Populars de 2022, que realitza Controla Club cada any i s'ha exposat durant la roda de premsa, les dades indiquen que les festes populars són el principal espai on es produeix l'inici del consum recreatiu d’alcohol, amb una tendència ascendent després de l’impàs del Covid. Així mateix, l'edat mitjana de la primera ingesta de begudes alcohòliques se situa en els 14,5 anys.

De fet, els primers consums es produïen a les festes populars el 2019 en el 41,4% dels casos, el 2021, en plena crisi sanitària, el percentatge dels casos va caure al 32,7%, i el 2022 el percentatge es va apropar als anys prepandèmia, amb el 38,1%.

No obstant això, i d'altra banda, la capacitat de gaudir de les festes sense consumir alcohol segueix una tendència ascendent. El repunt s'aprecia en la seqüència completa dels últims sis anys. Si en 2017, el 15,4% % de les persones afirmava que no bevia alcohol durant les festes, en 2018 el percentatge va ser del 16,68%, en 2019 del 18,4%, en 2021 de 19,3% i en 2022 del 20,3%; és a dir, 4,9 punts percentuals de diferència.

Amb aquestes dades, durant la roda de premsa s'ha insistit en la importància de les campanyes de conscienciació i la seua efectivitat i implicació del col·lectiu faller en aquest tipus d'iniciatives que fomenten la reducció de riscos.

Campanya xarxes socials, fallada i entrega dels Premis

A més dels premis, Controla Club llançarà una intensa campanya a les xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram) a través de diferents cartells i distintius amb lemes i consells sobre els perills i riscos del consum abusiu d'alcohol a Falles, especialment per part dels menors d’edat. Els suports digitals inclouran altres missatges com lús responsable dels petards, dels vehicles, el respecte al descans dels altres o la utilització del 112 en situacions demergència.

Sobre els premis en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat, se n'atorgaran dos: el primer dotat amb 600 euros i el segon amb 200 euros. Tots dos amb els respectius palets oficials.

Per a la campanya amb l'Ajuntament, hi haurà un primer premi i un segon premi. Serà la mateixa ONG l'encarregada de designar el jurat, compost per membres de l'associació experts en mediació, prevenció de les drogodependències, oci juvenil i ciutadà, que valoraran, principalment, la no venda i/o dispensació d'alcohol a persones embriagades, la prohibició de venda i dispensació d'alcohol a menors d'edat, la supressió de la dispensació gratuïta d'alcohol o el control per al consum begudes alcohòliques dins dels espais habilitats.

En tots dos casos col·labora JCF i es recolliran en l'acte oficial de Lliurament de Premis en la tribuna instal·lada enfront del Cap i Casal el divendres 17 de març.