Comença a rodar l’oficina de l’energia itinerant de València
ELPERIODIC.COM - 01/03/2023L’alcalde s’ha acostat a Sant Marcel·lí, la primera parada del punt d’informació mòbil, l’objectiu del qual és que “la transició energètica no deixe ningú arrere”
A les tres oficines de l’energia fixes d’Aiora, Parc de l’Oest i Torrefiel se’n suma hui una quarta itinerant, que recorrerà tots els barris i pobles per assessorar el veïnat sobre el consum de llum i gas o les ajudes per pagar les factures, entre d’altres. L’estand mòbil funciona a demanda, de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores. L’alcalde, Joan Ribó, ha estat este matí al carrer de l’Arquebisbe Olaechea, davant de l’església de Sant Marcel·lí, on el punt d’informació ha fet la primera parada, i ha convidat la ciutadania a fer ús d’este servici “per fer una València més habitable i sostenible”.
La nova oficina sobre rodes es mou a petició d’una associació veïnal, una comissió de falla, una ONG o qualsevol tipus d’agrupació. L’entitat interessada pot sol·licitar que la unitat, composta per un cotxe i una carpa i atesa per dos tècnics, es desplace fins un lloc concret. Només cal complir un formulari i traslladar-lo al personal de la Fundació València Clima i Energia. Els membres de l’associació de veïns de Sant Marcel·lí i els amics de la Universitat Popular del barri han estrenat el servici. L’alcalde, acompanyat del regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energética, Alejandro Ramon, i la regidora de Pobles de València, Lucía Beamud, els ha instat que descobrixen allò que els oferix.
A tall d’exemple, Ribó n’ha enumerat algunes prestacions: “Canviar leds, aïllar millor portes i finestres, passar a una tarifa més assequible, saber quan és més barat posar la rentadora, plantejar-nos instal·lar plaques solars, informar-nos de les ajudes disponibles de qualsevol administració, ajudar-nos a entendre les factures del gas o de la llum perquè les grans companyies elèctriques no ens prenguen el pèl, o assessorar-nos de com demanar el bo social per a l’electricitat” .
En eixe sentit, el màxim responsable de la ciutat s’ha referit a la primera comunitat energètica local de València, a Castellar-l’Oliveral, l’origen de la qual va estar en un taller en l’oficina de l’energia d’Aiora, i que a hores d’ara permet estalviar una mitjana de 140 euros al mes en electricitat als socis i sòcies. També ha explicat que els propietaris dels establiments que es van adherir l’any passat al programa municipal de comerços sostenibles han disminuït al voltant del 25 % la factura de llum i de gas, gràcies a l’acompanyament de les oficines de l’energia.
Així mateix, l’alcalde ha recordat que València ha estat triada per la Comissió Europea per ser climàticament neutra abans de 2030 i ha estat designada Capital Verda Europea 2024. “Sabeu que estem transformant la ciutat per fer-la més habitable i més sostenible”, ha remarcat, “i no distingim entre barris de primera i barris de segona”.
Per la seua part, el regidor Alejandro Ramon ha posat de relleu que “no és casualitat l’emplaçament de les oficines de l’energia”, a l’Illa Perduda, Tres Forques i Torrefiel, “tres barris humils, de gent treballadora”. L’edil ha assegurat que “un dels compromisos d’este Ajuntament és “que la informació arribe, sobretot, a aquells que la necessiten”. Com que “no podem tindre instal·lacions físiques en tots els districtes, vam decidir posar en marxa esta unitat mòbil”, de manera que “si un veí de Sant Marcel·lí, del Palmar, Borbotó o Benicalap no pot anar o no vol anar a l’oficina de l’energia perquè troba que està lluny, l’oficina vindrà a Sant Marcel·lí, al Palmar, a Borbotó, a Benicalap o allà on faça falta”.