VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

El Comissionat del Govern per al PERTE dels microxips visita l’ICMol

ELPERIODIC.COM - 29/11/2022

El comissionat del Govern per al PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica) dels microxips, Jaime Martorell, ha visitat aquest dilluns l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València com a part de la ronda de contactes amb integrants del Valencia Silicon Cluster (VaSIC). Aquesta iniciativa agrupa empreses, universitats i centres de recerca en semiconductors per concórrer al pla estratègic del Govern dotat amb 12.000 milions d’euros.

Espanya tracta d’enfortir la seua capacitat en investigació i desenvolupament d’aquest tipus de tecnologia, dins d’una estratègia europea per intentar independitzar-se de tercers i progressar en el disseny, la fabricació i l’empaquetament de xips avançats, que són components essencials per a tots els processos de la indústria tecnològica mundial.

En el cas de la Comunitat Valenciana, el seu potencial se centra en el disseny de microxips fotònics i microelectrònics. La fase de disseny concentra el 50% de tot el procés de valor, així com el 53% de tota la R+D d’un sector intensament tecnològic.

Martorell ha visitat València per segona vegada per conèixer detalls de la proposta valenciana i els projectes que pogueren encaixar en el PERTE. En la seua agenda ha inclòs trobades de tipus institucional i també industrial; és el cas d’empreses multinacionals amb seu a València i especialitzades en disseny de microxips, com MaxLinear, Analog Devices, ams Osram, Bosch, VLC Photonics o Ipronics.

El tercer pilar del projecte VaSIC està format per la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, essencials per generar, atraure i retindre talent a través de la formació especialitzada en centres de referència com l’ICMol, el director del qual és el catedràtic Eugenio Coronado. La UV disposa de gran capacitat formativa i d’atracció de talent mitjançant programes interuniversitaris de postgrau i doctorat en nanociència i nanotecnologia, i física avançada. L’objectiu és formar perfils altament qualificats en aquestes àrees.

En la visita a l’ICMol, Martorell ha vingut acompanyat de Guillermo Gómez, coordinador d’àrea del gabinet del secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, i de la directora general d’Indústria de la Generalitat, Silvia Cerdá. Al centre ha estat rebut per l’investigador Guillermo Mínguez, líder del grup Crystal Engineering Lab (CEL); la gerent de l’ICMOl, Ruth Manzanares, i el responsable de l’àrea d’Innovació i Transferència, Manuel Quesada.