VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

Col·lab de les Naus inicia la seua quarta edició amb quinze projectes emprenedors

ELPERIODIC.COM - 18/05/2021

L'acceleradora pública d'empreses amb impacte social i mediambiental positiu supera les 40 startups accelerades en el centre

Col·lab, l'acceleradora pública d'empreses emprenedores d'innovació amb triple impacte -social, mediambiental i econòmic- ha donat inici a la quarta edició dels seus programes, en la qual impulsarà quinze iniciatives, durant sis mesos. Amb aquestes incorporacions, són ja 44 les startups amb les quals s'ha treballat en el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València. Totes elles alineades amb el marc estratègic Missions València 2030, que guia la política d'innovació pública a la ciutat.
Carlos Galiana, regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, destaca “la importància que tenen aquests emprenedors en la visió de la ciutat que somiem per a la dècada vinent. Ells formaran part de la constel·lació de projectes d'innovació de Missions València 2030. Els seus treballs són essencials per a construir una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora”.
Entre les propostes de la quarta edició, trobem aparcaments urbans per a bicicletes; plataformes d'impuls del comerç de proximitat i de distribució de productes i serveis responsables i sostenibles; una iniciativa per a posar en valor i protegir el patrimoni cultural i urbà; una startup que minimitza els impactes mediambientals dels esdeveniments; una eina per a avançar en eficiència energètica; un sistema basat en intel·ligència artificial que permet mantindre la distància de seguretat; una iniciativa que diversifica i internacionalitza l'activitat dels artistes fallers, o una plataforma que dóna visibilitat i promou l'esport femení.
“L'experiència de les nostres tres anteriors edicions demostra que els programes d'acceleració són una gran oportunitat per als equips, que troben tot el suport per a desenvolupar, provar i validar les seues solucions, i per a la ciutat, perquè, en tots els casos, es tracta d'iniciatives que busquen millorar la vida de les persones i el seu entorn”, va destacar David Rosa, subdirector tècnic de Las Naves, en la primera reunió entre tots els participants i l'equip de Col·lab, celebrada online.
En aquest sentit, Mauro Xesteira, responsable de Col·lab, va animar a tots els presents a “aprofitar al màxim l'experiència, formació, eines i contactes” que posa a la seua disposició l'acceleradora pública.
Els emprenedors treballaran, els pròxims sis mesos al costat dels professionals i mentors de l'acceleradora, amb el suport de tot l'equip i serveis de Las Naves. Els participants rebran mentorización en deu àmbits de gestió empresarial, sostenibilitat i innovació: model de negoci (lligen startup), oratòria, màrqueting i vendes, responsabilitat social, metodologies de treball àgils, tecnologia, viabilitat i finançament, gestió d'equips, negociació i lideratge, estratègia i assessorament legal.
A més, els equips se secunden entre si, a través de sessions grupals en les quals es treballa en un ambient de co-creació i podran participar en diferents accions i esdeveniments, com a jornades i trobades de networking i amb potencials inversors. Els millors projectes de cada edició reben una aportació econòmica. Els programes no tenen cost per als equips participants i són ‘equity free’ (no han de cedir part de la seua capital social, fórmula freqüent entre les acceleradores).
Col·lab col·labora amb altres entitats de l'ecosistema emprenedor de València, com Amb Valors, el Grau Leinn de Florida Universitària, els programes d'emprenedoria de la UPV i la UV o Llamp (iniciativa de la Conselleria d'Economia Sostenible per a impulsar l'emprenedoria basada en la innovació social i tecnològica i en Objectius de Desenvolupament Sostenible).

Des de validació de models, a consolidació i expansió

Col·lab treballa amb tres programes, en els quals s'integren els projectes en funció del seu grau de desenvolupament: Pre-Acceleració (iniciatives que estan buscant la validació i el reforç del seu model de negoci); Acceleració (aquelles que han validat el seu model de negoci i han iniciat la comercialització o estan a punt de fer-ho), i Scale-Up (en procés de consolidació de l'equip i creixement del model de negoci i vendes).
En la quarta edició, es treballarà amb sis equips en Pre-Acceleració, cinc en Acceleració i quatre en Scale Up.

