VALENCIA | MEDI AMBIENT

Col·lab busca startups per a 8 reptes centrats en la Missió Climàtica València

ELPERIODIC.COM - 19/09/2022

Les persones i iniciatives emprenedores interessades en els programes d'acceleració poden presentar les seues candidatures fins al 20 d'octubre

Col·lab és un dels principals agents de l'estratègia d'innovació urbana de València i centra la seua 7a edició en la Missió Climàtica, per a avançar en l'objectiu de ser una ciutat neutra en emissions en 2030

L'acceleradora de Las Naves treballarà en la setena edició amb 15 startups, en tres programes: Pre-Acceleració, Acceleració i Scale Up

Col·lab, acceleradora pública d'empreses innovadores amb triple impacte (social, mediambiental i econòmic) de Las Naves busca 15 startups enfocades en la cerca i desenvolupament de solucions als reptes plantejats per la Missió Climàtica València, que té com a objectiu que la ciutat siga neutra en emissions en 2030. Les candidatures a la setena edició dels programes d'acceleració de Col·lab poden presentar-se fins al 20 d'octubre, a través de la seua pàgina web (accés en: www.lasnaves.com/col·lab/).

En concret, i com a principal novetat d'aquesta nova edició, s'han definit 39 àrees d'actuació prioritària en les quals hauran de centrar-se les propostes de les persones o equips emprenedors, emmarcats en els huit reptes de la Missió Climàtica València 2030: mobilitat sostenible; model energètic; urbanisme i hàbitat sostenible; economia valenciana circular i sostenible; renaturalització; resiliència i adaptació; governança intel·ligent, i implicació social. Les 39 àrees o categories estan detallades en les bases de la convocatòria.

“Afrontem grans reptes com a ciutat i com a societat, per a evolucionar cap a models més eficients, sostenibles i inclusius per a totes les persones. Aconseguir els objectius necessaris perquè València siga una ciutat neutra requereix de la implicació de tots els agents. L'ecosistema emprenedor té molt a dir i des de Col·lab s'han generat en els últims anys soluciones que ja s'estan aplicant amb èxit, a València i en altres territoris. Estem segurs que en aquesta nova edició es desenvoluparan propostes molt positives”, afirma Carlos Galiana, regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València.

Les persones emprenedores hauran d'aportar solucions innovadores, bé pel seu caràcter disruptiu, o per plantejar sistemes, mètodes, tècniques o productes nous o significativament millorats. A l'hora d'avaluar les candidatures, es tindrà en compte: el seu impacte social i o ambiental; el grau d'innovació; la seua alineació amb els reptes i categories de la Missió Climàtica; la presència igualitària de dones i homes en els òrgans de direcció o decisió, i el perfil i nivell de dedicació en exclusiva a la iniciativa emprenedora per part de l'equip o la persona candidata.

“El compromís i la implicació real de les persones són determinants per a l'èxit o el fracàs d'una startup. En Col·lab els aportem la infraestructura, eines de treball, mentorización i suport total de l'equip de l'acceleradora i de Las Naves. Podem dir, amb orgull, que tenim una de les majors taxes de consolidació i pervivència de startups de l'ecosistema emprenedor i esperem que aquest indicador continue evolucionant en positiu”, subratlla Mauro Xesteira, manager de l'acceleradora.

Sis mesos d'acceleració

Col·lab compta amb tres programes, adaptats a diferents nivells de desenvolupament de les idees o iniciatives emprenedores: Pre-Acceleració, Acceleració i Scale Up.

La setena edició d'aquests programes es desenvoluparà entre novembre de 2022 i maig de 2023 en Las Naves, el centre d'innovació de l'Ajuntament de València. La participació és gratuïta per a les startups, que assumeixen uns compromisos de participació, implicació i resultats. Totes elles compten amb espai de treball en Las Naves, en un ambient creatiu i inspirador, i reben mentorizació en deu àmbits de gestió empresarial i sostenibilitat.

A més, els equips se secunden entre si, a través de sessions de mentorizació i treball grupal en les quals es treballa en un ambient de cocreació, i comparteixen instal·lacions amb els tècnics de R+D+i de Las Naves, especialistes en múltiples àrees com a mobilitat, energia, salut, agroalimentació, participació ciutadana, o cultura. També participen en diferents accions i esdeveniments, com a jornades i trobades de networking, amb altres agents de l'ecosistema emprenedor i amb potencials inversors.

Per a impulsar el desenvolupament de les tres millors solucions de cada edició, la Fundació Las Naves defineix una aportació econòmica, amb un màxim de 5.000 euros en la categoria Scale-Up; de 4.000 euros, en la d'Acceleració, i de 3.000 euros en la de Pre-Acceleració.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.