VALENCIA | MEDI AMBIENT

Comencen els treballs de regenaració del tram final del riu Túria, al costat de Natzaret

ELPERIODIC.COM - 15/05/2018

Els treballs de regeneració ambiental de l'últim tram de l'antic llit del riu Túria, comprès entre la Ciutat dels Arts i els Ciències i el pont dels Drassanes, al costat del barri de Natzaret, han començat. El regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, ha visitat hui les instal·lacions d'incubació on es desenvoluparà el tractament de bioremediació per a eliminar, amb microorganismes (bacteris), els sediments acumulats en esta zona.

El regidor Vicent Sarrià ha recordat «que l'antic llit del riu Túria s'ha utilitzat, tradicionalment, com a col·lector de pluvials de la ciutat de València així com de nombrosos efluents derivats de l'activitat industrial que, tradicionalment, es va desenvolupar en el seu entorn». Així mateix, ha explicat «això ha provocat l'existència de sediments importants de matèria orgànica i un altre tipus de residus, la qual cosa produix en determinades èpoques de l'any olors molestes als barris circumdants».

«Per solucionar esta problemàtica, es va executar un estudi per tipificar i dimensionar el problema de residus orgànics, i es van buscar diferents solucions tècniques. Finalment, la solució per la qual s'ha optat consistix en un tractament amb bacteris naturals vius i co-enzims per a l'eliminació i digestió de la matèria orgànica dels fangs del fons del riu».

Este tractament es durà a terme gràcies al conveni signat entre l'Ajuntament i la Fundació Aigües de València per al desenvolupament d'un projecte que té com a objecte incrementar la qualitat ambiental en el tram del riu esmentat anteriorment, així com per millorar la qualitat de l'aigua, reduir els nivells de fangs i eliminar les males olors en esta zona.

Esta fundació executarà a través de l'empresa especialitzada Biotec la bioremediació del rio. En este treball participen diversos tècnics d'especialitats d'aigua, fangs, llots així com de microbiologia de llits aquàtics. Els resultats obtinguts seran publicats a fi que es puguen utilitzar en altres llocs de la Comunitat Valenciana o a la mateixa ciutat.

A partir de hui s'inicia la implementació d'este projecte de bioremediació, que es durà a terme inoculant setmanalment, durant sis mesos, bacteris especifics en tres punts al llarg de la zona d'estudi del rio. Durant el projecte, es realitzarà un seguiment tant de la qualitat de l'aigua com de la qualitat dels sediments per a estudiar l'evolució de la qualitat dels mateixos i l'efecte del tractament per confirmar la seva eficàcia.

El regidor del Cicle Integral de l'Aigua, que ha visitat les instal·lacions d'incubació i sembrat juntament amb una delegació de personal tècnic de Sud-Àfrica, EUA, Irlanda i Espanya, ha resaltat que «este tractament s'està aplicant amb èxit en països com Sud-Àfrica, amb el qual es manté una col·laboració contínua».

«Esta iniciativa és una mostra del compromís de l'Ajuntament de València amb el veïnat de l'entorn, ja que contribuirà a eliminar les molèsties de les olors i suposarà l'inici de la recuperació d'esta zona degradada del riu Túria, millorant així la seua qualitat mediambiental» ha conclòs Sarrià.

MÉS FOTOS