PRE-ACELERACIÓ
Boomelia: Espai d'agregació a la cultura digital de la població adulta (boomers i millennials), amb l'objectiu de reduir la bretxa digital intergeneracional, oferint productes formatius innovadors i dinàmics.
Data Driven Mobility: Proposa la creació de pàrquings coberts per a bicicletes, per a protegir-les de robatoris i vandalisme. Planteja un sistema d'incentius econòmics per a l'usuari, de manera que, a major ús de la bicicleta, menor serà el cost, promovent la mobilitat sostenible.
EsportiVA: Plataforma digital creada perquè els equips i esportistes femenins tinguen un espai en un lloc de referència per a les persones aficionades a l'esport femení. Es podrà compartir informació, esdeveniments, interessos i trobar serveis. L'objectiu és donar-li més visibilitat i repercussió.
RH en Positiu: És una startup per a la dinamització de la cerca d'ocupació, a través de l'organització de fòrums que permeten connectar, de manera àgil i útil, a professionals amb empreses i responsables de RH.
Tornem: Té com a objectiu conscienciar a la societat sobre la protecció de la naturalesa a través de la cultura i la participació ciutadana, així com la reducció de l'impacte ambiental en els esdeveniments.
Yhood: És un marketplace i una xarxa social on petits i mitjans comerços locals connecten, es comuniquen i venen a consumidors compromesos amb el desenvolupament local i la sostenibilitat, contribuint a implantar un model econòmic-social sostenible.

ACELERACIÓ
AI-Vision: Ha desenvolupat un dispositiu que processa imatges en moviment amb Intel·ligència Artificial (AI) per a previndre aglomeració de persones i garantir el distanciament social en espais públics i privats.
Bemariposa: Portal en línia del ‘quart sector’ -iniciatives de triple balanç- que facilita la compra responsable de productes i serveis tant al consumidor final com a empreses i altres organitzacions.
Impact - E: Ofereix la primera eina que recull tots els àmbits de la transició energètica (ET) per al sector residencial, amb l'objectiu de millorar les polítiques urbanes dels planificadors i empoderar a la ciutadania, conscienciant-los en convertir-los en protagonistes.
Patrimonio Virtual: Startup d'innovació social focalitzada en la preservació i divulgació virtual del patrimoni mitjançant la creació de repositoris institucionals 3D, itineraris urbans inclusius enriquits amb realitat augmentada, així com plau hòlding digital, mitjançant NFTs.
Valua: Aquesta iniciativa està revolucionant el sector dels artistes fallers, amb solucions innovadores que posen en valor l'ofici artesà, internacionalitzant, generant noves oportunitats, desestacionalizado la seua producció i diversificant els seus ingressos.

SCALE- UP
Jibu h2o: Startup que fomenta el consum d'aigua de l'aixeta com una alternativa convenient, responsable i sostenible, a través d'un nou concepte de "refilling station" contactless, com a alternativa al consum d'aigua envasada.
Motion Academy: Està centrada en el desenvolupament d'accions educatives a partir del moviment i l'expressió corporal, així com el desenvolupament d'eines pedagògiques, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones.
Rodando Ecomensajería: És una empresa que està revolucionant la logística de proximitat. Utilitzant vehicles ecològics dins de les ciutats, traslladant els enviaments d'un punt a un altre sense contaminar el medi ambient.
Skroller: És una startup que ha creat un suport per a patinets elèctrics que incrementa el control, l'estabilitat i el confort, reduint la fatiga muscular i el risc d'accidents, en activar el cos com a centre d'equilibri, millorant així l'experiència d'ús.

MÉS FOTOS